RN3 (Peru)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PE-3.svg
RN3 Peru map.png
PE-3
Begin Desaguadero (BOL)
Einde Ayabaca (EC)
Lengte 3.250 km
Route

Flag of Bolivia.svg Bolivia-1.svg

Centrum.svg Desaguadero

Centrum.svg Ilave

Centrum.svg Puno

Centrum.svg Juliaca

Centrum.svg Sicuani

Centrum.svg Cusco

Centrum.svg Abancay

Centrum.svg Andahuaylas

Centrum.svg Ayachuco

Centrum.svg Chuyayacu

Centrum.svg Huancayo

Centrum.svg Juaja

Centrum.svg La Oroya

Centrum.svg Junín

Centrum.svg Cerro de Pasco

Centrum.svg Haunuco

Centrum.svg La Unión

Centrum.svg Huaraz

Centrum.svg Yungay

Centrum.svg Santiago de Chuco

Centrum.svg Huamachuco

Centrum.svg Cajabamba

Centrum.svg Cajamarca

Centrum.svg Chota

Centrum.svg Cutervo

Centrum.svg Huancabamba

Centrum.svg Ayabaca

Flag of Ecuador.png

De RN3 of PE-3 is een ruta nacional in Peru. De weg vormt een lange noord-zuidroute door de Andes, vanaf de grens met Bolivia via grotere steden als Puno, Cusco, Ayacucho, Huancayo en Cajamarca naar de grens met Ecuador. De weg heet ook wel de Longitudinal de la Sierra. De RN3 is 3.250 kilometer lang.

Routebeschrijving

Longitudinal de la Sierra Sur

Het zuidelijk deel van de RN3 verloopt vanaf de grens met Bolivia bij Desaguadero tot aan de RN22 bij La Oroya. Op de grens met Bolivia gaat de Boliviaanse RN1 verder naar La Paz. De RN3 verloopt de eerste 130 kilometer langs de zuidkant van het Titicaca, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. De RN3 loopt hier op veelal 3.800 tot 3.900 meter hoogte. Men bereikt dan de stad Puno, gevolgd door de stad Juliaca, waar de RN3 deels met 2x2 rijstroken is uitgevoerd.

De weg verloopt dan zo'n 300 kilometer noordwestwaarts naar de stad Cusco. Dit deel van de route kent meer hoogteverschillen. De weg verloopt over enkele lage bergpassen van circa 4.000 meter hoogte, waarna Cusco wat lager ligt op 3.300 meter. Met name de laatste 100 kilometer tot Cusco loopt meer door bergachtig gebied dan over de Altiplano. Het stedelijke deel in Cusco telt 2x2 rijstroken, maar al snel versmalt dit weer naar enkelbaans.

Vanaf Cusco voert de RN3 zo'n 300 kilometer westwaarts naar Ayachuco. Dit deel is erg bochtig, met talloze haarspeldbochten. Men doorkruist namelijk een aantal laaggelegen dalen op 1.800 meter hoogte, waarbij de RN3 continu stijgt en daalt, op een aantal trajecten is het hoogteverschil tussen bergpas en dal meer dan 2 kilometer. Ten zuiden van Ayachuco loopt de weg een stuk op 4.200 meter hoogte. Het landschap varieert door de grote hoogteverschillen sterk, van groen en gecultiveerd tot de dorre Altiplano. Besneeuwde bergen zijn er ondanks de hoogte niet zoveel.

Ayachuco ligt op 2.800 meter hoogte, en ten noorden van de stad daalt men nog wat verder naar een wat vlakker en breder rivierdal op 2.300 meter. Daarna volgt weer zo'n 300 kilometer tot La Oroya, via de grote stad Huancayo. De RN3 volgt langere tijd een smal en spectaculair dal, waarna men stijgt naar zo'n 3.800 meter, om weer af te dalen naar 3.200 meter in Huancayo. In Huancayo zijn deels 2x2 rijstroken beschikbaar. Men volgt dan weer rivierdalen naar het noordwesten, waarna de RN3S in La Oroya overgaat in de RN3N.

Longitudinal de la Sierra Norte

Het noordelijk deel van de RN3 voert vanaf de RN22 in La Oroya naar de grens met Ecuador. La Oroya is een mijnbouwstad op 3.700 meter hoogte, waarna de weg een serie ondiepe dalen volgt naar het noorden, daarbij geleidelijk stijgend naar 4.200 meter hoogte. De weg voert dan rond het meer van Junín, waarna de mijnbouwstad Cerro de Pasco volgt, gelegen op 4.300 meter hoogte, met een grote open mijn midden in het stadje. De RN3 volgt daarna een serie dalen naar het noorden en daalt daarbij flink, naar 1.900 meter bij Huanuco.

