RN45 (Colombia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rutacol-45.svg
Colombia RN45 map.png
RN45
Begin San Miguel (EC)
Einde Santa Marta
Lengte 1.580 km
Route

Flag of Ecuador.png

Centrum.svg San Miguel

Centrum.svg Valle del Guamuez

Centrum.svg Orito

Centrum.svg Villagarzon

Centrum.svg Mocoa

Centrum.svg Pitalito Rutacol-20.svg

Centrum.svg Altamira

Centrum.svg Garzon

Centrum.svg Campoalegre

Centrum.svg Neiva Rutacol-43.svg

Centrum.svg Aipe

Centrum.svg Saldana

Centrum.svg Guamo

Centrum.svg Espinal

Centrum.svg Girardot Rutacol-40.svg

Centrum.svg Honda

Centrum.svg La Dorada

Centrum.svg Aguachica

Centrum.svg Bosconia

Centrum.svg Fundacion

Centrum.svg Cienaga Rutacol-90.svg

Centrum.svg Santa Marta

De RN45 is een ruta nacional in Colombia. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het midden van het land, vanaf de grens met Ecuador tot aan Santa Marta aan de Caribische Zee. De RN45 is aangewezen als primaire route, maar ontsluit zelf geen grote steden. Het is vooral een doorgaande route tussen de landsdelen en een aanzienlijk deel volgt de belangrijke río Magdalena. De weg is een verzamelweg voor doorgaand verkeer. De grootste stad direct op de route is Neiva. Ondanks dat de RN45 geen grote steden ontsluit wordt het gezien als één van de belangrijkste wegen van Colombia.

De weg heet ook wel de Troncal del Magdalena en de Ruta del Sol. In het noorden van Colombia zijn aanzienlijke trajecten van de RN45 van 2x2 rijstroken voorzien. De RN45 is 1.580 kilometer lang (1.857 kilometer inclusief aftakkingen en rondwegen). Daarnaast bestaat er de 517 kilometer lange RN45A, die bij Bogotá begint en via Bucaramanga naar de RN45 bij San Alberto verloopt.

Routebeschrijving

RN45

De dubbelbaans RN45.

De RN45 begint op een kleine hangbrug over de río San Miguel, die de grens met Ecuador vormt. Aan Ecuadoriaanse zijde sluit de E45 uit Nueva Loja aan. De RN45 is hierna een wat secundaire wegverbinding ten oosten van de Andes, die echter een vrij bochtige weg volgt naar Villagarzón. Hierna stijgt de weg naar 600 meter hoogte in het stadje Mocoa, waar de RN10 aansluit.

Daarna volgt een afgelegen traject door de bergachtige jungle van Mocoa naar Pitalito. De weg voert hier over een circa 2.200 meter hoge bergpas, waarna men de grote vallei van de río Magdalena bereikt. Dit gebied is meer gecultiveerd en minder dicht bebost. De weg daalt op dit traject geleidelijk af van 1.200 meter bij Pitalito tot 800 meter bij Garzón. De vallei wordt daarna nog wat weidser en de RN45 voert verder noordwaarts naar Neiva, de eerste wat grotere stad op de route. In de stad Neiva steekt men de Magdalena voor het eerst over.

De weg voert dan noordwaarts en is een relatief snelle enkelbaans weg. De meeste plaatsen groter dan een gehucht hebben een rondweg of omlegging. Men bereikt dan de stad Girardot, deze stad is niet al te groot maar wel een belangrijk knooppunt van wegen, waaronder de RN40. Verkeer kan hier de keuze maken om de vallei van de Magdalena te volgen, of noordoostwaarts de bergen in te gaan richting de hoofdstad Bogotá.

De RN45 volgt de vallei van de Magdalena en steekt deze ook over bij Girardot. De vallei is hier tijdelijk een stuk nauwer dan zuidelijker, met hogere bergen in de nabijheid. De RN45 volgt de oostoever van de Magdalena tot aan het strategisch gelegen stadje Honda, waar men de rivier voor de derde maal oversteekt. De route over de westoever duurt echter niet zo lang, bij La Dorada steekt men de Magdalena weer over en blijft dan definitief op de oostoever.

