RN34 (Argentinië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RA-RN34.svg
RA RN34 map.png
RN 34
Begin Rosario
Einde Profesor Salvador Mazza
Lengte 1.488 km
Route

Centrum.svg Rosario RN9/RN11

Centrum.svg Cañada Rosquín

Junction.svg RN19

Centrum.svg Rafaela

Centrum.svg Sunchales

Centrum.svg Ceres

Centrum.svg Santiago del Estero RN9

Centrum.svg Rosario de la Frontera RN9

Centrum.svg Metán RN16

Centrum.svg General Güemes

Centrum.svg San Pedro

Centrum.svg Libertador General San Martín

Centrum.svg Pichanal

Centrum.svg General Enrique Mosconi

Centrum.svg Yacuíba

Flag of Bolivia.png RN9

De RN34 is een ruta nacional in Argentinië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf Rosario via Santiago del Estero naar de grens met Bolivia bij Profesor Salvador Mazza. De RN34 is 1.488 kilometer lang.

Routebeschrijving

Santa Fe

De RN34 begint in de stad Rosario op de RN9 en RN11. De weg voert noordwestwaarts door de vlakke landbouwgebieden. De regio is dunbevolkt, met slechts her en der wat dorpjes op de route. In Santa Fe kruist men nog de RN19, maar doet verder geen belangrijke plaatsen aan.

Santiago del Estero

De route voert in de provincie Santiago del Estero verder noordwestwaarts naar de gelijknamige hoofdstad. Het tweede deel van de route naar Santiago del Estero is wat meer bebost, dit zijn de zuidelijke uitlopers van de Gran Chaco. In Santiago del Estero kruist men de RN9 voor een tweede maal, waarna beide routes weer splitsen. De RN34 voert noordwaarts, ten westen van wat zoutmeren langs, en doorkruist kortstondig door het uiterste noordoosten van de provincie Tucumán.

Salta

In Rosario de la Frontera begint een dubbelnummering met de RN9, die noordwaarts voert, waarbij het landschap wat bergachtiger wordt, maar vooral beboster. Ten noorden van Metán eindigt de RN16 op de weg. Ongeveer 40 kilometer ten oosten van de stad Salta splitst de RN9 naar het westen af, en gaat de RN34 verder noordwaarts.

Jujuy & Salta

De RN34 voert dan door het oosten van de provincie Jujuy, het enige laaggelegen deel van deze provincie, die verder vooral op de Altiplano ligt. De route voert door een groen en subtropische vallei, waarbij de route door Jujuy ongeveer 140 kilometer duurt. In Jujuy doet men geen grotere steden aan. Vervolgens bereikt men de provincie Salta voor de tweede maal, en voert de RN34 ten oosten van de Andes door de laaggelegen Gran Chaco noordwaarts. Dit gebied is deels ontbost met landbouw, maar noordelijker bij de grens met Bolivia is meer bebossing. Bij Yacuíba volgt de grens, waarna de Boliviaanse RN9 verder gaat naar Santa Cruz de la Sierra.

Geschiedenis

De RN34 werd in 1943 aan het netwerk toegevoegd. De route is daarna in de jaren '50 en '60 grotendeels verhard, in 1972 ontbrak nog een stuk verharding tussen La Banda en Rosario de la Frontera. Midden jaren '90 is dit deel grotendeels verhard, maar het laatste deel werd pas in juli 2005 verhard ten zuiden van Rosario de la Frontera. De route van de RN34 heeft veel gemeen met die van de RN9, men kruist de RN9 drie maal. De RN9 is duidelijk de meer belangrijke weg, die beter uitgebouwd is en grotere steden aandoet, waardoor de RN34 vooral door lange-afstandsverkeer gebruikt wordt vanuit Rosario richting het noorden van Argentinië en het oosten van Bolivia. In 2005 is het deel in het stadje Rafaela in Santa Fe verbreed naar een 2x2 stadsboulevard.

Referenties


Rutas nacionales in Argentinië

RN1RN2RN3RN5RN7RN8RN9RN11RN12RN14RN16RN18RN19RN20RN22RN23RN25RN26RN33RN34RN35RN36RN38RN40