RN12 (Argentinië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN 12
Begin Zárate
Einde Puerto Iguazú (BR)
Lengte 1.560 km
Route

Zárate RN9

Ceibas RN14

Gualeguay

Nogoyá

Crespo

Paraná RN18

La Paz

Esquina

Goya

Empedrado

Corrientes

Posadas

Eldorado

Puerto Libertad

Puerto Iguazú

BR-277

De RN12 is een ruta nacional in Argentinië. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf Zárate tot aan de grens met Brazilië bij Puerto Iguazú. De RN12 is 1.560 kilometer lang.

Routebeschrijving

Buenos Aires & Entre Ríos

De RN12 begint bij Zárate op de RN9, even ten noordwesten van Buenos Aires. De eerste paar kilometer lopen door de provincie Buenos Aires. Men steekt de Río Paraná over via de Complejo Ferrovial Zárate - Brazo Largo, een serie bruggen over de delta van de Paraná. Dit deel van de RN12 is een autovía met 2x2 rijstroken tot Ceibas in de provincie Entre Ríos.

Bij Ceibas gaat de RN14 rechtdoor en slaat de RN12 af naar het westen als tweestrooks weg en voert door laaggelegen land met veel landbouw naar het noordwesten. De route volgt min of meer de loop van de Paraná, maar blijft er veelal op enige afstand van. De belangrijkste stad in dit gebied is Paraná, gelegen aan de gelijknamige rivier tegenover de grotere stad Santa Fe. Via La Paz voert de RN12 noordwaarts als een reguliere tweestrooks weg.

Corrientes

De RN12 voert door het westen en noorden van de provincie Corrientes. Het eerste deel loopt parallel aan de rivier de Paraná, het tweede deel loopt parallel aan de zuidgrens van Paraguay. Het landbouwgebied gaat hier over in de minder gecultiveerde savanna. De belangrijkste stad in dit gebied is Corrientes, gelegen vlakbij de samenvloeiing van de Paraná en de Paraguay. Hier buigt de RN12 naar het oosten af, en voert oostwaarts langs de Paraná en de grens met Paraguay. De rivier is erg breed en er zijn in de provincie Corrientes geen bruggen overheen naar Paraguay.

Misiones

Het laatste deel van de RN12 voert door de noordoostelijke provincie Misiones, ingeklemd tussen Paraguay en Brazilië. Dit deel van de RN12 voert door wat dichter bevolkt gebied met meer dorpen en een landschap dat varieert van bos tot savanna met kleine hoogteverschillen. De eerste grotere plaats op de route is Posades. De weg telt vanaf Posades tot San Ignacio 2x2 rijstroken en wordt ook wel betiteld als autopista. Daarna volgen een serie dorpjes, waarna men het eindpunt Puerto Iguazú bereikt, de noordelijkste stad van de provincie. Dit is vlakbij de beroemde Iguazú Falls, iets oostelijker van dan de stad. Er is een brug over de rivier de Iguazú, waarna de weg in Brazilië aansluit op de BR-277 naar Foz do Iguaçu en Curitiba.

Geschiedenis

De RN12 werd in 1932 gecreëerd, maar de route week toen nog wat af van de huidige route in de provincies Buenos Aires, Entre Ríos en Corrientes. De oorspronkelijke RN12 begon in Buenos Aires, met een dubbelnummering met de RN9. Op 14 december 1977 opende de "complejo ferrovial Zárate - Brazo Largo", bestaande uit twee grote tuibruggen over twee takken van de Río Paraná. Op 29 november 1985 opende de Puente Internacional Tancredo Neves over de Río Iguazú op de grens met Brazilië voor het verkeer. In 1997 begon de verdubbeling van de RN12 tussen Brazo Largo en Ceibas in de provincie Entre Ríos, dat op 12 oktober 1999 werd opengesteld.

In de periode 2018-2019 is de route tussen Posado en San Ignacio in de provincie Misiones verdubbeld naar 2x2 rijstroken en een aantal ongelijkvloerse aansluitingen. Men spreekt hier van een autopista.[1] Op 27 september 2019 opende 13 kilometer met 2x2 rijstroken tussen Cerro Corá en Santa Ana.[2]

Referenties

Rutas nacionales in Argentinië

RN1RN2RN3RN5RN7RN8RN9RN11RN12RN14RN16RN18RN19RN20RN22RN23RN25RN26RN33RN34RN35RN36RN38RN40