De vallei van de Magdalena wordt hier steeds breder, waarbij het uiteindelijk overgaat in laagland. De RN45 buigt hier wat af in noordoostelijke richting en blijft hier op wat grotere afstand van de Andes. Er liggen echter weinig plaatsen van betekenis op dit deel van de route, die lange, rechte trajecten door het dunbevolkte laagland kent. Het laagland is ook niet intensief gecultiveerd. De weg passeert tussen de steden Barrancabermeja en Bucaramanga door. Bij San Alberto sluit de RN45A vanuit Bucaramanga aan.

Vervolgens verloopt de RN45 weer noordwaarts, niet zo heel ver van de grens met Venezuela af. De weg voert langs de voet van de noordelijke Andes. De weg telt ten noorden van San Alberto over een grotere afstand 2x2 rijstroken. De weg voert hier door agrarisch land, met de bergen naar het oosten. De weg zelf kent vrijwel geen hoogteverschillen. Bij San Roque splitst de RN49 naar het uiterste noordoosten van Colombia af.

De RN45 voert iets naar het noordwesten, door een streek met grote open mijnen. Noordelijk hiervan voert de RN45 langs een geïsoleerd gebergte dat de hoogste berg van Colombia omvat, de 5.730 meter hoge Pico Cristóbal Colón. Dit gebergte is geen direct onderdeel van de Andes en de RN45 blijft er aan de voet van, op minder dan 100 meter boven zeeniveau. De RN45 eindigt bij de kuststad Ciénaga op de RN90, die hier nog wat verder noordwaarts gaat naar de grotere kuststad Santa Marta.

RN45A

De RN45A tussen Cajicá en Zipaquirá.

De RN45A is een 517 kilometer lange alternatieve route van de RN45 tussen Bogotá en San Alberto. Deze route voert veel meer door de bergen dan de RN45, via de stad Bucaramanga.

De RN45A begint net ten noorden van Bogotá op de Autopista Norte (RN55) en vormt daarna een semi-stedelijke weg met 2x2 rijstroken door de noordelijke voorsteden van Bogotá, via de stad Zipaquirá. De weg kent hierbij bypasses ter hoogte van Cajicá en Zipaquirá. Het 2x2 deel eindigt een eindje ten noorden van Zipaquirá. De weg bevindt zich hier op 2.500 meter boven zeeniveau in een vallei, maar gaat via een ruim 3.000 meter hoge bergpas naar een noordelijker gelegen vallei en passeert het stadje Ubaté. De RN45 is in deze streek enkelbaans maar veelal wel geschikt voor wat hogere snelheden. De weg kent een bypass bij de stad Chiquinquirá.

Noordelijker volgt een forse afdaling van 2.600 naar 1.500 meter tot aan Barbosa. Dit traject is bochtiger. Daarna volgt een langer traject door landelijk gebied, dit is een grote vallei met bergen rondom, maar de relatief bochtige RN45A kent hier geen grote hoogteverschillen. De weg voert daarna door de kleine stadjes Socorro en San Gil.

Noordelijk van San Gil volgt het meest woeste traject van de RN45A, een zeer bochtig traject door de bergen waarbij de weg eerst stijgt van 1.100 meter bij San Gil tot bijna 2.000 meter bij Aratoca, waarna een spectaculaire afdaling volgt in de canyon van de río Umpala. Deze canyon heeft een ander karakter dan andere bergketens in Colombia en is stukken droger. Men daalt hier af tot bijna 500 meter hoogte. Daarna volgt een lang en bochtig traject naar de grotere stad Bucaramanga, dat op 1.100 meter hoogte ligt.