Vanaf Huanuco voert de RN3 bijna 200 kilometer westwaarts, waarbij het diverse bergruggen van de Andes kruist. De RN3 verloopt over enkele bergpassen, waarvan de hoogste circa 4.690 meter boven zeeniveau ligt. De bergen in deze omgeving zijn besneeuwd en meer dan 5.000 meter hoog. Uiteindelijk draait de RN3 naar het noorden, en bereikt men na 80 kilometer de stad Huaraz. De weg volgt hier een breed aflopend dal, naar Huaraz dat op 3.000 meter hoogte ligt.

Vanaf Huaraz volgt een circa 120 kilometer lang deel dat tussen twee hoge bergketens inloopt. De weg loopt langs de voet van de 6.768 meter hoge Huascarán, de hoogste berg van Peru. De sneeuwgrens ligt in deze regio op zo'n 4.800 tot 5.000 meter, de RN3 zelf loopt een stuk lager tussen 2.300 en 2.600 meter hoogte. Dit is het deel met de grootste hoogteverschillen in het landschap op de gehele route van de RN3. De RN3 volgt spectaculaire kloven naar het noorden en daalt uiteindelijk naar zo'n 1.100 meter hoogte bij Yuracmarca. Daarna volgt een erg bochtig en slecht uitgebouwd deel waarbij de weg stijgt naar zo'n 3.400 meter hoogte, en tegen berghellingen aangeplakt is.

De route naar Cajarmaca is dan hemelsbreed maar 150 kilometer, maar over de weg meer dan het dubbele omdat de RN3 steeds van west naar oost verspringt, en tussen 2.000 en 4.000 meter hoogte loopt. Cajamarca ligt op 2.700 meter en is de grootste stad in het noorden van Peru op de route van de RN3. Noordelijk van Cajamarca is het klimaat gematigder en komt men onder de invloed van het Amazonegebied. Ten zuiden van Jaén daalt de weg tot onder de 500 meter hoogte. Het noordelijkste deel van de RN3 is erg secundair in karakter en eindigt uiteindelijk op de grens met Ecuador. Aan Ecuadoriaanse zijde gaat dan een weg verder naar Loja.

Wegnummers

De RN3 heeft diverse aftakkingen met een suffix;

 • 3NA: Huallanca - Cabana
 • 3NB: El Empalme (alternatieve route)
 • 3NC: Cutervo (alternatieve route)
 • 3SA: Jauja - Tarma
 • 3SB: Izcuchaca - Huancayo (alternatieve route)
 • 3SC: Mariscal Caceres - Huancayo (alternatieve route)
 • 3SD: Churcama - Mariscal Caceres
 • 3SE: Abancay - Kishuara (alternatieve route)
 • 3SF: Abancay - Challhuahuacho - Anta
 • 3SG: Challhuahuacho - Ayaviri
 • 3SH: Tirapata - Asillo

Geschiedenis

De RN3, ook wel de Longitudinal de la Sierra, is van oudsher de belangrijkste noord-zuidverbinding door de Andes. Het is de enige langere doorgaande noord-zuidroute door de Andes en verbindt bovendien een aantal grotere steden met elkaar. Het deel in Noord-Peru heeft het minste belang en heeft daar hier een nogal kronkelig karakter. In 2012 was het overgrote deel van de RN3 geasfalteerd, het belangrijkste niet-verharde deel is ten noorden en zuiden van de stad Ayacucho. In het noorden van Peru zijn nog enkele langere trajecten die nog onverhard zijn.

Rond 2009 is het deel in het zuiden van Juliaca naar 2x2 rijstroken verbreed. In de periode 2009-2013 is in Cusco een via expresa aangelegd. Dit is geen echte snelweg, maar telt wel 2x2 rijstroken en loopt parallel aan de RN3, langs de luchthaven. In het westen van Cusco is rond 2002 een nieuw 2x2 tracé aangelegd met een ongelijkvloerse kruising.

Op 22 juni 2015 begonnen werkzaamheden om 48 kilometer van de RN3S tussen Puno en Juliaca langs het Titicaca-meer te verdubbelen naar een 2x2 autopista.[1][2] Op 10 mei 2019 opende hiervan de eerste 19 kilometer.[3] Dit is echter geen echte autosnelweg, maar een dubbelbaans weg met rotondes en kruispunten.

Tussen 23 april 2021 en februari 2022 is er een 12,8 kilometer lange rondweg van Abancay aangelegd.[4]

Referenties

Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40