RN9 (Paraguay)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PY-9.svg
PY-9 map.png
RN9
Begin Puerto Falcón (RA)
Einde General Eugenio A. Garay (BOL)
Lengte 780 km
Route

Flag of Argentina.svg RA-RN11.svg

Centrum.svg Puerto Falcón

Centrum.svg Remansito

Centrum.svg Villa Hayes

Centrum.svg Pozo Colorado PY-5.svg

Centrum.svg Mariscal Estigarribia

Centrum.svg General Eugenio A. Garay

Flag of Bolivia.png Bolivia-6.svg

De RN9 of PY09 is een ruta nacional in Paraguay. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land, door de regio Gran Chaco. De weg verloopt vanaf de grens met Puerto Falcón bij Asunción naar de grens met Bolivia. De RN9 is één van de belangrijkste wegen van Paraguay, de weg staat ook bekend als de Ruta Transchaco. De route is tevens de langste van het land, met een lengte van 780 kilometer.

Routebeschrijving

De RN9 begint op de grens met Argentinië bij Puerto Falcón, waar de Argentijnse RN11 uit Formosa aansluit. De grensovergang ligt net ten westen van de rivier de Paraguay, aan de overzijde ligt de hoofdstad Asunción. Men komt vrijwel direct in de zeer dunbevolkte Gran Chaco, een heet savannegebied. De RN9 doet maar enkele dorpen aan en is de enige doorgaande verharde weg van de westelijke helft van Paraguay. Naar het noordwesten toe wordt het gebied droger. Bij Pozo Colorado sluit de RN5 aan, de enige andere doorgaande verharde weg van west-Paraguay. De omgeving is zeer vlak en is deels bebost, deels uit open gebied. De RN9 eindigt op de grens met Bolivia.

Geschiedenis

In de oorspronkelijke nummering van 1962 verliep de RN9 vanaf Asunción, bij de hernummering van 2019 is dit gewijzigd naar de grensovergang Puerto Falcón met Argentinië, waardoor de weg niet meer de rivier de Paraguay over steekt.

De RN9 is een strategische weg van Paraguay. In 1932-1935 werd in het gebied de Chaco War gevochten tussen Paraguay en Bolivia, die Paraguay won vanwege de snelle aanvoer van goederen en militairen in het gebied. Het gebied waar de RN9 doorheen loopt is één van de dunst bevolkte van Zuid-Amerika, met veelal minder dan 1 inwoner per vierkante kilometer. De noordelijkste 130 kilometer van de RN9 was in 2019 nog onverhard, het doorgaande verkeer naar Bolivia gebruikt een ongenummerde zijtak naar het westen. Het noordelijkste deel vanaf Estancia El Dorado tot de grens met Bolivia is meer een zandpad dan een hoofdweg. Op 19 augustus 1978 werd de Puente Remanso over de Río Paraguay bij Asunción opengesteld. Dit is de enige brug over de rivier in of bij de Paraguayaanse hoofdstad.[1]

Verdubbeling naar 2x2 rijstroken

In 2020 begonnen werkzaamheden om een 400 kilometer lang traject van de RN9 te verbreden naar 2x2 rijstroken, vanaf Berjamin Arceval net buiten Asunción tot aan Villa Choferes.[2] Onder dit programma is verder nog 75 kilometer van Villa Choferes tot Mariscal Estigarribia gerenoveerd, ook zijn zijwegen van de RN9 gemoderniseerd.[3]

Dit deel van de RN9 ontsluit de Mennonietenkolonie Fernheim, grotendeels gesticht vanaf 1930. De hele regio spreekt Plautdietsch, een Duits dialect met Nederlandse invloeden, dat vooral gesproken wordt door Mennonieten. Het centrale deel van de Chaco is grootschalig agrarisch ontgonnen in de verder dorre savanne.

Route naar Bolivia

Er is onduidelijkheid over de exacte route van de RN9 in het noordwesten van het departement Boqueron. Volgens de meeste kaarten loopt de RN9 in rechte lijn naar de grens met Bolivia, waar hij aansluit op de RN 6. Echter de daadwerkelijk geasfalteerde weg draait in Boqueron naar het westen en komt uit op de Boliviaanse RN11. Er is bij de RN6 ook geen grensovergang, en bij de RN11 wel.

Tol

De RN9 heeft 3 tolstations. De tol is op alle punten in Paraguay hetzelfde.

Referenties

Flag of Paraguay.svg Rutas nacionales in Paraguay Flag of Paraguay.svg

PY01PY02PY03PY04PY05PY06PY07PY08PY09PY10PY11PY12PY13PY14PY15PY16PY17PY18PY19PY20PY21PY22