RN5 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-5
Begin Valencia
Einde San Cristóbal
Lengte 645 km
Route

Valencia

Tocuyito

Tinaquillo

Tinaco

San Carlos

Apartadero

Acarigua

Guanare

Barinas

Santa Barbara

San Cristóbal

De RN5 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een oost-westroute in het westen van het land, vanaf Valencia tot San Cristóbal. Het is deels een autopista. De RN5 is 645 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN5 begint in de stad Valencia op de RN1. De weg is uitgevoerd als de Autopista José Antonio Páez van Valencia tot Barinas. Dit deel voert ten zuiden van de Cordillera de Mérida, het hoogste gebergte van Venezuela. De snelweg zelf voert door vlak gebied, een overgang tussen het gebergte en Los Llanos, de savanne in centraal Venezuela. Alle steden van omvang in de regio liggen aan de RN5. Barinas is de laatste grotere stad richting het zuidwesten, hierna is de RN5 ook enkelbaans. De weg loopt langs de voet van de Pico Bolívar, met 4.981 meter de hoogste berg van Venezuela. De weg zelf loopt echter op slechts zo'n 200 meter hoogte. Het terrein blijft vlak tot vlak voor San Cristóbal, waar de weg door enkele dalen stijgt naar de op 800 meter hoogte gelegen stad San Cristóbal. Hier eindigt de RN5 weer op de RN1.

Geschiedenis

De RN5 is één van twee routes van Valencia naar San Cristóbal, de andere is de RN1. De RN5 is korter en meestal sneller omdat deze door minder berggebieden loopt, en minder plaatsen aandoet die niet worden gebypasst door een snelweg. De Autopista José Antonio Páez is vanaf de jaren '50 aangelegd, maar wanneer de delen exact zijn geopend is niet bekend. Er ontbreekt nog een 50 kilometer lang deel halverwege Valencia en Barinas, waardoor de oude RN5 hier nog het doorgaande verkeer verwerkt.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19