RN40 (Colombia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rutacol-40.svg
Colombia RN40 map.png
RN40
Begin Buenaventura
Einde Puerto Carreño (YV)
Lengte 1.445 km
Route

Centrum.svg Buenaventura

Centrum.svg Buga Rutacol-25.svg

Centrum.svg Tuluá

Centrum.svg Zarzal Rutacol-25.svg

Centrum.svg Armenia Rutacol-29.svg

Centrum.svg Ibague

Centrum.svg Girardot Rutacol-45.svg

Centrum.svg Melgar

Centrum.svg Fusagasuga

Centrum.svg Bogotá Rutacol-55.svg

Centrum.svg Villavicencio Rutacol-65.svg

Centrum.svg Puerto Lopez

Centrum.svg Puerto Gaitan

Centrum.svg Puerto Carreño

De RN40 is een ruta nacional in Colombia. De weg vormt een lange oost-westroute door het midden van het land, vanaf Buenaventura aan de Pacifische Oceaan tot aan Puerto Carreno aan de grens met Venezuela. De weg voert door een aantal grotere steden in Colombia, waaronder de hoofdstad Bogotá, maar ook Armenia, Ibagué en niet ver van Cali langs. De RN40 is de langste oost-westroute van Colombia en voert door verschillende landschappen, beginnend met het tropisch laagland aan de Pacifische kust, gevolgd door de Andes en daarna de uitgestrekte vlaktes van Oost-Colombia. De RN40 is 1.445 kilometer lang.

Routebeschrijving

Pacifisch laagland

De RN40 begint in Buenaventura, de grootste stad aan de westkust van Colombia. Buenaventura heeft een belangrijke haven en is de primaire exporthaven van Colombia voor handel met Azië. Buenaventura ligt op een eiland, maar ook het vasteland is verstedelijkt. De RN40 is in Buenaventura met 2x2 rijstroken uitgerust, maar is buiten de stad enkelbaans. De RN40 voert eerst door laaggelegen jungle, maar de afstand tussen de oceaan en de Andes is hier het kortst, mede omdat Buenaventura aan een baai ligt die vrij ver landinwaarts reikt. Al na 30 kilometer wordt de omgeving bergachtiger, alhoewel de stijging in eerste instantie meevalt.

Andes

De RN40 stijgt eerst naar een plateau op circa 1.700 meter hoogte, om daarna af te dalen naar een brede vallei op zo'n 900 meter hoogte, waar de stad Buga is gelegen. Vanaf Buga is de RN40 over zo'n 60 kilometer met de RN25 dubbelgenummerd tot vlak voor Zarzal, dit deel telt 2x2 rijstroken. De RN40 splitst dan af en verloopt oostwaarts naar de op zo'n 1.400 meter hoogte gelegen stad Armenia.

Na Armenia volgt de RN40 een bochtige route over een hoofdketen van de Andes en stijgt naar de 3.265 meter hoge bergpas La Línea op de grens van de departementen Quindio en Tolima. Op dit traject telt de RN40 2x2 rijstroken, waarbij de richting Armenia over de bergpas gaat en de richting Ibagué door een 8,5 kilometer lange tunnel. Daarna daalt de weg weer sterk naar het op 1.000 meter hoogte gelegen Ibagué. Men daalt daarna wat geleidelijker af naar slechts 250 meter hoogte bij Girardot, waar de RN45 loopt. In de omgeving van Girardot telt de RN40 2x2 rijstroken.

Oostelijk van Melgar volgt de 4.200 meter lange Túnel de Sumapaz. Daarna is de weg deels vierstrooks tot Fusagasuga, dat op 1.500 meter hoogte ligt. De weg stijgt dan verder naar de hoofdstad van Colombia, Bogotá, dat op 2.600 meter hoogte ligt. De RN40 is afwisselend enkelbaans en vierstrooks. In Bogotá is de RN40 een belangrijke stadsweg met busbanen in de middenberm, die deels ongelijkvloers is. De RN40 loopt alleen door het zuiden van Bogotá. Daarna loopt de RN40 over de Autopista al Llano, een dubbelbaans weg met veel tunnels en viaducten. Dit traject daalt van 3.000 meter bij Bogotá tot 500 meter bij Villavicencio. Vlak voor Villavicencio ligt een 4.560 meter lange tunnel.

