RN9 (Venezuela)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VE-9
Begin Caracas
Einde Güíria
Lengte 660 km
Route

Caracas

Guatire

Caucagua

Clarines

Puerto Píritu

Barcelona

Puerto La Cruz

Cumaná

Campoma

Carupano

Yaguaraparo

Güíria

De RN9 is een ruta nacional of troncal in Venezuela. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Caracas via Barcelona naar Güíria. De RN9 is 660 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RN9 begint in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De RN9 wordt in de regio Caracas gevormd door autopistas, de Autopista Valle - Coche, Autopista Francisco Fajardo en de Autopista Gran Mariscal de Ayacucho. De snelwegen voeren door de stedelijke vallei en daalt ten oosten van Caracas zo'n 500 meter af naar de stad Guarenas.

De RN9 voert daarna door vlakkere jungle die dunbevolkt is. Uiteindelijk loopt de RN9 direct langs de Caribische Zee. Ten westen van de grote stad Barcelona staat een grote olieraffinaderij langs de snelweg. De autopista voert dan rond de grote kuststad Barcelona, die een stedelijk gebied vormt met Puerto La Cruz. Oostelijk van Puerto La Cruz is de weg erg bochtig en voert langs de bergachtige kust naar Cumaná. Cumaná heeft een zuidelijke rondweg die als autopista is uitgevoerd.

Vanaf Cumaná voert de RN9 verder langs de kust met vooral kleine dorpen op de route. Vanaf Cariaco voert de weg landinwaarts en verspringt naar het noorden, om daar weer langs de Caribische Zee te lopen. Men bereikt dan de kuststad Carupano. Vanaf hier voert de RN9 een stuk zuidwaarts naar El Pilar, en voert vervolgens over een schiereiland oostwaarts tot Güíria. Dit is de dichtstbijzijnde ruta nacional tot het nabijgelegen Trinidad and Tobago.

Geschiedenis

De autopistas in Caracas zijn in de jaren '50-60 aangelegd. De Autopista Gran Mariscal de Ayacucho heeft nieuwere delen die na 2005 zijn aangelegd en wordt verder ontwikkeld als autopista van Caracas naar Barcelona. Oostelijk van Cumaná zijn geen autopistas aangelegd, dit gebied is dunner bevolkt met voornamelijk kleine plaatsen.

Referenties


Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19