RN2 (Argentinië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RA-RN2.svg
RA RN2 map.png
RN 2
Begin Buenos Aires
Einde Mar del Plata
Lengte 373 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Autopista Buenos Aires - La Plata

Afslagsymbool.svg Guillermo Hudson

Afslagsymbool.svg Ranelagh

Afslagsymbool.svg Gutiérrez

Afslagsymbool.svg Bosques


Centrum.svg Chascomús

Centrum.svg Castelli

Centrum.svg Dolores

Centrum.svg Maipú

Centrum.svg Coronel Vidal

Centrum.svg Mar del Plata

De Autopista Buenos Aires - Mar del Plata is een autopista en voormalige ruta nacional in Argentinië. De weg vormt een verbinding tussen de voorsteden van Buenos Aires en de kustplaats Mar del Plata. Slechts een klein deel van de route is daadwerkelijk een snelweg, het grootste deel van de route is een weg met 2x2 rijstroken, vluchtstroken en een brede middenberm, maar zonder ongelijkvloerse aansluitingen. Omdat er nauwelijks kruispunten en dorpen op de route zijn lijkt het net een snelweg. Het snelwegdeel is ook als de A004 genummerd, dit traject is 8 kilometer lang. De totale route is 373 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autopista in Buenos Aires.

Bij Guillermo Hudson takt de snelweg van de Autopista Buenos Aires - La Plata af, en voert zuidwestwaarts met 2x2 rijstroken, landinwaarts. De snelweg bedient een aantal dure voorsteden van Buenos Aires, waarna het snelwegdeel al na 8 kilometer eindigt. Een 2x2-weg zet zich dan in zuidoostelijke richting voort, ruim ten zuiden van La Plata langs. In eerste instantie is er nog wat bebouwing langs de weg, voornamelijk kassen. Zuidelijker passeert men over de vlakke en eindeloze prairies. Op de ruim 350 kilometer tot Mar del Plata liggen maar een stuk of 5 dorpen op de route. De weg heeft 2x2 rijstroken met een brede middenberm en vluchtstroken, maar geen ongelijkvloerse kruisingen. Tussen de weinige kruisingen heeft de weg het uiterlijk en de functie van een autosnelweg. Incidenteel zijn aansluitingen met belangrijkere provinciale wegen ongelijkvloers. Grote delen van de route zijn kaarsrecht, waarbij één rijbaan soms wat uitwijkt. De weg eindigt uiteindelijk aan de rand van Mar del Plata.

Geschiedenis

De snelweg is op 17 november 1995 opengesteld voor het verkeer over 8 kilometer. De zuidelijkere route is een autovía, en genummerd als de Autovía 2 tot Mar del Plata. Deze weg is tussen 1929 en 1938 aangelegd als geasfalteerde weg. De oorspronkelijke enkelbaans weg had een 6 meter brede rijbaan. Tussen 1956 en 1959 is de weg gemoderniseerd en verbreed naar 7,3 meter. Tussen 1993 en 1999 is de weg verdubbeld naar 2x2 rijstroken en is feitelijk een gelijkvloerse snelweg, die in Argentinië autovías worden genoemd.

De weg was oorspronkelijk een ruta nacional, maar is in 1990 overgedragen aan de provincie Buenos Aires en is sindsdien als de Ruta Provincial 2 genummerd. Er wordt vaak gesproken van kortweg 'Ruta 2'.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op de weg is 120 km/h buiten de dorpen.

Verkeersintensiteiten

In 1999 reden dagelijks 12.000 tot 13.000 voertuigen tussen Buenos Aires en Dolores, dalend naar 5.000 tot 6.500 voertuigen verder naar Mar del Plata. Het kruisend verkeer is dermate beperkt dat een ongelijkvloerse uitbouw nog niet overwogen wordt.

Referenties


Autopistas in Argentinië

Buenos Aires:

Autopista Acceso NorteAutopista Acceso OesteAutopista Acceso SuresteAutopista Buenos Aires - La PlataAutopista Buenos Aires - Mar del PlataAutopista Ezeiza-CañuelasCamino Parque del Buen AyreAutopista 25 de MayoAvenida Teniente General Luis J. DellepianeAvenida General PazAvenida Intendente CantiloAvenida Leopoldo LugonesAutopista Perito MorenoAutopista Teniente General Pablo RiccheriAutopista Presidente PerónAutopista Presidente Arturo FrondiziAutopista Presidente CámporaPaseo del Bajo

Landelijk:

Autopista Rosario - CórdobaAutopista Rosario - Santa FeAutovía Santa Fe - ParanáAP-01Ruta Nacional A003Ruta Nacional A008Ruta Nacional A014Ruta Nacional A019Autopista Luján - Bragado

Rutas nacionales in Argentinië

RN1RN2RN3RN5RN7RN8RN9RN11RN12RN14RN16RN18RN19RN20RN22RN23RN25RN26RN33RN34RN35RN36RN38RN40