Bij Bucaramanga kan het verkeer dwars door de stad, maar ook via een soort bypass via de zuid- en westzijde van de stad, die 2x2 rijstroken telt. Deze bypass voert via de nabijgelegen stad Girón. Noordelijk van Bucaramanga volgt weer een bochtig enkelbaans traject dat geleidelijk de Andes uit loopt. Bij eindpunt San Alberto ligt de weg nog op 100 meter boven zeeniveau en eindigt hier op de eigenlijke RN45.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De Río Magdalena is de primaire rivier van Colombia en stroomt van zuid naar noord tot in de Caribische Zee. Vanaf de koloniale tijd was dit de voornaamste transportverbinding tussen de zee en het binnenland. De rivier is bevaarbaar tot Honda en was de primaire verbinding naar Bogotá tot begin 20e eeuw. Tot die tijd was er geen ontwikkeld netwerk van transportverbindingen van en naar de grote Colombiaanse steden. In 1909 openden twee spoorlijnen van Bogotá naar de vallei van de Magdalena, namelijk naar Honda en het zuidelijker gelegen Girardot. Beiden zijn geen grote plaatsen maar spelen wel een grote rol in het Colombiaanse landtransport.

Met de opkomst van motorvoertuigen begin 20e eeuw was de ontwikkeling van een noord-zuidroute langs de Magdalena een hoge prioriteit, evenals verbindingen vanaf Bogotá naar deze vallei. Dit waren de latere RN40 van Bogotá naar Girardot en de langer door de bergen verlopende RN45A vanaf Bogotá naar het noorden. Het interne conflict in Colombia zorgde er echter voor dat een modern wegennet pas erg laat tot stand kwam, voor de jaren '90 was er nauwelijks een functionerend wegennet dat geschikt was voor de import en export van goederen naar de landinwaarts gelegen grote steden.

De RN45 volgt deze ontwikkeling, het middendeel en het noordelijk deel langs de Magdalena is veel eerder ontwikkeld dan het zuidelijk deel van de route, waar FARC lange tijd de controle had. Tegenwoordig is de RN45 één van de belangrijkste wegen van Colombia, mede doordat het als één van de weinige doorgaande wegen niet door hooggebergte voert. De weg had echter lange tijd een ontbrekende schakel tussen Girardot en Honda, die pas in 2020 helemaal doorgaand te berijden was, en de wegennetten van het zuiden en noorden van Colombia met elkaar verbond. Daarvoor moest men via alternatieve routes die meer tijd kostten.

Wegnummergeschiedenis & naam

Het noordelijke deel van de RN45 is van oudsher genaamd als de Ruta del Sol, als verbinding van Bogotá naar de Caribische Zee bij Santa Marta.

De RN45 werd in 1995 gedefinieerd als één continue noord-zuidroute van 1.626 kilometer tussen de grens met Ecuador en Santa Marta aan de Caribische Zee. Op het middendeel bestond de route echter niet tussen Girardot en Honda, waardoor de route in 1999 geherdefinieerd werd als twee trajecten, vanaf de grens met Ecuador tot Girardot en van Honda naar Santa Marta. Tezamen waren deze twee trajecten 1.478 kilometer lang. Sinds 2020 is deze ontbrekende schakel doorgaand te berijden.

Voor 2020 werd de RN45 tijdelijk vanaf El Espinal over de RN40 naar Ibagué geleid, en vanaf daar naar Honda, zodat er wel een doorgaande route voor noord-zuidverkeer was. Sinds de openstelling van de RN45 tussen Girardot en Honda is dit de RN43 geworden.

De RN45 heeft meerdere aftakkingen, de meeste hiervan zijn kort, maar in Noord-Colombia is een 62 kilometer lange aftakking vanaf Cuatro Vientos tot de RN49 in Codazzi. Ook is de 22 kilometer lange weg van Hobo naar Yaguará rond het stuwmeer van Betania formeel een zijtak van de RN45.

Upgrades aan de RN45

Zie ook upgrades van wegen in Colombia.

