RN8 (Uruguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R8-UY.svg
RN8 Uruguay map.png
RN8
Begin Montevideo
Einde Aceguá
Lengte 430 km
Route

Centrum.svg Montevideo

Centrum.svg Pando R75-UY.svg

Centrum.svg Empalme Olmos R34-UY.svg

Centrum.svg Dr. Francisco Soca R35-UY.svg

Junction.svg R9-UY.svg

Centrum.svg Minas R12-UY.svg

Centrum.svg Treinta y Tres R17-UY.svgR19-UY.svg

Centrum.svg Melo R7-UY.svgR26-UY.svg

Centrum.svg Isidoro Noblía

Centrum.svg Aceguá

Flag of Brazil.svg BR-153

De RN8, ook wel bekend als de Brigadier General Juan Antonio Lavalleja, is een ruta nacional in Uruguay. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van het land, vanaf Montevideo tot de grens met Brazilië bij Aceguá. De weg is 430 kilometer lang. De RN8 heeft tussen Montevideo en Treinta y Tres de status van een Corredor Internacional, en behoort verder tot de grens met Brazilië tot het Red Primaria.

Routebeschrijving

De RN8 begint in de hoofdstad Montevideo en wordt gevormd door een serie straten met 2 tot 4 rijstroken. Verder buiten het centrum heet de weg de Camino Maldonado, die 2x2 rijstroken telt. Vanaf Montevideo tot Empalme Olmos volgt de RN8 een verstedelijkte route en telt de weg doorgaand 2x2 rijstroken, maar is niet tot nauwelijks ongelijkvloers. Ongeveer 50 kilometer ten oosten van Montevideo splitst de RN9 af. De weg voert dan via het stadje Minas. In dit gebied zijn wat lage heuvels, maar noordelijker wordt het gebied vlakker en is het platteland dunbevolkt. De grotere plaatsen liggen vrij ver uit elkaar. Van regionaal belang zijn de stadjes Treinta y Tres en Melo. De weg is enkelbaans en buigt geleidelijk wat naar het noorden af. De grens met Brazilië volgt in het plaatsje Aceguá. Aan Braziliaanse zijde gaat de BR-153 verder naar Bagé en indirect naar Porto Alegre.

Geschiedenis

De RN8 is één van de belangrijkste wegen van Uruguay, en verwerkt doorgaand verkeer van Montevideo naar het noorden van het land en Brazilië. De gehele route is een goede asfaltweg. Het deel van Montevideo naar Panda is al in of voor de jaren '90 naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2009 opende het trompetknooppunt met de Perimetral, de noordelijke rondweg van Montevideo. In 2005 opende een ongelijkvloerse aansluiting met de RN11, de RN8 gaat hier enkelbaans met een viaduct over de RN11 heen. In 2012 opende een rondweg van Pando.

Tol

Op de RN8 moest in 2015 tussen Minas en Treinta y Tres tol betaald worden.[1]

Naamgeving

De weg is vernoemd naar Juan Antonio Lavalleja (1784-1853), een revolutionair en politicus uit Uruguay. Hij leidde de groep Treinta y Tres Orientales tijdens de onafhankelijkheid van Brazilië in 1825. De stad Treinta y Tres die op de route van de RN8 ligt is daarnaar vernoemd. Het departement Lavalleja waar de RN8 doorheen loopt is er ook naar vernoemd.

Referenties

Flag of Uruguay.svg Rutas nacionales in Uruguay Flag of Uruguay.svg

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19

Ruta Interbalnearia