RN1 (Peru)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PE-1.svg
RN1 Peru map.png
PE-1
Begin Concordia (RCH)
Einde Aguas Verdes (EC)
Lengte 2.376 km
Route

De RN1 of PE-1 is een ruta nacional in Peru. De weg vormt een lange noord-zuidroute langs de Pacifische kust, vanaf de grens met Chili via Lima naar de grens met Ecuador. De RN1 is de belangrijkste weg van het land en is opgedeeld in de N1S en N1N, waarbij Lima de scheiding van het noordelijk en zuidelijk deel vormt. De RN1 is in totaal 2.376 kilometer lang.

Routebeschrijving

Panamericana Sur

Zie Panamericana Sur

De Javier Prado Este in Lima vormt de scheidslijn tussen de Panamericana Norte en de Panamericana Sur. De Panamericana Sur is aanzienlijk moderner dan de Panamericana Norte en voert zuidwaarts met 2x4 rijstroken. De snelweg is onderdeel van de bypass van Lima en bedient de oostelijke en zuidelijke wijken van de stad. In het zuiden van Lima versmalt de weg naar 2x3 rijstroken, waarna men de kust bereikt. De snelweg buigt af naar het zuidoosten en volgt de kustlijn. De snelweg verlaat de agglomeratie Lima maar is nog behoorlijk lang een snelweg, alhoewel de snelweg wat verder buiten de stad naar 2x2 rijstroken versmalt. De snelweg voert door woestijnlandschap, dat soms abrupt afgewisseld wordt door groenere landbouwgebieden wanneer men een rivier uit de Andes kruist. Er liggen niet zoveel plaatsen langs dit deel van de kust, slechts wat dorpen. De oude Panamericana verloopt parallel aan de snelweg. De snelweg eindigt bij Chincha Alta, zo'n 180 kilometer ten zuiden van Lima.

De rest van de route is overwegend enkelbaans maar is van goede kwaliteit en voert soms wat verder van de kust af, via Ica en Nazca. Bij Nazca loopt de weg langs de beroemde Nazca Lines. Het landschap is uitgesproken woestijn, met veel rotsen. Het gebied is wel vrij vlak, de Andes ligt hier wat verder landinwaarts. In de regio Arequipa is het landschap wel wat bergachtiger, waar een steile kust is. Er zijn weinig plaatsen op de route. De weg verloopt op korte afstand van de stad Arequipa, maar er niet doorheen. De laatste grote stad in Peru is Tacna, waarna de weg weer dichter naar de kust loopt en bij Concordia de grens met Chili vormt. Aan Chileense zijde gaat de Ruta 5 via Arica verder naar het zuiden.

Panamericana Norte

Zie Panamericana Norte

De Javier Prado Este in Lima vormt de scheidslijn tussen de Panamericana Norte en Sur. De weg vormt vanaf dit punt de oostelijke rondweg van de hoofdstad Lima, en is uitgerust met 2x3 rijstroken. Er zijn drie kruispunten met verkeerslichten op dit traject, maar de rest is ongelijkvloers door het noorden van Lima. De Ramiro Prialé geeft toegang naar de oostelijke voorsteden van Lima, waarna de snelweg naar het westen afbuigt en door het noorden van Lima komt. Er zijn diverse aansluitingen naar het onderliggend wegennet. In het noorden van Lima buigt de snelweg naar het noorden af, en verloopt dan deels over viaducten door de noordelijke voorsteden. Noordelijker wordt de snelweg meer substandaard met soms zijwegen die op de weg uitkomen, alhoewel belangrijke kruisende wegen wel ongelijkvloers zijn. Buiten Lima kan het amper nog een snelweg genoemd worden, met erfaansluitingen en bebouwing naast de vluchtstrook. De snelweg eindigt formeel even ten zuiden van Huaral.

De weg wordt dan enkelbaans en voert noordwaarts door het woeste landschap van de Peruaanse kust, bestaande uit rotsen, woestijn en soms wat groenere gebieden op plekken waar rivieren vanuit de Andes naar de Pacifische Oceaan stromen. Langs een aantal grotere plaatsen liggen rondwegen, maar niet overal. De kuststreek is lang niet overal vlak, en de weg slingert soms flink. De eerste grote stad na Lima is Chimbote, circa 400 kilometer ten noorden van Lima. Hier is geen rondweg, men moet dwars door de stad.

Ongeveer 130 kilometer noordelijker volgt de grote stad Trujillo, waar wel een ringenstructuur is, maar geen rondweg die het verkeer buiten de stad langs leidt. Noordelijker is de kuststrook wat breder, en is de weg vlakker, alhoewel de weg afwisselend door landbouwgebieden en woestijn voert. De laatste grote stad op de route in Peru is Piura, waar ook geen rondweg is. Tussen Piura en Sullana is de weg een autopista met 2x2 rijstroken. In Sullana splitst de weg in een alternatieve route die naar het binnenland van Ecuador voert, of de kustroute, die pas bij Aguas Verdes de grens met Ecuador oversteekt. De grensovergang ligt in stedelijk gebied en is erg eenvoudig.

Wegnummers

De belangrijkste wegnummers zijn de 1N en 1S. Er zijn echter tal van aftakkingen die onderdeel zijn van de RN1;

 • 1NA: Lima (hoofdroute)
 • 1NB: Lima - Huaral
 • 1NC: Chacra y Mar - Huayllay
 • 1ND: Lima - Chacra y Mar (oude route)
 • 1NE: 1N - Andahuasi
 • 1NF: Chicama - Chilete
 • 1NG: San Pedro de Lloc - San José
 • 1NH: Chepen - nabij Chepen
 • 1NI: Mocupe - Bolivar
 • 1NJ: Chiclayo - Piura (oostelijke route)
 • 1NK: Piura - Bayomar
 • 1NL: Sullana - Tambo Grande
 • 1NM: Tambo Grande - Puesto Vado Grande
 • 1NN: Sullana - El Alamor (grens Ecuador)
 • 1NO: Zarumilla - grens Ecuador (bypass route)


 • 1SA: Mala - San Juan de Tantaranche
 • 1SB: 1S - Pucusana
 • 1SC: Ica - Huaytará
 • 1SD: Camana - Tacna (kustroute)
 • 1SE: San Juan Desiguas - Vizachane

Geschiedenis

Het nummer carretera 1 is in 1932 toegekend aan de huidige route. De uitbouw naar autopista begon veel later, waarschijnlijk in de jaren 80 maar exacte openingsdata zijn niet bekend. Lange tijd eindigde de snelweg bij Cerro Azul. Eind 2010 opende de eerste verlenging als tolweg van Cerro Azul naar Chincha Alta, een stuk van 55 kilometer. Op 2 april 2013 opende een 29 kilometer lange autopista tussen Piura en Sullana.[1]

Op 23 juli 2016 openden 3 delen van de RN1 met 2x2 rijstroken, 10 kilometer langs Pativilca, 29 kilometer tussen Tortuga en Huambacho, en delen van het 92 kilometer lange traject tussen Chimbote en Trujullo.[2] Dit wordt de Autopista del Norte genoemd, maar heeft geen ongelijkvloerse aansluitingen. De kruispunten zijn veelal uitgevoerd als right in, right out en grote rotondes.

Referenties

Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40