RN3 (Uruguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN3
Begin Libertad
Einde Bella Unión
Lengte 563 km
Route

San José de Mayo

Trinidad

Young

Paysandú

Salto

Bella Unión

BR-472

De RN3, ook bekend als de General José Gervasio Artigas, is een ruta nacional in Uruguay. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land. De weg verloopt vanaf nabij Libertad tot de grens met Brazilië bij Bella Unión. De RN3 is 563 kilometer lang. De gehele RN3 heeft de status van een Corredor Internacional.

Routebeschrijving

Ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Montevideo slaat de RN3 via een trompetknooppunt van de RN1 af. Ruim 20 kilometer verderop ligt de eerste plaats op de route, het stadje San José de Mayo. De weg voert daarna zo'n 90 kilometer noordwaarts over het glooiende platteland naar Trinidad. Het landschap is open, er is nauwelijks bos in Uruguay. Vanaf Trinidad voert de weg zo'n 180 kilometer noordwestwaarts door drie departementen naar Paysandú. De plaatsen ertussen zijn erg klein en liggen ver uit elkaar. De RN3 is een enkelbaans weg en steekt via twee bruggen het Embalse de Paso del Palmar over, een stuwmeer.

Paysandú is een kleine stad aan de Río Uruguay, die de grens met Argentinië vormt. De RN3 loopt langs de oostkant van Paysandú en volgt dan de rivier naar het noorden. Zo'n 120 kilometer noordelijker bereikt men het stadje Salto. Aan Argentijnse zijde ligt de stad Concordia, maar er is geen brug of tunnel over de Río Uruguay op dit punt. De RN3 voert buiten Salto om en noordelijker is het gebied dunbevolkt. De weg voert door een relatief afgelegen deel van Uruguay, hier zijn geen grotere steden in de buurt. Uiteindelijk bereikt men dan de grens met Brazilië bij Bella Unión. De grens wordt gevormd door de Río Cuareim. Aan Braziliaanse zijde gaat de BR-472 verder naar Uruguaiana.

Geschiedenis

De RN3 is een lange route, maar verbindt maar weinig grotere steden. Het is wel de voornaamste verbinding voor doorgaand verkeer naar het noorden van Argentinië en het westen van de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul. De Puente Internacional Bella Unión - Barra do Quaraí op de grens met Brazilië opende in 1976 voor het verkeer. Dit is een 670 meter lange brug. Tussen 1977 en 1981 is het Embalse de Paso del Palmar gecreëerd, een stuwmeer voor elektriciteitsopwekking. Toen zijn ook de bruggen van de RN3 over het stuwmeer aangelegd. De RN3 is verder nergens hoogwaardig uitgebouwd.

Tol

Op twee punten van de RN3 moest in 2015 tol betaald worden.[1]

Naamgeving

De weg is vernoemd naar José Gervasio Artigas (1764-1850), een nationale held van Uruguay. Hij was een generaal die het eerste onafhankelijke Uruguay regeerde, maar in ballingschap verdreven werd naar Paraguay door het oprukkende Braziliaanse leger. Zijn verjaardag is een nationale feestdag in Uruguay (19 juni).

Referenties

Rutas nacionales in Uruguay

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19

Ruta Interbalnearia