RN3 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-3.png
RN3 Venezuela map.png
VE-3
Begin Morón
Einde Maracaibo
Lengte 495 km
Route

Centrum.svg Morón VE-1.png

Centrum.svg Tucacas

Centrum.svg Coro VE-4.png

Centrum.svg Santa Rita VE-17.png

Centrum.svg Maracaibo VE-6.png

De RN3 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een oost-westroute in het noordwesten van het land, vanaf Morón tot Maracaibo. De RN3 is 495 kilometer lang.

Routebeschrijving

In de stad Morón splitst de RN3 van de RN1 af en voert noordwaarts, de kustlijn volgend. De weg voert langs enkele resorts aan de Caribische Zee tot Tucacas, waarna de weg naar het noordwesten afbuigt en wat verder landinwaarts loopt. Het landschap is vlak tot glooiend, met soms wat lage heuvels. Er liggen weinig grotere plaatsen op de route. Vanaf Puerto Cumarebo loopt de RN3 weer langs de Caribische kust, waarna men bij de stad Coro de RN4 kruist. Rond Coro ligt een zuidelijke ringweg die enkelbaans is.

De kuststrook ten westen van Coro is erg droog, deels zelfs een woestijn. Hier liggen ook geen plaatsen aan de Caribische Zee, zodat de RN3 een eindje landinwaarts loopt en wat naar het zuidwesten afbuigt. De regio is dunbevolkt, met weinig plaatsen. Bij Santa Rita sluit de RN17 aan. Vanaf hier is de RN3 een autopista die via de Puente General Rafael Urdaneta het Lago de Maracaibo oversteekt, een binnenzee. De RN3 sluit in Maracaibo aan op de RN6 en is rond het centrum een autopista.

Geschiedenis

Van oorsprong zijn er twee routes naar Maracaibo, de noordelijke route via de RN3 en de zuidelijke route via de RN1 en RN17 via Carora. De RN17 is over het algemeen iets sneller.

Kenmerkend aan de weg is de Puente General Rafael Urdaneta bij Maracaibo. Deze tuibrug is ruim 8,5 kilometer lang en is tussen 1957 en 1962 aangelegd. De brug opende op 24 augustus 1962 voor het verkeer en was lange tijd één van de grootste bruggen in Zuid-Amerika.

De rondwegen (Variante Sur en Variante Norte) bij Coro zijn al in of voor de jaren '90 aangelegd.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19