RN3 (Argentinië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RA-RN3.svg
RA RN3 map.png
RN 3
Begin Buenos Aires
Einde Ushuaia
Lengte 3.060 km
Route

Centrum.svg Buenos Aires

Centrum.svg Cañuelas

Centrum.svg San Miguel del Monte

Centrum.svg Las Flores

Centrum.svg Azul

Centrum.svg Benita Juárez

Centrum.svg Tres Arroyos

Centrum.svg Coronel Dorrego

Centrum.svg Bahía Blanca RN22/RN33/RN35

Centrum.svg Viedma

Centrum.svg San Antonio Oeste RN23

Centrum.svg Sierra Grande

Centrum.svg Puerto Madryn

Centrum.svg Trelew RN25

Centrum.svg Comodoro Rivadavia RN26

Centrum.svg Caleta Olivia

Centrum.svg Puerto San Julián

Centrum.svg Río Gallegos RN40

Flag of Chile.svg


Centrum.svg Port

Centrum.svg Río Grande

Centrum.svg Ushuaia

De RN3 is een ruta nacional in Argentinië. De weg vormt een lange noord-zuidroute langs de oostkust, vanaf Buenos Aires tot aan Ushuaia. De RN3 is 3.060 kilometer lang.

Routebeschrijving

Buenos Aires

De RN3 begint in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en voert zuidwaarts de stad uit als reguliere hoofdweg. Net buiten de stad, vanaf Cañuelas, wordt de RN3 een 2x2 gelijkvloerse autovía over 40 kilometer tot aan San Miguel del Monte. Ondanks dat men niet ver van de hoofdstad Buenos Aires is, is dit gebied al dunbevolkt en bestaat voornamelijk uit vlakke weilanden. De route is daarna weer enkelbaans en voert dan naar de stad Bahía Blanca in het zuiden van de provincie Buenos Aires. De afstand tussen beide steden bedraagt zo'n 700 kilometer en de route voert door onafgebroken vlakke weilanden met nagenoeg geen bebossing. Ook liggen er maar een paar kleine plaatsjes op de route.

Rio Negro

De RN3 voert een kort stuk door de provincie Rio Negro. Het landschap wordt hier stukken desolater en minder gecultiveerd, voornamelijk bestaande uit steppe. In dit gebied liggen maar een paar kleine plaatsjes.

Chubut

De RN3 voert daarna zo'n 500 kilometer door de provincie Chubut. De route verloopt grotendeels wat verder landinwaarts, door vlak en droog gebied. De enige grotere plaats in de regio is Trelew. Ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Trelew wordt het landschap wat bergachtiger, maar het is erg droog en doet woestijnachtig aan. De RN3 voert door de stad Comodoro Rivadavia, de enige grotere stad in het zuiden van Chubut. Hier loopt de RN3 direct langs de Atlantische Oceaan. Dit deel wordt gevormd door de Autovía Comodoro Rivadavia - Caleta Olivia.

Santa Cruz

De RN3 ten zuiden van Caleta Olivia in de provincie Santa Cruz.

Vervolgens volgt een stuk van ruim 800 kilometer door de zuidelijkste provincie van het Argentijnse vasteland, door Santa Cruz. De route voert door enorme stukken desolaat steppegebied. De RN3 voert door de zuidelijke stad Río Gallegos en wordt onderbroken op de grens met Chili.

Tierra del Fuego

Het zuidelijkste deel van de RN3 voert over het beroemde eiland Tierra del Fuego. De route voert eerst door vlak gebied aan de noordoostkust, later door spectaculaire bergen met sneeuw rond Ushuaia. De bergen zijn op zich niet veel hoger dan 1.000 meter, maar de RN3 verloopt vrijwel op zeeniveau, waardoor het een spectaculair uitzicht geeft. Dit is ook het enige deel van de RN3 met significante bebossing. De RN3 eindigt in Ushuaia, dat beschouwd wordt als de zuidelijkste stad ter wereld.

Geschiedenis

De RN3 werd in 1932 gecreëerd. In 1938 werd het eerste deel geasfalteerd tussen Buenos Aires en Cañuelas. De rest van de route is later geheel geasfalteerd tot de grens met Chili. Op Tierra del Fuego is niet de gehele RN3 verhard, met name het noordelijk deel niet. Er is geen directe veerdienst naar het beginpunt op Tierra del Fuego, de RN3 begint bijna op de grens met Chili bij een helikopterlandingsplaats. Het verkeer dat de RN3 naar Tierra del Fuego wil volgen, moet bij de Chileense grens over de wegen 255 en 257 gaan, waar er een veerdienst is voor de Estrecho de Magellanes (Straat van Magellanes). De veerdienst overbrugt de 4 kilometer tussen de beide kusten in 20 minuten.

In 2012 opende de Autovía Nestor Kirchner tussen Puerto Madryn en Trelew.

Sinds 2006 is de Autovía Comodoro Rivadavia - Caleta Olivia in aanleg, die in 2021 nog niet voltooid was vanwege de economische crisis in het land.

Toestand

Het deel op het Argentijnse vasteland is volledig geasfalteerd. Op Tierra del Fuego niet geheel, met name het desolate noordelijke deel niet. De temperaturen zakken naarmate men zuidelijker komt, Ushuaia heeft een subpolair klimaat, waardoor in de winter van mei tot september gevaarlijke rijomstandigheden kunnen voorkomen, zeker in combinatie met blizzards. Verder ligt een groot deel van de RN3 op het vasteland in het gebied waar sterke valwinden vanuit de Andes kunnen voorkomen. De RN3 is berucht vanwege de sterke zijwind op sommige trajecten.

Referenties


Rutas nacionales in Argentinië

RN1RN2RN3RN5RN7RN8RN9RN11RN12RN14RN16RN18RN19RN20RN22RN23RN25RN26RN33RN34RN35RN36RN38RN40