RN3 (Paraguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PY-3.svg
PY-3 map.png
RN3
Begin Asunción
Einde Bella Vista
Lengte 475 km
Route

Centrum.svg Asunción PY-1.svgPY-2.svgPY-9.svg

Centrum.svg Arroyos y Esteros

Centrum.svg San Estanislao PY-8.svgPY-10.svg

Centrum.svg Santa Rosa del Aguaray PY-11.svg

Centrum.svg Yby Yaú PY-5.svg

Centrum.svg Bella Vista

Flag of Brazil.svg BR-060

De RN3 is een ruta nacional in Paraguay. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Asunción tot de grens met Brazilië bij Bella Vista. De weg is de belangrijkste noord-zuidas van noordoostelijk Paraguay. De RN3 is 475 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN3 begint in de hoofdstad Asunción en telt 2x2 rijstroken in de stedelijke kern en 2x3 rijstroken in de noordelijke buitenwijken en voorsteden. In het noorden van Asunción splitst de RN9 af. Daarna wordt de weg enkelbaans en verlaat men het stedelijk gebied. De weg verloopt eerst oostwaarts naar San Estanislao en verloopt daarbij door vlak agrarisch gebied met weinig bebossing. Vanaf San Estanislao voert de RN3 noordwaarts en is de enige doorgaande noord-zuidroute in dit deel van Paraguay. Er liggen echter weinig plaatsen op de route. Dit is het overgangsgebied van de Cerrado naar de Gran Chaco. Versnipperde delen van de voormalige oerwouden bestaan nog langs de RN3. Na Yby Yaú is de weg een stukje met de RN5 dubbelgenummerd. De weg eindigt op de grens met Brazilië in Bella Vista, waar de Braziliaanse BR-060 aansluit en naar Campo Grande loopt.

Geschiedenis

De RN3 is van oudsher de belangrijkste verbinding tussen Asunción en het noordoosten van Paraguay. Als doorgaande route is de RN3 alleen van belang ten zuiden van Yby Yaú, omdat het noordelijkste deel van de weg in 2013 nog onverhard was. De aansluitende RN5 naar Dourados is daarom een belangrijkere route naar Brazilië dan de RN3.

Tol

In 2013 waren er drie tolstations op de RN3. Alle toltarieven zijn hetzelfde in heel Paraguay.[1]

Referenties

Flag of Paraguay.svg Rutas nacionales in Paraguay Flag of Paraguay.svg

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12