RN25 (Colombia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN25
Begin Ipiales (EC)
Einde Barranquilla
Lengte 1.498 km
Route

Ipiales

El Pedregal

Pasto

El Bordo

Popayan

Piendamo

Santador de Quilichao

Puerto Tejada

Cali

Palmira

El Cerrito

Buga

Tuluá

Bugalagrande

Zarzal

La Victoria

Cartago

La Virginia

Anserma

Riosucio

El Rodeo

Caldas

Medellín

Yarumal

Caucasia

Planeta Rica

Sahagun

Sincelejo

El Carmen de Bolivar

San Jacinto

San Juan Nepomuceno

Calamar

Palmar de Varela

Barranquilla

De RN25 is een ruta nacional in Colombia. De weg vormt een lange noord-zuidroute en wordt aangeduid als een primaire weg binnen het land. De RN25 verloopt vanaf de grens met Ecuador bij Ipiales tot aan de noordelijke stad Barranquilla. Grote steden op de route zijn Cali en Medellín. De RN25 is 1.498 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ecuador - Cali

De RN25 begint op de grens met Ecuador bij Ipiales. Aan Ecuadoriaanse zijde gaat de E35 verder naar Tulcan en Quito. De RN25 voert over een hoogvlakte die doorsneden wordt met rivierdalen. De weg verloopt veelal tussen 2.500 en 2.700 meter hoogte, geflankeerd door hogere vulkanen tot meer dan 4.000 meter. De eerste grote stad is Pasto. De weg telt doorgaand 2x2 rijstroken over dit traject.

Noordelijk van Pasto daalt de weg sterk, naar zo'n 500 meter hoogte via een zeer bochtige enkelbaans route. Daarna volgt een tijdrovende route naar Popayan, waarbij de weg diverse bergruggen kruist. Met name naar het oosten liggen bergen tot zo'n 4.500 meter hoogte. Rondom Popayan ligt een westelijke rondweg die deels ongelijkvloers is. De weg volgt noordelijker het reliëf tot Santander de Quilichao, ten noorden daarvan wordt het gebied vlakker, op zo'n 1.000 meter hoogte.

Men bereikt dan de stad Cali, één van de grootste steden van Colombia. De RN25 gaat dwars door Cali, men heeft daarbij twee opties, de route door het centrum of door het oosten van de stad. Beide wegen bestaan uit 2x2 tot 2x3 rijstroken met parallelwegen en U-turns in de middenberm om het aantal verkeerslichten te verminderen. De wegen zijn breed opgezet, maar echte snelwegen zijn het niet, er zijn maar enkele flyovers.

RN25A

De RN25A is een grootschalige omleiding voor doorgaand verkeer om de stad Cali te vermijden. Deze route splitst nabij Villa Rica af en sluit bij El Cerrito weer aan, en loopt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Cali langs. Deze route kent een aantal ongelijkvloerse aansluitingen en is deels met 2x2 rijstroken uitgerust. Een echte snelweg is het echter niet.

Cali - Medellín

Noordelijk van Cali volgt een wat langer stuk dat 2x2 rijstroken telt, door een brede en vrij vlakke vallei. Dit deel ligt op zo'n 1.000 meter hoogte. De meeste plaatsen hebben bypasses. Ten zuiden van Zerzal sluit de RN40 naar Armenia aan. De RN25 volgt een wat westelijker route door de vallei via Cartago. De RN29 vormt in de regio Pereira een alternatief voor de RN25, die een omweg maakt via Riosucio. De weg volgt daarna het dal van de Río Cauca tot zo'n 50 kilometer ten zudien van Medellín.

De laatste 50 kilometer tot Medellín is een erg bochtige route, de weg verloopt over een circa 2.500 meter hoge bergpas ten zuiden van Medellín, terwijl het dal van de Río Cauca op zo'n 700 meter hoogte ligt. Medellín ligt op 1.500 meter hoogte, in een vrij smal dal dat volledig volgebouwd is. De RN25 loopt dwars door de grote stad Medellín, de tweede stad van Colombia. De RN25 is snelwegachtig uitgebouwd, met de Río Medellín in de middenberm en op veel punten parallelwegen en ongelijkvloerse aansluitingen. De weg telt door Medellín grotendeels 2 tot 3 rijstroken per richting, plus nog parallelwegen, met een totaal dwarsprofiel van 10 tot 12 rijstroken.

RN25B

De RN25B is een 118 kilometer lange westelijke bypass van Medellín. De weg begint bij La Pintada op de RN25 en volgt de vallei van de río Cauca naar het noordwesten tot Bolombolo, waar men de RN60 kruist. Het deel tussen de RN25 en RN60 is een dubbelbaans weg. De RN25B volgt daarna de vallei van de Cauca verder noordwaarts en passeert daarbij 25 kilometer ten westen van de stad Medellín langs, er tussen ligt een bergrug. De RN25B komt niet meer terug naar de RN25, maar eindigt bij Santa Fe de Antioquia op de RN62 die naar het noordwesten van Colombia voert.

