RN12 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-12.png
RN12 Venezuela map.png
VE-12
Begin Higuerote
Einde Buena Vista
Lengte 880 km
Route

Centrum.svg Higuerote

Centrum.svg Caucagua VE-9.png

Centrum.svg Altagracia De Orituco VE-11.png

Centrum.svg Chaguaramas VE-13.png

Centrum.svg Las Mercedes del Llano

Centrum.svg Caicara del Orinoco

Centrum.svg Puerto Carreno VE-2.png

Centrum.svg Puerto Ayacucho

Centrum.svg Buena Vista

De RN12 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Higuerote aan de noordkust tot Buena Vista in het Amazone-oerwoud. De RN12 is 880 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN12 begint in Higuerote, een kleine kuststad aan de Caribische Zee, 90 kilometer ten oosten van Caracas. In Higuerote telt de weg 2x2 rijstroken en wordt buiten de stad een autopista tot Caucagua. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door overwegend bebost gebied. De hoogteverschillen zijn tot Caucagua echter klein. Zuidelijk van Caucagua is de RN12 meer van secundair karakter en voert door het Parque Nacional Guatopo. Onduidelijk is of dit deel doorgaand geasfalteerd is, de weg is zeer bochtig en het gebied extreem dichtbebost, de weg is op satellietbeelden bijna niet zichtbaar. Men bereikt de Los Llanos bij Altagracia De Orituco.

Er volgt dan een korte dubbelnummering met de RN11, waarna de RN12 de savanne van centraal Venezuela doorkruist. Deze regio is dunbevolkt, er liggen slechts kleine plaatsen op de route en er zijn weinig zijwegen, de belangrijkste is de RN13. Men bereikt uiteindelijk de machtige Río Orinoco, waar een brug aangelegd is.

Na de Río Orinoco voert de RN12 zuidwestwaarts, de rivier op enige afstand volgend richting de grens met Colombia. Naar het zuiden liggen lage bergen en de uitlopers van het Amazone-oerwoud. De RN2 blijft hier lange tijd net ten noorden van. De RN12 kruist nabij Puerto Carreno de RN2. Vanaf hier voert de weg zuidwaarts en volgt de Colombiaanse grens. De grootste plaats op dit deel van de route is Puerto Ayacucho. Het is de enige weg in de regio, maar de RN12 loopt dood op een zijrivier van de Río Orinoco nabij het Colombiaanse Buena Vista. Vanaf hier ontbreekt 450 kilometer van de weg tot de grens met Brazilië, waar de BR-307 aansluit.

Geschiedenis

De RN12 is een redelijk belangrijke weg, het is één van de weinige noord-zuidroutes door Los Llanos, de grote savanne van centraal Venezuela. Het noordelijkste deel tussen Higuerote en Caucagua is vervangen door een autopista. Deze opende op 24 november 2007 voor het verkeer over een lengte van 47 kilometer.

Onduidelijk is in hoeverre de RN12 in het Parque Nacional Guatopo geasfalteerd is. Ook is de weg in het zuiden tussen de RN2 en het einde van de weg nabij het Colombiaanse Buena Vista mogelijk deels onverhard.

Toekomst

Bij Caicara del Orinoco wordt sinds 2006 een nieuwe brug over de Río Orinoco aangelegd, de Puente Mercosur. De aanleg verloopt traag vanwege de financiële problemen in Venezuela.

Mogelijk wordt de RN12 in de toekomst zo'n 450 kilometer zuidwaarts verlengd door het Amazone-oerwoud naar de grens met Brazilië. Deze kan dan aansluiten op de BR-307, een weg vanaf de Venezolaanse grens naar São Gabriel da Cachoeira in Amazonas die niet over andere wegen bereikt kan worden.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19