E16 (Noorwegen)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RV200 (Noorwegen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E16 NO.svg
E16 NO map.png
E16
Begin Bergen
Einde Øyermoen (N/S)
Lengte 629 km
Route

Centrum.svg Bergen


begin snelweg

Tunnel.svg Fløyfjellstunnelen (3.825 m)

Tol.svg bomstasjon

Afslagsymbool.svg Sandviken

Afslagsymbool.svg Nyhavnsveien

Afslagsymbool.svg Vågsbotn

Afslagsymbool.svg Eidsvåg

Afslagsymbool.svg Åsamyrane

Afslagsymbool.svg Åsane-Senter

einde snelweg


Tunnel.svg Arnanipatunnelen

Afslagsymbool.svg Herland

Tunnel.svg Risnestunnelen

Tunnel.svg Trengereidtunnelen

Tunnel.svg Stavenestunnelen

Tunnel.svg Bogetunnelen

Tunnel.svg Dalseidtunnelen

Centrum.svg Voss

Tunnel.svg Hyvingstunnelen

Tunnel.svg Stalheimstunnelen

Tunnel.svg Sivletunnelen

Centrum.svg Aurland

Tunnel.svg Gudvangatunnelen (11.428 m)

Tunnel.svg Flenjatunnelen (5.053 m)

Tunnel.svg Fretheimtunnelen

Tunnel.svg Lærdalstunnelen (24.509 m)

Tunnel.svg Seltatunnelen

Tunnel.svg Borgundtunnelen (3.053 m)

Tunnel.svg Tuftåtunnelen

Centrum.svg Hønefoss

Centrum.svg Jevnaker

Centrum.svg Grua

Centrum.svg Gardermoen

Knooppuntsymbool.svg E6 NO.svg


E6 NO.svg

Knooppuntsymbool.svg E6 NO.svg

Centrum.svg Skarnes

Centrum.svg Kongsvinger

Centrum.svg Øyermoen

Flag of Sweden.svg E16 SE.svg


zijtak Oslo

Knooppuntsymbool.svg E18 NO.svg

Tunnel.svg Bjørnegårdstunnelen

Afslagsymbool.svg2 Bekkestua

Afslagsymbool.svg3 Bærums Verk

Rotonde.svg Ringeriksveien

Tunnel.svg Brennetunnelen

Afslagsymbool.svg4 Rykkinn

Tunnel.svg Skuitunnelen

Afslagsymbool.svg5 Isi

Centrum.svg Hønefoss E16 NO.svg

De E16 is een Europese weg in Noorwegen. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf Bergen aan de westkust naar de grens met Zweden bij Øyermoen. De E16 kruist het gebergte via het Filefjell. De primaire route doet behalve Bergen geen andere grotere plaatsen aan, maar de voormalige route van de E16 verloopt ook via Oslo, dit is tegenwoordig een zijtak. De hoofdroute verloopt via Fagernes, Hønefoss en Kongsvinger, met de oude zijtak van Hønefoss naar de westzijde van Oslo. In de E16 ligt de langste wegtunnel ter wereld, de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel. De totale route is 629 kilometer lang, waarvan 6 kilometer als motorvei en 18 kilometer als motortrafikkvei (exclusief dubbelnummeringen).

Routebeschrijving

De E16 in Bergen.
De E16 bij Aurland, vlak voor de Lærdaltunnel.
De E16 door Bærum.

Hordaland

De E16 begint in de kuststad Bergen, het formele beginpunt is een denkbeeldige route vanuit Edinburgh, effectief begint de E16 op het knooppunt met de E39 en de riksvei 555, een knooppunt dat ook wel bekend staat als Nygårdstangen. De E16 is hier een de-facto autosnelweg met 2x2 rijstroken en vormt samen met de E39 de oostelijke rondweg van Bergen, die in eerste instantie ondertunneld is met de bijna 4 kilometer lange Fløyfjelltunnel. Daarna volgen nog enkele tunnels, de substandaard snelweg verloopt noordwaarts tot de splitsing van de E16 en E39 bij Åsane aan de noordkant van het stedelijk gebied.

De E16 slaat dan af en voert als enkelbaans weg naar Arna, dit deel verloopt zuidwaarts langs het Sørfjord. Na Arna voert de weg oostwaarts, de E16 voert pal langs de Osterøybrug van de fylkesvei 566 en kent een hele rij tunnels, waarbij de E16 vrij ligt van de bebouwing en heeft betrekkelijk weinig kruispunten. Bij Trengereid splitst de fylkesvei 7 af als alternatieve route oostwaarts. De E16 volgt het Sørfjord, dat overgaat in het Veafjord en is een relatief snelle verbinding naar Voss. Dit traject verloopt parallel aan de spoorlijn en kent een groot aantal tunnels, maar echt lange tunnels ontbreken op dit traject. Vanaf Dale voert de weg niet meer langs een fjord, maar door een diep dal met bergen tot 1.100 meter rondom. Men bereikt dan het stadje Voss, waar de riksvei 13 vanaf het zuiden aansluit.

