RN13 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-13
Begin Tinaco
Einde Maturín
Lengte 685 km
Route

Tinaco

Ortíz

El Sombrero

Valle De La Pascua

Zaraza

Aragua de Barcelona

Anaco

San Mateo

Maturín

De RN13 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Tinaco via Valle De La Pascua tot Maturín. De RN13 is 685 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN13 doorkruist het noorden van Los Llanos, het grote savannegebied van centraal-Venezuela. Het terrein is overwegend vlak, met her en der wat heuveleruggen, en verder dunbevolkt, met tal van rivieren en meren. Bij Tinaco begint de weg op een aansluiting met de RN5, en eindigt nabij Maturín op de RN10. De RN13 voert ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas langs en doet vooral enkele kleine plaatsen aan, alleen Valle De La Pascua en eindpunt Maturín zijn wat groter. De weg is overal enkelbaans en kent lange rechte stukken door de savanne. Men kruist diverse noord-zuidroutes die naar het zuiden van Venezuela lopen. Er is ten noorden van Anaco een dubbelnummering met de RN16.

Geschiedenis

De RN13 is voornamelijk van belang voor de ontsluiting van Los Llanos, een functionele bypass van Caracas is het niet te noemen. Er liggen weinig plaatsen op de route, dus de weg is bijna nergens hoogwaardig uitgebouwd. Alleen tussen Anaco en San Mateo is de dubbelnummering met de RN16 als nieuw tracé parallel aan de oude weg aangelegd. De noordelijke aansluiting RN13-RN16 is ongelijkvloers. De RN13 eindigt ten noorden van Maturín op de RN10, zuidelijker ligt een aftakking naar de stad zelf die een dubbelbaans weg is die ook wel een autopista wordt genoemd. Over de geschiedenis hiervan is weinig bekend.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19