De RN45 is grotendeels geasfalteerd, alleen in het grensgebied met Ecuador was de weg lange tijd nog onverhard, ten zuiden van Mocoa. De RN45 was lange tijd nauwelijks opgewaardeerd, alhoewel de route in het noorden van Colombia recht en vlak is en daarom een snelle route was. Het zuidelijke deel van de route, met name in het departement Cauca, is erg bochtig. Maar het zuidelijkste deel van de RN45 heeft minder doorgaand belang omdat er in Ecuador geen belangrijke plaatsen in het verlengde van de route liggen.

San Miguel - Mocoa - Pitalito - Neiva

In de jaren '90 is een concessie gegund om de RN45 tussen Pitalito en Neiva op te waarderen. Dit is het zuidelijkste deel van de route in de vallei van de río Magdalena. Deze concessie omvatte geen grote verdubbelingen of omleggingen, maar vooral het in goede staat brengen van de RN45. De ontwikkeling van Zuid-Colombia bleef achter bij de rest van het land vanwege de invloed die FARC in dit deel had. De brug over de río San Miguel op de grens met Ecuador is in september 2000 geopend.[1] Met name ten zuiden van Mocoa was de weg nauwelijks ontwikkeld tot de periode 2010-2020.

De corridor Santa Ana (ook wel gespeld als Santana) - Mocoa - Neiva van 456 kilometer is in juli 2021 onder concessie gebracht.[2] Onder deze concessie werd 22 kilometer van de RN45 tussen Campoalegre en Neiva naar 2x2 rijstroken verbreed. De rest van de route is grotendeels gemoderniseerd, deels met inhaalstroken. Het project omvatte ook de bouw van omleggingen bij Villagarzón en Puerto Caicedo. Dit was de eerste wegupgrade ooit in het zuidelijke departement Putumayo.

Neiva - Espinal - Girardot

De Puente Mariano Ospina Pérez over de río Magdalena in Girardot.

Op 5 januari 1950 opende de Puente Mariano Ospina Pérez over de río Magdalena in de stad Girardot.[3] Dit is een kleine stalen hangbrug. Het was lange tijd de enige brug over de Magdalena bij Girardot. De brug is in 2021-2022 vervangen door een modernere brug.[4] In 1953 opende de brug over de río Saldaña bij het gelijknamige plaatsje Saldaña voor het verkeer.[5]

In 1995 is een concessie gegund voor de upgrade van het traject Neiva - Espinal - Girardot.[6] De weg is toen in goede staat gebracht en geschikt gemaakt voor hogere gemiddelde rijsnelheden. Later is de weg verder opgewaardeerd met de bouw van een aantal rondwegen. Op 4 december 2009 opende de omlegging van Natagiama. Op 26 juni 2014 opende een omlegging bij het dorp Guamo.[7] Bij El Espinal lag oorspronkelijk al een noordelijke rondweg voor verkeer op de RN40 naar Ibagué. Op 9 juni 2015 opende de zuidwestelijke rondweg, zodat ook noord-zuidverkeer op de RN45 het stadje kon bypassen.[8]

In 2016 is de concessie opnieuw toegekend voor verdere upgrades aan de RN45, hiervoor is de concessionair 'Autovía Neiva Girardot' opgericht.[9] Op 30 juli 2020 werd een 89 kilometer lang traject tussen Aipe en Saldaña gemoderniseerd opgeleverd.[10] De concessie omvatte ook de verdubbeling van 47 kilometer van de RN45 tussen San Rafael en Saldaña.[11]

Girardot - Honda - Puerto Salgar

De RN45 bestond oorspronkelijk uit twee delen die niet op elkaar aansloten, een zuidelijk deel vanaf de grens met Ecuador tot aan Girardot, en een noordelijk deel van Honda naar Santa Marta. Er tussen ontbrak 120 kilometer weg in de vallei van de río Magdalena. Deze route was in de praktijk nauwelijks begaanbaar als een smalle onverharde zandweg met grote kuilen en die na regenval onberijdbaar werd. Deze weg is aangelegd als de zogenoemde 'Autopista Girardot-Honda-Puerto Salgar', alhoewel het geen autosnelweg is.

