RNIE3

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RNIE3.svg
RNIE3 map.png
RNIE3
Begin Dassa
Einde Porga
Lengte 456 km
Route

Centrum.svg Dassa RNIE2

Centrum.svg Savalou RNIE5

Centrum.svg Gouka

Centrum.svg Agoua

Centrum.svg Bantè

Centrum.svg Akpassi

Centrum.svg Pira

Centrum.svg Basilla

Centrum.svg Penessoulou

Centrum.svg Djougou RNIE6

Centrum.svg Birni

Centrum.svg Natitingou

Centrum.svg Tanguiéta

Flag of Burkina Faso.svg N18 FR.svg

De RNIE3 is een Route Nationale Inter-Etat in Benin. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden en noordwesten van het land, vanaf Dassa via Djougou naar de grens met Burkina Faso nabij Porga. De weg is 456 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

Bij het dorp Dassa splitste de RNIE3 van de RNIE2 af en verloopt noordwestwaarts. De weg doorkruist het binnenland van Benin, dat bestaat uit savanne-landschap, agrarische gebieden en kleine dorpen. Het terrein is glooiend tot soms licht heuvelachtig. Het middelste deel van de route loopt dicht langs de grens met Togo. Veel grotere plaatsen liggen er niet op de route, de belangrijkste plaats is Djougou, waar de weg een paar kilometer met 2x2 rijstroken is uitgerust. Verder naar het noordwesten verlopen er wat smalle heuvelruggen, met name bij Tanguiéta komt men over een steile heuvelrug. Daarna is het gebied ook droger, overgaand in de Sahel. De laatste paar kilometer van de RNIE3 loopt door betwist gebied. Men bereikt dan de grens met Burkina Faso, vanwaar de N18 verder gaat naar Fada-Ngourma.

Geschiedenis

De RNIE3 is de voornaamste weg tussen Benin en Burkina Faso. De weg is geheel geasfalteerd. Er is weinig van de geschiedenis van de weg bekend, het korte dubbelbaans deel in Djougou bestaat al sinds minimaal 2004.

Referenties

Flag of Benin.svg Hoofdwegen in Benin Flag of Benin.svg

RNIE1RNIE2RNIE3RNIE4RNIE5RNIE6RNIE7