Noordelijk van Voss vallen de E16 en riksvei 13 een eindje samen, de weg verloopt in een tunnel langs Voss en daarna door een dal, met grote watervallen langs de weg. Bij Vinje splitsen de E16 en riksvei 13, waarna de weg ook naar het oosten afbuigt en met tunnels langs een lage bergpas rond de Stalheimskleiva verloopt. Hierna volgt de grens met Sogn og Fjordane.

Sogn og Fjordane

De E16 voert door het Nærøydal, één van de meest spectaculaire dalen van de regio, met hoge watervallen die vanaf de bergen komen. De bergen zijn in dit gebied tot ruim 1.600 meter hoog en deels met sneeuw en gletsjers bedekt. Na Gudvangen volgt de 11 kilometer lange Gudvangatunnel, gevolgd door de 5 kilometer lange Flenjatunnel. De weg voert dan rond het toeristendorp Flåm, gevolgd door een route langs het Aurlandsfjord, een zijarm van het Sognefjord. In Aurland sluit de fylkesvei 50 uit Hol aan, daarna volgt de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel. De tunnel gaat onder het 1.600 meter Aurlandsfjellet door en komt in het Lærdal uit. Daar sluit de riksvei 5 naar Sogndal en Årdal aan. De weg volgt dan het schilderachtige Lærdal oostwaarts. Bij Borlo sluit de riksvei 52 uit Gol aan, hierna verloopt de E16 over het Filefjell, het hoofdgebergte tussen het westen en oosten van Noorwegen op de route van de E16. Het hoogste deel is ondertunneld met de bijna 6 kilometer lange Filefjelltunnel, die op de grens met Oppland ligt.

Oppland

De E16 daalt dan af via een goed uitgebouwde route door de regio Valdres. De weg voert langs het mooie Vangsmjøsi, een langgerekt meer omgeven door bergen met toppen tot 1.800 meter. Oostelijk van Vang worden de bergen echter al snel een stuk lager. De weg voert dan voornamelijk door bebost gebied, door een dal met langgerekte meren. De E16 buigt hier ook naar het zuidoosten af en voert door Fagernes, een regionaal centrum waar de fylkesvei 51 vanaf het Valdresflya eindigt. De E16 voert dan bijna zuidwaarts door langgerekte dalen. Deze regio is vrij dunbevolkt, met woeste rivieren en lage bergen met toppen die niet meer de 1.000 meter halen. De vallei blijft echter vrij nauw.

Buskerud & Zuid-Oppland

Vervolgens voert de E16 zuidwaarts door het uiterste oosten van Buskerud. De weg voert lange stukken door vergelijkbaar landschap met veel bos, woeste rivieren en langgerekte meren, kenmerkend voor Oost-Noorwegen. De weg voert zuidwaarts tot Hønefoss, waar de riksvei 7 aansluit. Vanaf Hønefoss verloopt de E16 oostwaarts en komt voor de tweede keer door Oppland, nu door het zuidelijkste deel. Dit deel van de E16 voert langs Jevnaker en kent bij Roa een korte dubbelnummering met de riksvei 4. De E16 verloopt hierbij ruim 30 kilometer ten noorden van Oslo langs. Vanaf Roa is de E16 een enkelbaans autoweg met soms inhaalstroken.

Akershus

De E16 verloopt vervolgens door het noorden van Akershus en is een ontsluitingsweg voor Gardermoen, de luchthaven van Oslo. Een klein stukje bij Gardermoen is zelfs als motorvei uitgebouwd met een groot knooppunt met flyovers met de E6. Vervolgens zijn de E6 en E16 kortstondig dubbelgenummerd tussen Jessheim en Kløfta, dit is een autosnelweg. De E16 verloopt daarna weer oostwaarts als vierstrooks weg tot Kongsvinger.

Hedmark

Het traject tot Kongsvinger ligt grotendeels in de vallei van de rivier de Glomma. Dit deel is een autosnelweg tot aan Kongsvinger, een regionaal centrum in Oost-Noorwegen waar men de riksvei 2 kruist. De weg voert dan als meer secundaire weg door dunbevolkt bosgebied verder tot de grens met Zweden. Dit deel is minder goed uitgebouwd en heeft nauwelijks verkeer. Na Øyermoen volgt de grens met Zweden, waarna de Zweedse E16 verder gaat naar Torsby.

