Regional mobility authority

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RMA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een regional mobility authority (RMA) is een onafhankelijke transportautoriteit op lokaal tot regionaal niveau in de Amerikaanse staat Texas.[1]

Functies

Een RMA beslaat één of meer counties. De functie is vastgelegd als a political subdivision formed by one or more counties or certain cities to finance, acquire, design, construct, operate, maintain, expand or extend transportation projects volgens de Texas Transportation Code (hoofdstuk 370).[2] Wegen die aangelegd worden door een RMA kunnen tolwegen of tolvrij zijn. Een RMA kan financiering voor projecten krijgen vanuit de federale overheid of kan obligaties uitgeven om tolwegen van aan te leggen. Daarnaast hebben RMA's de mogelijkheid om grond en panden te onteigenen. Veel RMA's zijn opgericht om tolwegen aan te leggen, en een voorwaarde is dat de electronic toll collection compatibel is met andere, reeds bestaande tolsystemen in Texas. De Texas Transportation Commission heeft toezicht op de RMA's.

De grote agglomeraties Houston en Dallas-Fort Worth hebben geen RMA's. Deze stedelijke gebieden hebben een eigen OV-autoriteit (DART in Dallas en METRO in Houston) en regionale tolwegbeheerders, meest prominent de North Texas Tollway Authority in de regio Dallas-Fort Worth en de Harris County Toll Road Authority rond Houston.

Twee andere grote stedelijke gebieden hebben wel een eigen RMA, namelijk de regio Austin (Central Texas RMA) en de regio San Antonio (Alamo RMA). RMA's bestaan uit minimaal één county, maar kunnen uit meerdere counties bestaan. Daarnaast kan een county lid zijn van meerdere RMA's en hoeven counties van één RMA niet per se aan elkaar te grenzen.

Vergelijking met TxDOT

Een RMA heeft meer zeggenschap binnen het transportbeleid op regionaal niveau. Zo heeft een RMA ook de mogelijkheid om niet-rail OV te exploiteren en om luchthavens te exploiteren. Het Texas Department of Transportation heeft die mogelijkheid niet. Daarnaast gaan RMA's ook over elektriciteitsvoorzieningen, watervoorzieningen, telecom en pijpleidingen. RMAs hebben dus meer beleidsterreinen, maar in een kleiner geografisch gebied dan TxDOT.

Geschiedenis

De creatie van RMA's werd in 2001 goedgekeurd door het Texaanse congres. Een grondwetswijziging om dit mogelijk te maken werd op 6 november 2001 door 68% van de kiezers goedgekeurd.[3] De eerste twee RMA's die werden gecreëerd waren de Alamo RMA (San Antonio) en Central Texas Regional Mobility Authority (Austin) in 2003. Met name die laatste startte direct met de ontwikkeling van een netwerk van tolwegen rond Austin, meest prominent de SH 45 en SH 130. In 2004 werden de Cameron County Regional Mobility Authority (Brownsville) en North East Texas Regional Mobility Authority (Tyler) gecreëerd, gevolgd door de Camino Real Regional Mobility Authority (El Paso) in 2006.

Overzicht van regional mobility authorities

naam creatie regio tolwegen in beheer? website
Alamo Regional Mobility Authority (ARMA) 2003 San Antonio Nee www.alamorma.org
Cameron County Regional Mobility Authority (CCRMA) 2004 Brownsville / Rio Grande Valley Ja www.ccrma.org
Camino Real Regional Mobility Authority (CRRMA) 2006 El Paso Ja www.crrma.org
Central Texas Regional Mobility Authority (CTRMA) 2003 Austin Ja www.mobilityauthority.com
Grayson County Regional Mobility Authority (GCRMA) 2004 Sherman-Denison Nee www.co.grayson.tx.us
Hidalgo County Regional Mobility Authority (HCRMA) 2005 McAllen / Rio Grande Valley Nee www.hcrma.net
North East Texas Regional Mobility Authority (NETRMA) 2004 Tyler, Longview Ja www.netrma.org
Sulphur River Regional Mobility Authority (SURRMA) 2012 Greenville-Paris Nee
Webb County–City of Laredo Regional Mobility Authority (WCCL-RMA) 2014 Laredo Nee www.webbrma.com

Referenties