RN1 (Guatemala)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala RN-1.svg
Guatemala RN-1 map.png
RN-1
Begin Malacatán
Einde Patzicía
Lengte 225 km
Route

Centrum.svg Malacatán Guatemala CA-2.svgGuatemala RN-8.svg

Centrum.svg San Pablo

Centrum.svg San Marcos

Centrum.svg San Pedro Sacatepéquez Guatemala RN-12.svg

Centrum.svg Palestina de Los Altos

Centrum.svg Concepción Chiquirichapa

Centrum.svg Quetzaltenango Guatemala RN-9.svg

Centrum.svg Salcajá Guatemala CA-1.svg

Centrum.svg Totonicapán

Centrum.svg Los Encuentros Guatemala CA-1.svgGuatemala RN-15.svg

Centrum.svg Sololá

Centrum.svg Panajachel

Centrum.svg San Andrés Semetabaj

Centrum.svg Godínez Guatemala RN-12.svg

Centrum.svg Patzún

Centrum.svg Patzicía Guatemala CA-1.svg

De RN1 is een ruta nacional in Guatemala. De weg vormt een oost-westroute in het westen van het land, vanaf Malacatán via Quetzaltenango naar Patzicía. De weg is deels van secundair karakter en is 225 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het laagland van de Pacifische kustvlakte op de CA2 net ten westen van het stadje Malacatán. De weg stijgt al snel van 300 naar 600 meter bij San Pablo, waarna een zeer steil en bochtig deel volgt naar de hooglanden. De weg stijgt hier over korte afstand naar 2.500 meter hoogte bij San Pedro Sacatepéquez. Daarna volgt een nog hoger deel over een bijna 3.000 meter hoge bergpas tussen San Pedro Sacatepéquez en Quetzaltenango.

Quetzaltenango is de grootste stad op de route en heeft een noordelijke bypass met vier rijstroken. Er ligt ook een 2x2-bypass rond het nabijgelegen stadje Salcajá. Hierna kruist men de CA1 voor de eerste keer. De weg voert daarna tot Totonicapán en gaat daarna over een 2.800 meter hoge bergpas. Tussen Totonicapán en Los Encuentros volgt de RN1 een onverharde bosweg die niet geschikt is voor reguliere voertuigen.

In Los Encuentros kruist men de CA1 voor de tweede keer en voert de RN1 zuidwaarts naar het Lago de Atitlán, een groot bergmeer omringd door vulkanen. Dit is landschappelijk één van de mooiste delen van Guatemala. De weg voert door de plaatsen op de noordoever en kent veel hoogteverschillen. Daarna volgt een bochtig deel en bereikt men een plateau in de hooglanden. Via Patzún voert de weg naar Patzicía, waar de RN1 weer op de CA1 eindigt.

Geschiedenis

De RN1 is een regionale verbinding, maar heeft voor nationaal verkeer minder belang vanwege de beter uitgebouwde CA1. Het is wel één van de weinige doorgaande wegen van Quetzaltenango naar het laagland.

De noordelijke bypass van Quetzaltenango had deels al 2x2 rijstroken tussen de luchthaven en nabij Salcajá. Dit is al voor 2002 zo aangelegd. In 2014 is het westelijk deel van de bypass van Quetzaltenango naar vier rijstroken verbreed. De dubbelbaans bypass rond Salcajá, en de ongelijkvloerse aansluiting op de CA1, is omstreeks 2010 opengesteld. Elders is de weg niet opgewaardeerd. Het deel tussen Totonicapán en El Encuentro bestaat vooral op papier. Dit is een onverharde bosweg.

Referenties


Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN