RN16 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-16
Begin Barcelona
Einde Embalse de Guri
Lengte 465 km
Route

Barcelona

San Mateo

Anaco

Cantaura

El Tigre

Ciudad Bolívar

Embalse de Guri

De RN16 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van het land, vanaf Barcelona via Ciudad Bolívar tot in de Amazone-jungle nabij het Embalse de Guri. De RN16 is 465 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN16 begint nabij Barcelona op een aansluiting met de RN9. De eerste 30 kilometer is een autopista met 2x2 rijstroken door het tropische woud. Ten noorden van San Mateo begint een dubbelnummering met de RN13 tot Anaco. Zuidelijker gaat het tropische woud over in Los Llanos, de grote savanne-vlakte van centraal Venezuela. Via El Tigre loopt de RN16 naar het stroomdal van de Río Orinoco. Men kruist de rivier via de Puente de Angostura, een hangbrug bij Ciudad Bolívar. De RN16 vormt daarna met de RN19 een deel van de rondweg van Ciudad Bolívar. Zuidelijk van Ciudad Bolívar heeft de RN16 een secundair belang. De weg loopt ten westen van het Embalse de Guri (stuwmeer van Guri) langs en eindigt aan de rand van het Amazone-oerwoud.

Geschiedenis

De RN16 is één van de belangrijkste wegen van Venezuela, hoofdzakelijk de verbinding tussen Barcelona en Ciudad Bolívar, die al vanaf de jaren '50 is uitgebouwd tot moderne weg. Tussen Barcelona en Anaco ligt een hoogwaardige weg, die voor de helft een autopista met 2x2 rijstroken is, en verder een hoogwaardige enkelbaans weg. Ook de andere delen van de RN16 tot Ciudad Bolívar zijn goed uitgebouwd. De Puente de Angostura over de Río Orinoco bij Ciudad Bolívar is in 1967 opengesteld.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19