RN10 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-10.png
RN10 Venezuela map.png
VE-10
Begin Carupano
Einde Pacaraima (BR)
Lengte 960 km
Route

Centrum.svg Carupano VE-9.png

Centrum.svg Casanay

Centrum.svg Caripito

Centrum.svg Maturín VE-13.png

Centrum.svg Temblador VE-15.png

Centrum.svg Ciudad Guayana VE-19.png

Centrum.svg Upata

Centrum.svg Guasipati

Centrum.svg Santa Elena de Uairen

Flag of Brazil.svg BR-174

De RN10 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf de Caribische Zee bij Carupano via Ciudad Guayana naar de grens met Brazilië bij Pacaraima. De RN10 is 960 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN10 begint in de kuststad Curapana op de RN9 en voert dan zuidwestwaarts naar Casanay, door een bebost en bergachtig gebied. Vanaf Casanay voert de RN10 zuidwaarts door valleien, afwisselend agrarisch land en bossen. Men bereikt dan de stad Maturín. Men komt hierna in het oosten van Los Llanos, de grote savanne en vlakte van centraal-Venezuela. De weg voert door vlak en laaggelegen gebied.

Men bereikt dan de Río Orinoco, de grootste rivier van Venezuela. De RN10 gaat via een veerdienst door Ciudad Guayana, 30 kilometer stroomopwaarts staat de Puente Orinoquia die een vaste verbinding over de rivier vormt. Dit is echter ruim 60 kilometer langer dan de veerdienst die in het centrum van Ciudad Guayana uitkomt. Ciudad Guayana is de grootste stad op de route van de RN10, en de weg is in de stad met 2x2 rijstroken uitgebouwd. Van Ciudad Guayana naar Upata ligt een weg met 2x2 rijstroken, die ook wel de 'Autopista Manual Piar' wordt genoemd, maar de 'autopista' is maar beperkt ongelijkvloers.

Vanaf Upata voert de RN10 door afgelegen wildernis in het zuidoosten van Venezuela. Er liggen nog maar weinig plaatsen op de route, en men kruist weinig wegen. De savanne gaat over in tropisch oerwoud, dat in eerste instantie vlak is, maar in het zuidoosten van Venezuela overgaat op een kaler plateau met savanne op 1.000 tot 1.400 meter hoogte. De stijging hier naartoe is vrij abrupt, en de weg voert direct langs de grens met Guyana. Ten oosten van de weg ligt de 2.810 meter hoge Mount Roraima op het drielandenpunt met Brazilië en Guyana. De RN10 voert echter nog verder zuidwaarts en eindigt op de grens met Brazilië bij Pacaraima. Aan Braziliaanse zijde gaat de BR-174 verder naar Boa Vista en uiteindelijk Manaus.

Geschiedenis

De RN10 is één van de belangrijkste transportroutes van Venezuela, omdat het één van slechts drie wegen naar de buurlanden is, en de enige naar Brazilië. Een obstakel was altijd de Río Orinoco, een zeer grote rivier. Bij Ciudad Guayan was oorspronkelijk alleen een veerdienst. In 1967 opende wel de Puente de Angostura, maar die ligt ruim 100 kilometer stroomopwaarts. Dit was wel onderdeel vanaf de route van Caracas en Barcelona naar Brazilië. De Puente Orinoquia ten westen van Ciudad Guayana is in 2006 opengesteld als tweede brug over de rivier. De brug ligt vrij ver ten westen van Ciudad Guayana, en is voor verkeer op de RN10 dus een behoorlijke omweg, maar was de enige plek in de regio waar een kortere overspanning mogelijk was. De RN10 is zo ingericht dat men ten noorden van Ciudad Guayana automatisch uitkomt op de weg naar de brug, en niet naar de veerdienst.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19