Llanos

De Llanos zijn de vlaktes van Oost-Colombia. Dit deel bestaat uit een vlak en relatief droog savannelandschap. De weg volgt min of meer de Río Meta naar het oosten. Deze route voert door dunbevolkt gebied en omvat meer dan de helft van de totale RN40 in Colombia. Grote delen van de RN40 zijn hier onverhard, en de weg is tijdens en na neerslag vaak slecht te berijden. Op sommige plekken is de weg niet meer dan sporen in het zand. Er liggen maar een paar plaatsen op de bijna 800 kilometer tussen Villavicencio en Puerto Carreño. Het landschap is over het algemeen kaal. Eindpunt Puerto Carreño ligt aan de grens met Venezuela bij de samenvloeiing van de Río Meta en de Orinoco. Ter plekke is echter geen brug over beide rivieren.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De RN40 werd in 1995 gecreëerd als oost-westroute door Colombia. De RN40 is de belangrijkste weg voor de export van Colombia naar Azië, via de haven van Buenaventura. De focus van het opwaarderen van de RN40 ligt met name op de route ten zuidwesten van Bogotá.

Upgrades aan de RN40

Zie ook upgrades van wegen in Colombia.

In 1994 is in het kader van de projecten van de eerste generatie (1G) een concessie gegund die Malla Vial del Meta heet. Dit omvatte 188 kilometer tussen Bogotá, Villavicencio en Puerto Gaitán.[1] De focus van de verbetering lag op het bergtraject van Bogotá naar Villavicencio (zie autopista al Llano). De concessie liep in 2016 af, maar is in 2021 gereactiveerd om nieuwe upgrades van te bekostigen.[2] Deze concessie was groter en omvat 268 kilometer weg.

Eind jaren '90 is de 2G concessie van het traject Pereira - La Paiba - Armenia - Calarcá gegund. Dit betrof grotendeels de RN25, maar ook een bypass vanaf Calarcá tot de noordkant van Armenia, waarmee oost-westverkeer niet meer door de stad Armenia hoefde. Eind jaren '90 is ook de 2G concessie gegund voor het traject Bosa - Granada - Girardot, dit was de eerste grote verdubbeling van de RN40 ten zuiden van Bogotá, vanaf Bosa via Granada naar Girardot. Dit betrof echter maar een kleinschalige verdubbeling en verder vooral een modernisatie van de weg. Dit is één van de belangrijkste invalswegen van Bogotá en kent meer dan 2.000 meter hoogteverschil vanaf de hooglanden bij Bogotá tot de río Magdalena bij Girardot.

Eind jaren '90 is ook de 2G concessie Girardot - Ibagué – Calarcá gegund. Dit betrof vooral de bouw van de bypass van Ibagué, die in eerste instantie enkelbaans is aangelegd. In de jaren '90 is vervolgens ook de 2G concessie Buga - Buenaventura gegund. Dit betrof destijds vooral de modernisatie van de bestaande enkelbaans weg.

In 2006 is de 3G concessie Girardot - Ibagué - Cajamarca gegund, dit was een uitbreiding van de oorspronkelijke 2G concessie en omvatte ook de grootschaliger verdubbeling van de RN40, zowel de eerder geopende bypass van Ibagué en een nieuw tracé met 2x2 rijstroken tussen Girardot en Ibagué. Het traject van Girardot naar Chicoral van 23 kilometer lengte is op 17 september 2010 geopend.[3] Op 15 juli 2011 opende het 17 kilometer lange deel verder van Chicoral tot de oostkant van Ibagué.[4] De verdubbelde bypass van Ibagué opende op 11 augustus 2021 geopend.[5] In 2004 is de 3G concessie Bosa - Granada - Girardot gegund, dit betrof de verdere uitbouw van de 2G concessie uit de jaren '90, waarbij een veel groter deel van de weg verbreed en omgelegd is tussen de hooglanden van Bogotá en de vallei van de río Magdalena.

In 2013 werd de 3G concessie Buga - Loboguerrero gegund, dit was een uitbreiding van de scope van de 2G concessie, waarbij bijna het hele traject tussen Buga en Loboguerrero naar 2x2 rijstroken verbreed is. In 2015 is de 4G concessie Girardot - Cajamarca (GICA) gegund, dit was een verlenging van de 3G concessie en omvatte ook de verdubbeling van de RN40 in de bergen tussen Ibagué en Cajamarca.[6] In diezelfde periode is ook de concessie 'Vía al Puerto' gegund, waarbij de hele westelijke RN40 tussen Loboguerrero en de havenstad Buenaventura naar 2x2 rijstroken verbreed. Hiermee had het gehele westelijk deel van de RN40 2x2 rijstroken.

