RN5 (Uruguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN5
Begin Montevideo
Einde Rivera
Lengte 500 km
Route

Montevideo

Las Piedras

Canelones

Mendoza

Florida

Sarandi Grande

Durazno

Carlos Reyles

Paso de Los Toros

Tacuarembo

Rivera

BR-158

De RN5, ook bekend als de Brigadier General Fructuoso Rivera, is een ruta nacional in Uruguay. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Montevideo tot de grens met Brazilië bij Rivera. De RN5 is 500 kilometer lang. De gehele RN5 heeft de status van een Corredor Internacional.

Routebeschrijving

In het westen van Montevideo splitst de RN5 van de RN1 af. De eerste 5 kilometer is ongelijkvloers uitgebouwd, één van de weinige snelwegachtige wegen in Uruguay. De weg voert daarna noordwaarts als dubbelbaans weg langs de voorsteden La Paz en Las Piedras. Het dubbelbaans deel eindigt bij Canelones, 40 kilometer ten noorden van Montevideo.

Noordelijker liggen de plaatsen van belang verder uit elkaar. Na 50 kilometer passeert de RN5 langs Florida en 90 kilometer verderop bereikt men Durazno. Het landschap is vrij monotoon en bestaat uit glooiend landbouwgebied. Via een korte brug steekt men de Río Negro over, de belangrijkste binnenlandse rivier van Uruguay. Dit is net ten westen van het grote stuwmeer Lago de Rincon del Bonete.

Het noordelijkste deel van de RN5 voert door het enige gebied in Uruguay waar wat meer bebossing is, van Tacuarembo tot Rivera. Dit zijn ook twee van de grootste plaatsen op de route buiten de regio Montevideo. Rivera is de grensstad met Brazilië, aan Braziliaanse zijde ligt de stad Santana do Livramento. De grens loopt deels over de middenberm van de RN5 en de aansluitende Braziliaanse BR-158. Men kan dan verder reizen naar de grote Braziliaanse stad Porto Alegre.

Geschiedenis

De RN5 is één van de belangrijkste wegen van Uruguay voor het doorgaande verkeer. De weg is één van de eerste lange-afstandswegen van Uruguay die aangelegd is tussen circa 1908 en 1918. De weg was grotendeels een zandweg of gravelweg in die tijd. Na excessieve neerslag in 1959 werd een groot deel van de weg onberijdbaar, waarna de weg tussen 1965 en 1970 geheel is gereconstrueerd en verhard.

In de regio Montevideo is de RN5 uitgebouwd tot dubbelbaans weg, in Montevideo over 5 kilometer ongelijkvloers, de enige snelwegachtige weg van Uruguay, inclusief het enige grotere knooppunt van het land. Dit deel is al voor 2000 aangelegd. Rond 2004-2005 is de RN5 tussen Montevideo en Las Piedras naar 2x2 rijstroken verbreed. In december 2004 opende het dubbelbaans deel tussen Progreso en Canelones, het tussenliggende deel tussen Las Piedras en Progreso is in december 2006 opgeleverd met 2x2 rijstroken.

Tol

De RN5 is een tolweg. In 2015 waren er drie tolstations. De tolweg is in het beheer van Corporación Vial del Uruguay[1] en Hernández y González S.A.

Naamgeving

De weg is vernoemd naar Fructuoso Rivera (1784-1854), de eerste president van Uruguay. Hij was in totaal in drie termijnen president. Voor zijn presidentschap was hij generaal in het Uruguayaanse leger die de Brazilianen verdreef uit wat later Uruguay zou worden. De stad Rivera (eindpunt van de RN5) is ook naar hem vernoemd.

Referenties

Rutas nacionales in Uruguay

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19

Ruta Interbalnearia