Medellín - Barranquilla

Ten noorden van Medellín is de RN25 nog over zo'n 20 kilometer met 2x2 rijstroken uitgerust. Daarna komt men door een berggebied op zo'n 2.500 meter hoogte, met weinig grote hoogteverschillen. De bergketens liggen hier op grotere afstand. De regio ligt bezaaid met dorpen, maar weinig grote steden. Men daalt uiteindelijk af naar de noordelijke kustvlakte, die veel lager gelegen is, tussen 0 en 250 meter hoogte. Dit is een uitgestrekt gebied dat al 200 kilometer landinwaarts laaggelegen is. De weg verloopt noordwaarts, na enige tijd parallel aan de Caribische Zee. Naar het oosten loopt de Río Magdalena parallel aan de RN25. De RN25 passeert ongeveer 60 kilometer ten oosten van Cartagena langs, waarna de weg in de noordelijke havenstad Barranquilla eindigt. Het laatste deel bij Barranquilla telt weer 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De RN25 staat bekend als de Troncal de Occidente en is één van de belangrijkste wegen van Colombia. Ondanks de belangrijkheid is de weg op veel plekken slecht uitgebouwd en bijzonder tijdrovend om te rijden. Grote delen van de route zijn erg bochtig en enkelbaans. Gepoogd is wel om de RN25 gefaseerd naar 2x2 rijstroken te verbreden, dit is het meest gebeurd in en ten noorden van Cali. Bij Medellín en Barranquilla zijn de stedelijke delen ook meerstrooks uitgevoerd.

De grensovergang met Ecuador bij Ipiales is de belangrijkste tussen beide landen en wordt gevormd door de Puente internacional de Rumichaca, een stenen brug die in de 19e eeuw gebouwd is. De grenspost van Colombia is in 1932 gebouwd, de grenspost van Ecuador in 1936. In 2000 en 2009 is de grensovergang gemoderniseerd. Op 25 november 2013 opende een nieuwe grensbrug voor het verkeer, die de oude moet ontlasten. Op 5 maart 2015 opende de oostelijke bypass van Sincelejo.[1]

Tussen 2018 en 2022 is de zuidelijkste 83 kilometer tussen Ipiales en Pasto naar 2x2 rijstroken verbreed.[2] Op 30 juni 2022 opende een nieuwe rijbaan tussen Pasto en Chachagüí, die daarmee verdubbeld werd.[3] Het gehele project werd op 17 december 2022 opgeleverd.[4]

Cali

In de stad Cali is een netwerk van brede boulevards ontwikkeld. Deze boulevards hebben 2x2 tot 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2x2 rijstroken voor lokaal verkeer. Deze wegen zijn erg breed, met een brede middenberm met U-turns, zodat er nauwelijks verkeerslichten zijn. Op enkele grote kruispunten zijn flyovers gebouwd.

Rond 2004-2005 is de RN25 tussen Cali en het nabijgelegen Palmira van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Een echte autopista is dit niet, er zijn erfaansluitingen. Rond 2005 is ook de RN25A langs Palmira opgewaardeerd tot 2x2-weg met ongelijkvloerse aansluitingen.

Cali - Cartago

Het deel tussen Cali en Zarzal is één van de langere stukken 2x2-weg in dit deel van Colombia. Dit deel van de route verwerkt verkeer van Cali naar Armenia. Armenia is via een zijtak te bereiken met de RN40. Delen van de route zijn al in of voor de jaren '90 naar 2x2 rijstroken verbreed, maar het deel tussen El Cerrito en Buga is rond 2002 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. De bypass van Tuluá is circa 2007 naar 2x2 rijstroken verdubbeld.

Tussen Zarzal en Cartago is de weg ook deels verdubbeld naar 2x2 rijstroken, grotendeels rond 2010 tussen La Victoria en Cartago. Het deel tussen Cartago en Pereira is in de jaren '90 verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

Cartago - Medellín

Onder de concessie 'Pacífico Tres' is 146 kilometer van de RN25 verbreed of omgelegd naar 2x2 rijstroken tussen La Virginia en La Pintada, gelegen tussen Cartago en Medellín.[5] Het project omvatte de 3,5 kilometer lange tunnel Tesalia.[6] Het grootste deel van het project is in 2020 opgeleverd.

Medellín

De wegenstructuur van de RN25 door Medellín werd in de jaren '50 ontworpen volgens het Medellín Master Plan / Plan Piloto, waarin de Río Medellín gekanaliseerd werd. Op de oevers ervan is de RN25 aangelegd. Het inwonertal van Medellín verdrievoudigde tussen de jaren '50 en jaren '70. In het zuiden van Medellín is in de middenberm van de RN25 in de jaren '90 een metrolijn aangelegd, de eerste van Colombia. De RN25 is rond 2009 tussen Medellín en Girardota naar 2x2 rijstroken verbreed.

