RN19 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-19
Begin La Pedrera
Einde Ciudad Guayana
Lengte 545 + 465 km
Route

La Pedrera

Guasdualito

San Fernando de Apure


Caicara del Orinoco

Ciudad Bolívar

Ciudad Guayana

De RN19 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een onvolledige oost-westroute door het midden van het land en bestaat uit twee delen, een 545 kilometer lang westelijk deel van La Pedrera naar San Fernando de Apure en een 465 kilometer lang oostelijk deel van Caicara del Orinoco naar Ciudad Guayana. De gecombineerde lengte is 1.010 kilometer.

Routebeschrijving

La Pedrera - San Fernando de Apure

Het westelijk deel van de route voert door de vlakke Los Llanos, vanaf de RN5 in La Pedrera en de RN2 ten zuiden van San Fernando de Apure. De weg voert door laagland dat doorsneden wordt door zijrivieren van de Río Orinoco. Er liggen weinig plaatsen op de route. Het westelijk deel voert parallel aan de grens met Colombia, het oostelijk deel voert langs de Río Apure. De gehele route is geasfalteerd, en een redelijk goede tweestrooks weg. Het is de enige doorgaande weg in de ruime regio.

Caicara del Orinoco - Ciudad Guayana

Het oostelijk deel begint hemelsbreed 160 kilometer verderop op een kruispunt met de RN12 bij Caicara del Orinoco. De weg voert door het overgangsgebied tussen de vlaktes van Los Llanos en het Amazone-oerwoud. Op de 300 kilometer tot Ciudad Bolívar liggen weinig plaatsen van enige omvang. De weg is wel geasfalteerd, maar er zijn weinig zijwegen. De Río Orinoco stroomt veelal op enkele kilometers naar het noorden.

De weg vormt daarna bij Ciudad Bolívar de rondweg samen met de RN16. Tussen Ciudad Bolívar en Ciudad Guayan vormt de RN19 een dubbelbaans weg, die ook wel een autopista wordt genoemd, maar de weg is geen echte snelweg. De weg voert langs de Río Orinoco en verbindt twee belangrijke bruggen met elkaar, de Puente de Angostura en de Puente Orinoquia. Daarna vormt de RN19 de invalsweg van Ciudad Guayana, waar een grote staalfabriek staat. Deze strekt zich 10 kilometer langs de RN19 uit. Dit deel van de RN19 is wel een autosnelweg, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Dit is één van de grootste industriële complexen van Venezuela. De RN19 eindigt in het centrum van Ciudad Guayana op de RN10.

Geschiedenis

De RN19 is de zuidelijkste doorgaande oost-westverbinding in Venezuela. Het ontbrekende middendeel kan wel afgelegd worden via secundaire wegen die geen onderdeel van de RN19 zijn. De gehele weg is geasfalteerd. De dubbelbaans weg en autopista tussen Ciudad Bolívar en Ciudad Guayana is al in de jaren '60 aangelegd. Ciudad Guayana is één van de belangrijkste industriële centra van Venezuela, en tevens één van de belangrijkste havens. Het is een binnenhaven, bereikbaar voor grote zeeschepen over de Río Orinoco.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19