In 2015 is de concessie 'Alto Magdalena' gegund om de ontbrekende weg aan te leggen en in totaal 190 kilometer van de RN45 in het beheer te nemen tussen Girardot, Honda en Puerto Salgar.[12] Het is een serie upgrades en nieuwe bruggen die het noord-zuidverkeer in Centraal-Colombia significant moesten verbeteren, als onderdeel van het project '4G' (wegen van de vierde generatie). Op 10 juli 2020 werd de corridor tussen Girardot, Honda en Puerto Salgar officieel opgeleverd.[13][14][15][16][17] Dit was het eerste voltooide project van '4G'.

Op 17 september 2019 is de grote omlegging van La Dorada en Puerto Salgar geopend.[18] Dit omvatte een nieuwe brug over de río Magdalena en een bypass van beide steden.

Puerto Salgar - San Alberto - Ciénaga (Ruta del Sol)

In de jaren '90 is de concessie 'Bucaramanga - Yé de Ciénaga - Santa Marta' gegund. Dit betrof de modernisatie van de RN45A vanuit Bucaramanga, die bij San Alberto overgaat in de RN45. Indertijd is de weg vooral gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor hoge gemiddelde rijsnelheden. Onder deze concessie zijn nog geen delen verdubbeld of omgelegd. Vermoedelijk is destijds wel de aansluiting op de RN45A bij San Alberto ongelijkvloers gemaakt als splitsing.

De RN45 is van oudsher de primaire verbinding vanaf Bogotá naar de Caribische Zee, ook wel de 'Ruta del Sol' genoemd. Dit omvat het traject vanaf Puerto Salgar tot Santa Marta. In 2009-2010 zijn concessies gegund om grote delen van de RN45 in Noord-Colombia te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. Het project was opgedeeld in drie delen, I, II en III. Het deel van de RN45 omvatte 733 kilometer weg, die grotendeels naar 2x2 rijstroken verbreed zijn.

Op 3 november 2015 werd een 97 kilometer lang deel met 2x2 rijstroken opengesteld tussen San Alberto en La Mata, in het departement Cesar.[19] Rond de stad Aguachica was de RN45 al deels voorzien van 2x2 rijstroken. Het traject is niet volledig ongelijkvloers, behalve een kort nieuw tracé rond Aguachica van 4 kilometer lengte.

Op 27 oktober 2016 opende 29 kilometer dubbelbaans RN45 tussen Cuatro Vientos en Bosconia.[20] Tussen 2017 en 2019 is in fases de verdubbelde weg tussen La Mata en Las Vegas geopend, maar de bypass van Pelaya lag stil vanwege een corruptieschandaal bij de aannemer Odebrecht.[21][22] In 2021 zijn delen van deze verdubbeling opnieuw gegund.[23] Op 21 januari 2022 opende op dit traject van San Roque tot Bosconia 73 kilometer verdubbelde RN45.[24]

Op het zuidelijk deel van de Ruta del Sol is in 2013-2014 een ruim 40 kilometer lang traject naar 2x2 rijstroken verbreed tussen het knooppunt met de RN56 en even ten zuiden van Puerto Boyacá. Bij Puerto Salgar sluit de dubbelbaans RN56 uit Bogotá aan. Op 10 november 2016 opende nog eens 40 kilometer dubbelbaans RN45 ten noorden daarvan in de omgeving van Puerto Boyacá.[25]

Op 8 juni 2022 werd een contract gegund om 268 kilometer van de RN45 tussen Sabana de Torres en Curumaní op te waarderen, waarvan 129 kilometer te verdubbelen naar 2x2 rijstroken.[26]

Upgrades aan de RN45A

De route van de RN45A tussen Bogotá en San Alberto.