Verbindingsweg RN25B / RN60

Medellín was vanaf het zuiden alleen bereikbaar over een bijna 2.500 meter hoge bergpas met een lang traject dat zeer bochtig is. Om de toegang tot Medellín te verbeteren is besloten om een alternatieve route te ontwikkelen die minder hoog door de bergen gaat, dit betreft de upgrade van de RN25B tussen La Pintada en Bolomboló en de RN60 tussen Bolomboló en Primavera aan de zuidkant van Medellín. Deze route ligt aanzienlijk lager, op circa 1.500 meter hoogte op het traject van de RN60. Het gehele opgewaardeerde traject is 96 kilometer lang.[7]

De bouw begon in 2016 als één van de projecten van de wegen van de vierde generatie (4G routes). In 2019-2020 is het zuidelijkste deel opgeleverd tussen La Pintada en Tarso. Dit traject van de RN25B is over een nieuw tracé aangelegd over een lengte van 34 kilometer, langs de río Cauca.[8]

Daarna is de verbinding gemaakt naar de RN60 richting Medellín, dit omvatte een 12 kilometer lang traject bij Bolomboló, inclusief de tunnels Mulatos en Sinifana, dat op 15 oktober 2021 is opengesteld voor het verkeer. Het project heette ook wel Conexión Pacífico 2.[9][10]

Circunvalar de la Prosperidad (Barranquilla)

Op het noordelijk einde van de route eindigt de RN25 in Barranquilla, één van de grootste steden in Colombia. Om verkeer rond de stad te verdelen is de Circunvalar de la Prosperidad aangelegd, een dubbelbaans, semi-ongelijkvloerse westelijke bypass van 33 kilometer lengte. Op deze rondweg zijn de kruisingen met de belangrijkste invalswegen met ongelijkvloerse aansluitingen voorzien, maar elders zijn voornamelijk U-turns.

De bouw van de Circunvalar de la Prosperidad begon in 2016 aan de zuidwestkant van Barranquilla. Op 14 december 2018 opende de eerste 16 kilometer aan de zuidwestkant van Barranquilla, tussen de RN25 zelf en Galapa.[11][12][13] Op 14 september 2019 opende 17 kilometer aan de westkant van de stad, tussen Galapa en de RN90A.[14][15] Vervolgens opende op 3 december 2021 het resterende deel aan de noordwestkant van Barranquilla, een 3 kilometer lang deel tussen de RN90A en de Vía a La Playa.[16]

Toekomst

De RN25 tussen Medellín en Barranquilla is onderdeel van het plan "Autopistas Para la Prosperidad".[17]

Referenties

 1. Vicepresidente Vargas Lleras inauguró Variante Oriental de Sincelejo | eluniversal.com.co
 2. Gobierno Duque entrega 12 km de doble calzada del proyecto Rumichaca-Pasto, con el cual se beneficiarán cerca de 7.600 personas del municipio de Iles y poblaciones cercanas. | ani.gov.co
 3. Gobierno nacional le cumple con hechos a Nariño: a través del INVÍAS, entrega pavimentación de la vía Junín - Barbacoas y la doble calzada Pasto - Chachagüí, en el sector Alto de Daza | invias.gov.co
 4. Con la entrega del proyecto Rumichaca – Pasto el Gobierno del Cambio cumple un hito para la infraestructura del país | ani.gov.co
 5. www.pacificotres.com
 6. TÚNEL TESALIA, EL MÁS GRANDE DEL EJE CAFETERO, LOGRA EL CALE Y FINALIZA ETAPA DE EXCAVACIÓN | ani.gov.co
 7. Entró en servicio el “corazón” de la vía 4G Pacífico 2 en el Suroeste | elcolombiano.com
 8. Gobierno Nacional entrega obras del proyecto Pacífico 2 en La Pintada, Antioquia | ani.gov.co
 9. Durante la entrega de Pacífico 2 Duque anunció que se terminarán 20 proyectos 4G | larepublica.co
 10. El Gobierno Nacional entrega el tercer proyecto 4G: Conexión Pacífico 2, en el suroeste antioqueño | mintransporte.gov.co
 11. Los primeros 16.5 Km de la Circunvalar de la Prosperidad. | mab.com.co
 12. “Con la Circunvalar de la Prosperidad avanzamos en darle mayor equidad a la Región Caribe”: Mintransporte | mintransporte.gov.co
 13. Abren 17 kilómetros de la Circunvalar de la Prosperidad | caracol.com.co
 14. Circunvalar de la Prosperidad | presidencia.gov.co
 15. Circunvalar de la Prosperidad: otros 16,8 km habilitados | elheraldo.co
 16. El Gobierno nacional entrega el proyecto Cartagena-Barranquilla y Circunvalar de la Prosperidad: su cuarta vía de 4G | ani.gov.co
 17. www.autopistasprosperidad.com
Rutas nacionales in Colombia

Troncales

RN1RN3RN5RN13RN17RN19RN21RN23RN25RN27RN29RN31RN37RN43RN45N49RN55RN65RN75RN85


Transversales

RN8RN10RN12RN20RN24RN26RN30RN36RN40RN48RN50RN56RN60RN62RN64RN66RN70RN74RN78RN80RN88RN90