RN4 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-4.png
RN4 Venezuela map.png
VE-4
Begin Acarigua
Einde Punto Fijo
Lengte 440 km
Route

Centrum.svg Acarigua VE-5.png

Centrum.svg Cabudare

Centrum.svg Barquisimeto VE-1.png

Centrum.svg Coro VE-3.png

Centrum.svg Punto Fijo

De RN4 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordwesten van het land, vanaf Acarigua via Barquisimeto naar Punto Fijo. De RN4 is 440 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN4 begint bij de stad Acarigua op de RN5 en is dan een dubbelbaans weg naar Barquisimeto. Alhoewel het een autopista wordt genoemd, is het geen echte snelweg, er zijn geen ongelijkvloerse aansluitingen, maar vooral right in, right out-aansluitingen en U-turns. De weg passeert eerst door Cabudare en daarna rond de grote stad Barquisimeto, waar een dubbelnummering met de RN1 is, die als autopista is uitgevoerd.

Vanaf Barquisimeto voert de RN4 noordwaarts naar Coro. Dit deel is secundair in karakter en nogal bochtig. Door echt hoge bergen komt de weg niet, het hoogste punt ligt op circa 600 meter vlak bij Barquisimeto en een tweede pas van circa 1.200 meter ten zuiden van Coro. Er liggen bijna geen plaatsen op de route tussen Barquisimeto en Coro. Het is ook de enige doorgaaande weg in de regio.

De weg loopt daarna over het schiereiland Paraguaná. De weg is van Coro naar Punto Fijo een dubbelbaans weg en wordt ook wel een autopista genaamd. Er zijn echter geen ongelijkvloerse aansluitingen, maar met de typische U-turns. In Punto Fijo staat de grootste olieraffinaderij van Venezuela, die de op twee na grootste ter wereld is.

Geschiedenis

De RN4 heeft een drieledige geschiedenis. Het zuidelijkste deel tussen Acarigua en Barquisimeto is een belangrijke regionale verbinding en is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Wanneer dit exact gebeurd is, is niet helemaal duidelijk, maar het noordelijkste deel lijkt pas rond 2010 naar 2x2 rijstroken verbreed te zijn tot Cabudare.

Het deel van Barquisimeto naar Coro is secundair in karakter. Dit is een slecht uitgebouwde en zeer bochtige weg, ondanks dat het grootste deel van de route niet erg bergachtig is. Het deel van Coro naar Punto Fijo is al voor 2000 naar 2x2 rijstroken verbreed.

De RN4 in Punto Fijo is de noordelijkste carretera nacional van Venezuela. Het schiereiland Paraguaná ligt op slechts 25 kilometer afstand van het Nederlandse eiland Aruba.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19