Regio Bogotá

In 1999 is de concessie Desarrollo Vial del Norte de Bogotá - DEVINORTE gegund.[27] Tussen 1999 en 2005 is de RN45A ten noorden van Bogotá significant opgewaardeerd, dit in combinatie met de upgrade van de RN55 ten noorden van Bogotá, die parallel aan elkaar lopen. Er is een groot knooppunt met de Autopista Norte (RN55) aangelegd, dat het beginpunt van de RN45A is. Daarnaast is 6 kilometer van de RN45A naar een dubbelbaans weg met 2x3 rijstroken en U-turns verbreed tot aan Cajicá, ook is de dubbelbaans bypass van Cajicá aangelegd. Ook is het 10 kilometer lange deel tussen Cajicá en Zipaquirá naar 2x2 rijstroken verbreed.

In een later stadium is een 10 kilometer lange oostelijke bypass van Zipaquirá gerealiseerd. Een groot deel hiervan was in 2013 al gereed maar het zuidelijk deel is pas op 6 mei 2015 in gebruik genomen, dit deel is echter wel meteen met 2x2 rijstroken aangelegd.[28]

Op 25 oktober 2021 begon de verdubbeling van 97 kilometer RN45A ten noorden van Bogotá, tussen Zipaquirá en Chiquinquirá.[29]

Regio Bucaramanga

In de jaren '90 is de 2G concessie gegund voor het traject San Gil - Bucaramanga - Barrancabermeja. Dit omvatte de modernisatie van de RN45A tussen San Gil en Bucaramanga en verder de RN66 westwaarts van Bucaramanga naar Barrancabermeja. De zuidelijke invalsweg tussen Piedecuesta en Bucaramanga is kort daarna al naar 2x2 rijstroken verbreed. Ook is in die periode de weg tussen Bucaramanga en Girón naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2005 werd de concessie 'zona metropolitana de Bucaramanga' gegund.[30] Als onderdeel hiervan werd in 2011 ook het traject van Girón tot de noordkant van Bucaramanga naar 2x2 rijstroken verbreed, waarmee de complete stad Bucaramanga over 2x2 wegen gebypasst kon worden.

In de jaren '90 is ook de 2G concessie 'Bucaramanga - Yé de Ciénaga - Santa Marta' gegund.[31] Dit omvatte de modernisatie van de enkelbaans weg tussen Bucaramanga en San Alberto, plus de modernisatie van de enkelbaans RN45 zelf van San Alberto naar Santa Marta. In 2013 is een concessie gegund om het 370 kilometer lange traject vanaf Ziparquirá (nabij Bogotá) tot aan Bucaramanga te moderniseren.[32] Deze concessie duurde echter maar drie jaar en is per 1 januari 2017 weer overgenomen door de overheid.[33]

In 2021 werd een bypass van San Gil aangekondigd.[34]

Toekomst

Het noordelijk deel van de RN45 wordt gefaseerd naar 2x2 rijstroken verbreed. Men noemt dit ook wel de 'Autopista del Sol', waarbij de term autopista vooral slaat op het feit dat er tol betaald moet worden. Het grootste deel van de verdubbelde RN45 is gelijkvloers met U-turns en kruispunten. De term 'Autopistas del Sol' wordt ook gebruikt voor een aantal tolwegen rond Barranquilla die los staat van de RN45.

Tol

Op enkele delen van de RN45 moet tol betaald worden. Er is een open tolsysteem.[35]

