RN1 (Paraguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PY-1.svg
PY-1 map.png
RN1
Begin Asunción
Einde Encarnación
Lengte 370 km
Route

Centrum.svg Asunción PY-2.svgPY-3.svgPY-9.svgPY-12.svg

Centrum.svg San Lorenzo

Centrum.svg Paraguarí

Centrum.svg Carapeguá

Centrum.svg Quiindy

Centrum.svg Caapucú

Centrum.svg San Miguel

Centrum.svg San Juan Bautista

Centrum.svg San Ignacio PY-4.svg

Centrum.svg Santa Rosa

Centrum.svg Coronel Bogado PY-8.svg

Centrum.svg Encarnación PY-6.svg

Flag of Argentina.svg RN12

De RN1 is een ruta nacional in Paraguay. De weg verbindt de hoofdstad Asunción met de grens met Argentinië nabij Encarnación. De RN1 is 370 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN1 begint in de hoofdstad Asunción. Dit is ook het grootste stedelijke gebied van Paraguay, de RN1 loopt voor een flink deel door bebouwd gebied en is nergens beter uitgebouwd dan een stadsweg met verkeerslichten en langzaam verkeer. De weg loopt tot Itá over circa 40 kilometer door dichtbebouwd gebied, dat naar het buiten toe wat meer versnipperd raakt. Tussen Asunción en San Lorenzo telt de weg 2x2 of 1x4 rijstroken, daarbuiten is de weg overwegend enkelbaans.

Buiten de regio Asunción voert de RN1 zuidwaarts door vrij vlak platteland, met diverse dorpen in de omgeving. De regio is half bebost, maar soms ook meer open met glooiende velden. De meeste plaatsen op de route hebben een gridstructuur en de RN1 vormt er vaak de hoofdweg van. Rondwegen zijn nergens aanwezig. Het zuiden van Paraguay is wat minder dicht bebost, hier overheersen open gebieden. Na San Ignacio voert de RN1 oostwaarts, ten noorden van een groot stuwmeer van de río Paraná. De laatste paar kilometer tot Encarnación telt 2x2 rijstroken. De grens met Argentinië wordt gevormd door het stuwmeer, eroverheen is een grote tuibrug aangelegd. Aan Argentijnse zijde sluit de RN12 aan.

Geschiedenis

De RN1 is van oudsher de belangrijkste route naar het zuiden van Paraguay en een verbinding tussen twee grote rivieren, de río Paraguay en de río Paraná. In 2012 was de gehele route geasfalteerd.[1] Op de grens met Argentinië is een grote tuibrug aangelegd, de 2.550 meter lange Puente Internacional San Roque González de Santa Cruz, die een hoofdoverspanning van 579 meter heeft. De brug is in april 1990 opengesteld voor het verkeer.

De RN1 heet de "Mariscal Francisco Solano López", vernoemd naar de tweede president van Paraguay Francisco Solano López (1827-1870). Tijdens zijn presidentschap vond de Paraguayaanse oorlog plaats (1864-1870) die Paraguay verwoestte. Het kostte het land decennia om van deze oorlog te herstellen, tijdens de oorlog kwam circa 60% van de Paraguayaanse bevolking om.

Tol

Er waren in 2013 drie tolstations op de RN1. De toltarieven zijn bij alle tolstations in Paraguay hetzelfde.[2]

Referenties

Flag of Paraguay.svg Rutas nacionales in Paraguay Flag of Paraguay.svg

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12