RNIE1

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RNIE1.svg
RNIE1 map.png
RNIE1
Begin Grand Popo (TG)
Einde Sakete (WAN)
Lengte 177 km
Route

Flag of Togo.svg RN2

Centrum.svg Grand Popo

Centrum.svg Comé

Centrum.svg Ouidah

Centrum.svg Cotonou RNIE2

Centrum.svg Porto Novo

Centrum.svg Sakete

Flag of Nigeria.svg

De RNIE1 is een Route Nationale Inter-Etat in Benin. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf de grens met Togo via Cotonou en Porto Novo naar de grens met Nigeria. De weg is 177 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

De weg begint aan de kust op de grens met Togo, vanwaar de Togolese RN2 westwaarts loopt naar Lomé. De RNIE1 loopt eerst 20 kilometer oostwaarts door een smalle strip kust wat tot Benin behoort. Het land is hier minder dan 1 kilometer breed. Daarna buigt de weg wat naar het noordoosten af, landinwaarts, en passeert door Comé. De weg kruist daarna het Lake Aheme via korte bruggen, en loopt de weg door Ouidah.

Oostelijker begint het uitgestrekte stedelijk gebied van Cotonou, de grootste stad van Benin. De weg verloopt hier bijna 50 kilometer door bebouwd gebied. De weg is door Cotonou grotendeels met 2x2 rijstroken uitgerust, maar is geen snelweg. De aansluitingen zijn veelal verkeerspleinen en rotondes. In het centrum van Cotonou steekt men de rivier de Ouémé over.

Ruim 20 kilometer ten oosten van het centrum van Cotonou, en 10 kilometer voor de grens met Nigeria, slaat de weg naar het noorden af, en verloopt vanaf dit moment landinwaarts. Dit deel is enkelbaans en loopt naar Porto Novo, de hoofdstad van Benin. De weg is in Porto Novo overwegend enkelbaans. Het noordelijkste punt bereikt de weg in Sakete, waarna deze zuidoostwaarts loopt naar de grens met Nigeria. Aan Nigeriaanse zijde gaat een weg verder naar Lagos.

RNIE1bis

De RNIE1bis is een 27 kilometer lange aftakking van Porto Novo naar Igolo. Dit is een afsnijding van de omweg van Porto Novo naar Sakete, die de RNIE1 zelf volgt. De RNIE1bis is echter grotendeels onverhard.

RNIE1ter

De RNIE1ter is een 10 kilometer lange route langs de kust ten oosten van Cotonou. Deze slaat af op het punt waar de RNIE1 landinwaarts loopt, en volgt de kust verder tot de grens met Nigeria. Dit deel telt 2x2 rijstroken en is eigenlijk de doorgaande weg van Cotonou naar Lagos. De grensovergang met Nigeria is beduidend belangrijker dan die van de RNIE1 zelf.

Geschiedenis

De RNIE1 is onderdeel van een cruciale kustroute in West-Afrika, die belangrijke steden als Abidjan, Accra, Lomé, Cotonou en Lagos met elkaar verbindt. De RNIE1 is daarmee feitelijk de belangrijkste weg van Benin voor internationaal verkeer.

Het wegennet van Cotonou is voornamelijk na de jaren '60 ontwikkeld. In 1960 had de stad nog slechts 70.000 inwoners, maar groeide daarna snel, om het economische centrum van Benin te worden, ondanks dat het niet de hoofdstad is. Het inwonertal was in 2012 officieel 780.000, maar wordt geschat op 1,2 miljoen. De RNIE1 loopt hier voor bijna 50 kilometer door bebouwd gebied.

In Cotonou is de Pont Martin Luther King aangelegd, dit was de tweede brug over de rivier de Ouémé. Wanneer deze is opengesteld is niet exact bekend, mogelijk in de jaren '90. In het westen van Cotonou is het 2x2-traject verlengd. In 2002 reikte het dubbelbaans deel tot Route de Lomé, 5 kilometer ten westen van de brug, dit is in 2004 westwaarts verlengd tot de RNIE2, en in 2013 verder door het westen van de stad. In 2014 is ook een ongelijkvloers knooppunt tussen de RNIE1 en RNIE2 in Cotonou aangelegd, dit was het eerste ongelijkvloerse knooppunt van Benin.

Het wegennet in Porto Novo is beduidend minder ontwikkeld dan in Cotonou. Er zijn alleen enkelbaans wegen, behalve een deel van de noordelijke ringweg, maar daar loopt de RNIE1 niet overheen. In 2013 was de RNIE1 van Sakete tot de Nigeriaanse grens nog onverhard.

Referenties

Flag of Benin.svg Hoofdwegen in Benin Flag of Benin.svg

RNIE1RNIE2RNIE3RNIE4RNIE5RNIE6RNIE7