Referenties

 1. Inauguración del Puente Internacional del Río San Miguel | andrespastrana.org
 2. GOBIERNO NACIONAL LOGRA CESIÓN DEL PROYECTO SANTANA-MOCOA-NEIVA AL CONCESIONARIO RUTA AL SUR S.A.S. | ani.gov.co
 3. Los caminos de Girardot | portafolio.co
 4. Inician obras del nuevo puente Mariano Ospina y de la Troncal del Catatumbo con inversiones por $257.000 millones | invias.gov.co
 5. EL PUENTE CAÍDO DEL TOLIMA: EL SÍMBOLO DEL ANTES Y EL DESPUÉS DE LAS REGALÍAS | lasillavacia.com
 6. C-007-05 | ani.gov.co
 7. En servicio provisional variante Guamo | ani.gov.co
 8. En servicio nueva variante en El Espinal | mintransporte.gov.co
 9. autovia.com.co
 10. Presidente Duque puso en funcionamiento más de 89 kilómetros de la vía Aipe-Saldaña | presidencia.gov.co
 11. Concesión de la ANI, Autovía Neiva Girardot, realizó protocolización de tres consultas previas con comunidades indígenas del Tolima | ani.gov.co
 12. Concesión de la ANI, Alto Magdalena S.A.S., entrega equipos y elementos de seguridad al servicio de la comunidad | ani.gov.co
 13. Hoy los colombianos ven su primer proyecto de 4G terminado y van a ver muchos más en los próximos dos años de Gobierno: Duque | presidencia.gov.co
 14. Entregan la vía Girardot-Honda-Puerto Salgar, la primera 4G en terminar las obras | larepublica.co
 15. Colombia inaugura la autopista Girardot-Honda-Puerto Salgar | carreteras-pa.com
 16. Presidente Duque inaugura autopista 4G Honda-Puerto Salgar | eltiempo.com
 17. Gobierno inaugura la autopista Giradot-Honda-Puerto Salgar | elheraldo.co
 18. Gobierno entregó tramo de la Ruta del Sol y variante La Dorada-Puerto Salgar | larepublica.co
 19. Presidente Santos inaugura tramos de la Ruta del Sol en Cesar | cmi.com.co
 20. Inaugurado primer tramo de la Ruta del Sol III | ani.gov.co
 21. Los efectos de la parálisis en la Ruta del Sol II | elpilon.com
 22. Las obras en la Ruta del Sol están paralizadas | eltransporte.com
 23. Después de Odebrecht, ANI abrió licitación para los tramos de Ruta del Sol 2 | semana.com
 24. Es con hechos que le cumplimos al país, el Gobierno nacional entrega 86 kilómetros del proyecto Ruta del Sol 3: se benefician 617.000 habitantes | mintransporte.gov.co
 25. Colombia entrega 40 km de doble calzada de la Ruta del Sol II | larepublica.co
 26. Gobierno Duque adjudica la Troncal del Magdalena 2, tramo Sabana de Torres-Curumaní, un proyecto que estima generar 47.947 empleos en la Región Caribe | ani.gov.co
 27. Devinorte | lavialidad.com
 28. ¿Por qué la variante de Zipaquirá se hizo sin doble calzada? | lavilla.com.co
 29. INVÍAS inicia hoy la construcción de la doble calzada Zipaquirá - Ubaté - Chiquinquirá | invias.gov.co
 30. CONCESION VIAL ZONA METROPOLITANA DE BUCARAMANGA ZMB (ACTUALIZACION ) | ani.gov.co
 31. CONCESIONES VIALES EN COLOMBIA | udistrital.edu.co
 32. Concesión Zipaquirá – Bucaramanga (Palenque) está a cargo de la ANI desde el 1 de enero de 2014 | ani.gov.co
 33. ANI hace entrega oficial al Invías del corredor vial Zipaquirá - Bucaramanga (Palenque) | ani.gov.co
 34. Con inversiones que superan los $10,8 billones el Gobierno Nacional impulsa la reactivación y el desarrollo de Santander | mintransporte.gov.co
 35. rutadelsol.com.co
Flag of Colombia.svg Rutas nacionales in Colombia Flag of Colombia.svg

Troncales

RN1RN3RN5RN13RN17RN19RN21RN23RN25RN27RN29RN31RN37RN43RN45N49RN55RN65RN75RN85


Transversales

RN8RN10RN12RN20RN24RN26RN30RN36RN40RN48RN50RN56RN60RN62RN64RN66RN70RN74RN78RN80RN88RN90