RN9 (Guatemala)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala RN-9.svg
Guatemala RN-9 map.png
RN-9
Begin Barillas
Einde Champerico
Lengte 253 km
Route

Centrum.svg Barillas

Centrum.svg San Mateo Ixtatán

Centrum.svg Santa Eulalia

Centrum.svg Soloma

Centrum.svg San Juan Ixcoy

Centrum.svg Chiantla Guatemala RN-7.svg

Centrum.svg Huehuetenango Guatemala CA-1.svg


Centrum.svg Agua Caliente Guatemala CA-1.svg

Centrum.svg Calel

Centrum.svg San Carlos Sija

Centrum.svg Olintepeque

Centrum.svg Quetzaltenango Guatemala RN-1.svg

Centrum.svg Zunil


Centrum.svg San Sebastián Guatemala CA-2.svg

Centrum.svg Retalhuleu

Centrum.svg Champerico

De RN9 is een ruta nacional in Guatemala. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land en bestaat uit drie delen die in het verlengde van elkaar liggen, een noordelijk deel van 145 kilometer lengte tussen Barillas en Huehuetenango, een middendeel van 63 kilometer tussen Agua Caliente en Zunil, en een zuidelijk deel van San Sebastián tot Champerico van 45 kilometer lengte tot aan de Pacifische Oceaan. De weg voert zowel door het hoogland als het laagland, en voert via de grote stad Quetzaltenango.

Routebeschrijving

De RN9 begint bij Barillas, waar de Franja Transversal del Norte begint en oostwaarts loopt. De RN9 loopt juist eerst westwaarts via San Mateo Ixtatán. De weg voert daarna zuidwaarts door het hoogste deel van Guatemala. De weg is erg bochtig en smal en kent diverse bergpassen. Het hoogste deel bevindt zich ten zuiden van San Juan Ixcoy, waar de weg op 3.400 meter hoogte loopt. Dit is echter een plateau, zonder klassieke bergpas. Men daalt daarna af naar de stad Huehuetenango, één van de grotere steden in Guatemala. In Huehuetenango telt de weg een klein stukje vier rijstroken. De RN9 eindigt daarna op de CA1.

Het middendeel begint ruim 20 kilometer zuidelijker als aftakking van de CA1 nabij het gehucht Agua Caliente. Dit is een onverharde bergweg die over een 3.100 meter hoge bergpas loopt. Vanaf San Carlos Sija is de weg geasfalteerd, waarna men afdaalt naar Quetzaltenango, de grootste stad op de route. De weg verloopt via het centrum maar is overal enkelbaans. De RN9 eindigt in een smal dal in Zunil op 2.100 meter hoogte.

Het zuidelijke deel is gelegen in de Pacifische kustvlakte. Het deel van Zunil tot San Sebastián is geen onderdeel van de RN9, maar heeft wel die functie en daalt af naar het laagland. San Sebastián ligt op slechts 300 meter boven zeeniveau aan de voet van het Guatemalteeks hoogland. De weg voert zuidwestwaarts door het vlakke gebied naar de Pacifische Oceaan en loopt dood in Champerico, een klein kustplaatsje zonder echte haven.

Geschiedenis

De RN9 is zoals de meeste rutas nacionales niet meer dan een regionale verbinding. De weg is grotendeels geasfalteerd, behalve op de eerste helft van het middendeel, aangezien dit deel geen doorgaand belang heeft. De CA1 vormt hier het iets oostelijker gelegen alternatief. Onduidelijk is waarom de geasfalteerde weg van Zunil naar San Sebastián geen onderdeel van de RN9 is. Kaarten van COVIAL geven aan dat dit de CITO 180 is.

Referenties


Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN