RN12 (Paraguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN12
Begin Remansito
Einde Pozo Hondo
Lengte 774 km
Route

Remansito

Parque Nacional Tinfunqué

Fortín General Díaz

Fortin Joel Estigarríba

Pozo Hondo

De RN12 is een ruta nacional in Paraguay, gelegen in het westen van het land. De weg vormt een diagonale oost-westroute in de Gran Chaco en verloopt vanaf Remansito, nabij de hoofdstad Asunción, tot Pozo Hondo. Een groot deel van de route is een weinig ontwikkelde zandweg. De route is 744 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN12 begint in Remansito, gelegen op de westoever van de Río Paraguay. Op de oostoever ligt de hoofdstad Asunción, die via de aansluitende RN9 te bereiken is. Nabij is ook de grens met Argentinië, er is een zijtak naar de Argentijnse RN11, die naar Formosa en Santa Fe loopt. De RN12 verloopt noordwestwaarts door de savanna, op korte afstand parallel aan de Argentijnse grens. Er liggen geen wezenlijke kernen op de route, de weg loopt na 185 kilometer dood in een nationaal park.

Theoretisch voert de route nog verder naar het noordwesten door de Gran Chaco. Dit traject bestaat uit een serie zandwegen die door afgelegen gebied voeren. Er liggen een aantal afgelegen colonias op de route maar geen echte plaatsen. De RN12 eindigt bij Pozo Hondo nabij de Argentijnse grens, niet ver van de grens met Bolivia.

Geschiedenis

De RN12 verliep vanaf 1962 vanaf Remansito bij Asunción tot in het Parque Nacional Tinfunqué over een lengte van 185 kilometer. Deze weg liep min of meer dood in het nationaal park. Het nummer werd in 2019 echter verlengd tot het uiterste noordwesten van Paraguay, nabij het drielandenpunt met Argentinië en Bolivia. Deze verlenging volgde een serie zandwegen door de Gran Chaco.

De RN12 was voorheen het hoogste nummer van de rutas nacionales en de minst belangrijke ruta nacional van Paraguay. Alleen de tangentiële verbinding tussen de RN9 en de grens met Argentinië was oorspronkelijk geasfalteerd, de rest van de route is onverhard en soms slecht begaanbaar.

Tol

In 2022 waren er geen tolstations op de route van de RN12.

Referenties


Rutas nacionales in Paraguay

PY01PY02PY03PY04PY05PY06PY07PY08PY09PY10PY11PY12PY13PY14PY15PY16PY17PY18PY19PY20PY21PY22