Daarna is als privaat initiatief een concessie verleend om het traject Bogotá - Girardot naar 2x3 rijstroken te verbreden.[7] Dit omvatte een concessie die in februari 2021 gereactiveerd werd en 145 kilometer van de RN40 omvat, waarvan 69 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed werd.[8]

Girardot - Bogotá

De RN40 is tussen Girardot en Bogotá één van de drukste interstedelijke wegverbindingen in Colombia. Girardot ligt op 300 meter hoogte in de vallei van de río Magdalena, terwijl Bogotá op 2.600 meter hoogte ligt. De weg is daardoor één lange helling. De RN40 was op dit traject de eerste wegverbinding in Colombia waar veel recreatieverkeer was, met name in de weekenden wanneer inwoners van Bogotá naar de vallei van de Magdalena reden, om het regenachtige en koele klimaat van Bogotá te wisselen voor het tropische klimaat in de vallei van de Magdalena.

De eerste grote upgrade aan dit traject was de 10 kilometer lange omlegging ten zuidoosten van Girardot, die op 31 maart 1994 werd geopend als enkelbaans weg met een brug over de río Magdalena.[9]

In 2004 is een concessie gegund die 'Bosa - Granada - Girardot' heet.[10] Het project omvatte de upgrade van 121 kilometer van de RN40 naar 2x2 rijstroken.

Rond 2010 is circa 30 kilometer RN40 in de regio Girardot verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit is een tolweg. Op 28 maart 2010 opende ook de 4.200 meter lange Túnel de Sumapaz.[11] Ook rond 2010 opende een 2x2-deel bij Fusagasuga. Op 23 december 2011 opende een vierstrooks bypass van Melgar[12] en op 9 april 2014 was de verdubbeling van de RN40 tussen Girardot en Bogotá voltooid.[13] Op 8 februari 2020 opende de tweede rijbaan van de bypass van Gualanday.[14]

In februari 2021 is een project gestart onder de concessie 'Vía 40 Express' om delen van de RN40 van een derde rijstrook te voorzien. Dit heet de het 'IP Ampliación a Tercer Carril Doble Calzada Bogotá-Girardot' en was een privaat initiatief om de weg middels een concessie te verbreden.[15] De concessie omvat in totaal 141 kilometer weg.[16] Tussen de Sumapuztunnel en Jaibaná is bergopwaarts (richting Bogotá) een derde rijstrook aangelegd. Ook is op 8 kilometer van de bypass van Fusagasugá een derde rijstrook richting Bogotá aangelegd. Ook op 6 kilometer ten noorden van Fusagasugá is een derde rijstrook richting Bogotá aangelegd. Op het 19 kilometer lange traject tussen Silvania en Granada is de weg in beide richtingen naar 3 rijstroken verbreed, evenals 14,5 kilometer verder tot aan het stuwmeer El Muña, waar het aansluit op de bestaande 2x3 rijstroken Bogotá in.[17]

Autopista al Llano

De Autopista al Llano is een enkelbaans tolweg van Bogotá naar Villavicencio. Deze 90 kilometer lange tolweg is eind jaren '90 aangelegd en omvat twee langere tunnels, de Túnel Buena Vista Misael Pastrana Borrero van 4.560 meter nabij Villavicencio, en de 2.352 meter lange Túnel del Boquerón nabij Bogotá, beide tunnels zijn in 1996 opengesteld voor het verkeer. Dit waren de eerste moderne verkeerstunnels van Colombia. De Túnel Buena Vista Misael Pastrana Borrero was tot 2014 de langste tunnel van Colombia. Op 15 september 2016 opende een 8 kilometer lang deel met 2x2 rijstroken op dit traject.[18] Op 7 juli 2022 opende 22 kilometer tweede rijbaan op het lager gelegen deel tot aan Villavicencio.[19]

Los Llanos

De RN40 over Los Llanos is grotendeels een zandweg. Los Llanos overstroomt elk jaar in het regenseizoen, zodat de route vaak in die periode helemaal niet te berijden is. In 2014 was de weg tot aan Puerto Gaitan geasfalteerd, ten oosten daarvan bevindt zich 650 kilometer onverharde weg die doorgaans alleen met terreinwagens te berijden is. Bovendien is deze regio onveilig door activiteiten van FARC.

