RN1 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-1.png
RN1 Venezuela map.png
VE-1
Begin Caracas
Einde San Antonio del Táchira (CO)
Lengte 945 km
Route

Centrum.svg Caracas VE-9.png

Centrum.svg La Victoria

Centrum.svg Cagua VE-2.png

Centrum.svg Maracay

Centrum.svg Valenica VE-5.png

Centrum.svg Morón VE-3.png

Centrum.svg San Felipe

Centrum.svg Chivacoa VE-11.png

Centrum.svg Yaritagua

Centrum.svg Barquisimeto VE-4.png

Centrum.svg Quíbor

Centrum.svg Carora VE-17.png

Centrum.svg Sabana de Mendoza

Centrum.svg El Vigia

Centrum.svg La Fría VE-6.png

Centrum.svg San Juan de Colon

Centrum.svg Michelena

Centrum.svg San Cristóbal VE-5.pngVE-7.png

Centrum.svg San Antonio del Táchira

Flag of Colombia.svg Rutacol-70.svg

De RN1 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Caracas via Valencia, Barquisimeto en San Cristóbal naar de grens met Colombia bij San Antonio del Táchira. Diverse delen zijn uitgevoerd met 2x2 rijstroken of als autopista. De RN1 is 945 kilometer lang.

Routebeschrijving

Caracas - Valencia

De RN1 begint in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De RN1 is hier uitgevoerd als de Autopista Regional del Centro. De snelweg voert vanuit Caracas eerst zuidwaarts, over een circa 1.200 meter hoge bergpas en via een nogal bochtige route. Ten zuiden van Caracas slaat de weg naar het westen af en daalt dan geleidelijk af via groene valleien. De snelweg voert langs de noordkant van het Lago de Valencia, waar een verstedelijkt gebied rond Valencia en Maracay ligt. Door Valencia zijn twee routes, de oude route via het centrum, of de rondweg. Beiden zijn een autopista.

Valencia - Barquisimeto

Vanaf de stad Valencia voert de Autopista Valencia - Puerto Cabello noordwaarts naar de kust. Dit is een bochtige snelweg door een diep dal. Ten westen van Puerto Cabello bereikt men de noordkust van Venezuela. Hierna voert de snelweg westwaarts en eindigt bij Morón.

Verkeer moet dan dwars door de stad Morón. Tussen Morón en San Felipe is de RN1 met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Dit deel is gelijkvloers en voert door een vlakke vallei. Bij San Felipe begint de Autopista Centro Occidental die naar de grote stad Barquisimeto voert. Men kan dan via de noordelijke ringweg rond Barquisimeto.

Barquisimeto - Colombia

Westelijk van Barquisimeto telt de RN1 2x2 rijstroken tot vlak voor Quíbor. Hierna is de weg enkelbaans en voert met een boog naar Carora, door een droog, haast woestijnachtig gebied. Dit is een heuvelachtig gebied zonder echt grote hoogteverschillen. Vanaf Carora voert de RN1 in zuidwestelijke richting, parallel aan de Cordillera de Mérida, het hoogste gebergte van Venezuela. De enkelbaans weg voert hier door kleine stadjes, maar niet door grotere steden. De RN1 loopt net ten zuiden van het Lago de Maracaibo langs, feitelijk een binnenzee van de Caribische Zee. Dit deel van de route loopt overwegend tussen 100 en 200 meter boven zeeniveau door groen agrarisch gebied.

Vanaf La Fría buigt de RN1 naar het zuiden, de Autopista San Cristóbal - La Fría loopt er parallel aan. De oude route is erg bochtig en voert door bergachtig terrein. De onderbroken autopista is sneller. Men bereikt dan de vallei rond de stad San Cristóbal. De RN1 voert formeel via de stad, maar via een bypass kan doorgaand verkeer naar Colombia een heel stuk afsnijden. Door San Cristóbal is de RN1 een substandaard autopista. Westelijk van San Cristóbal voert de RN1 over een circa 1.400 meter hoge bergpas, waarna men afdaalt naar het op 400 meter hoogte gelegen San Antonio del Táchira, de grensstad. Aan Colombiaanse zijde sluit de RN70 naar Cúcuta aan.

Geschiedenis

De RN1 is deels een belangrijke weg. Het oostelijk deel tussen Caracas en Valencia is een belangrijke corridor en is als autopista uitgevoerd. Het deel van Barquisimeto naar San Cristóbal is echter meer secundair in karakter, verkeer gebruikt hier vaak de RN5 vanaf Valencia naar San Cristóbal, die ten zuiden van het Cordillera de Mérida loopt. De grens met Colombia ligt op de Puente Internacional Simón Bolívar, een 315 meter lange brug met 2 rijstroken over de grensrivier. Deze brug opende op 24 februari 1962 voor het verkeer.

Diverse delen van de route zijn door autopistas vervangen. Tussen Caracas en Valencia is de RN1 in de jaren '50 al vervangen door de Autopista Regional del Centro, die in 1960 voltooid was. Dit was één van de eerste interstedelijke snelwegen van Zuid-Amerika. In 1970 opende de Autopista Valencia - Puerto Cabello die vanaf Valencia naar de kust loopt. In de jaren 50-60 is ook de Autopista Centro Occidental tussen San Felipe en Barquisimeto aangelegd. Lange tijd werd er niet geïnvesteerd in de RN1, vanaf 1970 tot 2000 is er geen enkel nieuw stuk autopista op deze corridor aangelegd. Dat veranderde toen in 2008 het eerste deel van de Autopista San Cristóbal - La Fría opende, maar deze snelweg is nog niet voltooid.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19