Armenia - Ibagué (La Línea)

Tussen Armenia en Ibagué verliep de RN40 over de 3.265 meter hoge bergpas La Línea, ook wel de 'Stelvio van Colombia' genoemd vanwege de lange steile trajecten met haarspeldbochten. Armenia ligt op 1.400 meter en Ibagué op 1.100 meter, daartussen moet het verkeer dus 1.800 meter stijgen aan de westzijde en 2.100 meter afdalen aan de oostzijde. Om dit te verbeteren is het 30 kilometer lange traject tussen Calarcá en Cajamarca verbreed naar 2x2 rijstroken, waarbij één nieuwe rijbaan is aangelegd en de oude weg is heringericht tot éénrichtingsweg. Het project heet ook wel de 'Cruce de la Cordillera Central'. Dit was een complex project met viaducten en een 8.652 meter lange tunnel La Línea die op 2.420 meter hoogte ligt. Deze tunnel heeft twee rijstroken en verwerkt verkeer van Armenia naar Ibagué.[20] Verkeer in de andere richting blijft gebruik maken van de pashoogte. De tunnel is op 4 september 2020 opengesteld.[21][22] Dagelijks maken hier 7.000 voertuigen van de RN40 gebruik, waarvan de helft door de tunnel en de helft over de pashoogte.[23]

Vervolgens is de RN40 tussen Calarcá en Cajamara verder verdubbeld met nieuwe rijbanen die een hogere standaard hebben dan de oude rijbaan, zodat er twee éénrichtingswegen zijn ontstaan over een langer stuk, aansluitend op de in 2020 geopende túnel de La Línea. De verdubbeling van 30 kilometer lengte werd op 22 november 2021 opengesteld voor het verkeer.[24][25]

Tol

De RN40 is deels een tolweg. Het 86 kilometer lange traject van Bogotá naar Villavicencio is in beheer van Coviandes.[26]

Referenties

 1. CONTRATO DE CONCESION 446 DE 1994 – CONCESION VIAL MALLA VIAL DEL META | ani.gov.co
 2. El Gobierno Nacional reactiva las obras en el proyecto Malla Vial del Meta: se beneficiarán más de un millón de habitantes | mintransporte.gov.co
 3. Inauguran la variante de Chicoral en el Tolima | eltiempo.com
 4. Listos 2 tramos más en doble calzada Girardot-Ibagué-Cajamarca | mintransporte.gov.co
 5. Duque entregó 15 kilómetros de la doble calzada Girardot – Ibagué – Cajamarca | rcnradio.com
 6. www.appgica.com.co
 7. Gobierno Nacional viabiliza proyecto IP Ampliación a Tercer Carril Doble Calzada Bogotá – Girardot | mintransporte.gov.co
 8. Proyecto Tercer carril Bogotá- Girardot alcanzó acuerdo de financiación por $700 mil millones | mintransporte.gov.co
 9. INAUGURAN ALTERNA DE GIRARDOT | eltiempo.com
 10. MEDIANTE AUDIENCIA PÚBLICA GOBIERNO ADJUDICÓ DOBLE CALZADA BOGOTÁ-GIRARDOT | presidencia.gov.co
 11. Inauguraron el Túnel de Sumapaz en la cordillera Central | eltiempo.com
 12. La Variante de Melgar, problema tras problema | elnuevodia.com.co
 13. Entró en operación la doble calzada Bogotá-Girardot | wradio.com
 14. Se inauguró el viaducto y la segunda calzada de la variante de Gualanday en el Tolima | larepublica.co
 15. Comienzan obras para la ampliación a un tercer carril en la vía Bogotá- Girardot | bogota.gov.co
 16. Bogotá-Girardot highway | vinci-concessions.com
 17. www.via40express.com
 18. Gobierno inauguró otro tramo de la autopista Bogotá-Villavicencio | wradio.com
 19. Se inaugura la autopista Chirajara - Fundadores para conectar al Llano | portafolio.co
 20. La entrada en funcionamiento del túnel de La Línea brindará a los usuarios ahorro en tiempo y gastos de operación | invias.gov.co
 21. Hoy, el Presidente Duque inaugura el Túnel de la Línea, el más largo de América Latina | presidencia.gov.co
 22. 'Es la obra de infraestructura más importante hecha en el país': Duque | eltiemp.com
 23. Un mes operando exitosamente cumple el túnel de La Línea | mintransporte.gov.co
 24. Presidente Iván Duque Márquez cumple sueño histórico de los colombianos: pone en servicio el proyecto Cruce de la Cordillera Central | mintransporte.gov.co
 25. Este lunes Gobierno inaugurará Cruce de la Cordillera Central | elcolombiano.com
 26. www.coviandes.com
Flag of Colombia.svg Rutas nacionales in Colombia Flag of Colombia.svg

Troncales

RN1RN3RN5RN13RN17RN19RN21RN23RN25RN27RN29RN31RN37RN43RN45N49RN55RN65RN75RN85


Transversales

RN8RN10RN12RN20RN24RN26RN30RN36RN40RN48RN50RN56RN60RN62RN64RN66RN70RN74RN78RN80RN88RN90