Geschiedenis

De E16 bij Vang in Valdres.

De weg over het Filefjell is één van de historische verbindingen tussen oost en west in Zuid-Noorwegen. De weg was oorspronkelijk als de riksvei 60 genummerd tussen Hønefoss en Lærdalsøra. De weg was bij de invoering van de Europese wegen in 1950 als de E68 genummerd. De E68 is in 1992 omgenummerd tot de E16 en verliep destijds vanaf Bergen naar Oslo. In Hordaland verliep de E16 oorspronkelijk via Norheimsund over wat nu de fylkesvei 7 is. Het tunneltraject van Evanger naar Dale opende in 1992 en de E16 werd hier toen over geleid. Hiermee werd al een belangrijke substandaard situatie opgelost.

De E16 was echter niet zonder veerdiensten te berijden. Voordat de Lærdaltunnel werd geopend in 2000 moest het verkeer via een veerdienst van Revsnes naar Gudvangen. Dit was een mooie, maar tijdrovende veerdienst over een lang stuk van het Sognefjord. Indertijd zijn drie lange tunnels aangelegd, de 11 kilometer lange Gudvangatunnel, de 5 kilometer lange Flenjatunnel en uiteindelijk de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel. Nadat de veerdienst kwam te vervallen is de oude weg naar Revsnes geen publieke weg meer. Hiermee werd het voor het eerst mogelijk dat verkeer tussen Oslo en Bergen niet meer van een veerdienst gebruik hoefde te maken.

In 2012 is de E16 verlengd naar Gävle in Zweden. Hiertoe werd de route vanaf Hønefoss gewijzigd, deze verliep niet meer van Hønefoss naar Oslo, maar vanaf Hønefoss oostwaarts naar de E6 bij Gardermoen en daarna verder via Kongsvinger naar de grens met Zweden bij Øyermoen. De oude route van Hønefoss naar Oslo is echter niet hernummerd en wordt nog als zijtak van de E16 gezien.

Bergen

De snelweg is door Bergen in 1988 opengesteld met de opening van de Fløyfjellstunnel.

Het was oorspronkelijk gepland om de E16 tussen Vågsbotn en Arna te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. In 2015 is de planvorming gestopt nadat bleek dat de hoeveelheid verkeer minder was dan verwacht.[1][2]

Bergen - Oslo

De meeste tunnels tussen Bergen en Oslo zijn vanaf de jaren '80 aangelegd, daarvoor moest het verkeer veelal via bergpassen of smalle kustwegen. De lange Gudvangatunnel is in 1991 opengesteld voor het verkeer. De Flenjatunnel, die 5 kilometer lang is, is in 1986 opengesteld. De 24,5 kilometer lange Lærdalstunnel is in 2000 opengesteld, en is de langste wegtunnel van Noorwegen, Europa en de wereld. In 2004 opende de 3 kilometer lange Borgundtunnel en in 2008 de 2 kilometer lange Tuftåstunnel. Op 20 december 2013 opende de Vangstunnel.[3] Hiermee hoefde doorgaand verkeer niet meer door het plaatsje Vossevangen.

Filefjell

Zie ook Filefjelltunnel.

De oude route van de E16 over het Filefjell.
De E16 langs het Vangsmjøse in Oppland (in 2022 opgewaardeerd).

Het Filefjell is de belangrijkste pasovergang van de E16 tussen Bergen en Oslo. Van de routes tussen Oslo en Bergen wordt deze in de winter het meest benut omdat het Filefjell het meest beschut ligt van alle bergpassen tussen beide steden. Echter de E16 was niet erg hoogwaardig uitgebouwd, met diverse trajecten die lawinegevoelig waren en een smalle, bochtige rijbaan hadden. Tussen 2011 en 2017 is de E16 gemoderniseerd en verbreed over 40 kilometer, waarvan 20 kilometer over een nieuw tracé. Met de openstelling van de 5,8 kilometer lange Filefjelltunnel op 29 september 2017 was dit project afgerond.[4] Het project kostte 1,760 miljard NOK, of circa € 230 miljoen.

Valdres

Op 8 december 2014 opende een nieuw en geoptimaliseerd 10 kilometer lang tracé van de E16 tussen Bagn en Fønhus in Oppland.[5] Dit is sindsdien een tolweg.[6][7] Tussen Bjørgo bij Aurdal en Bagn is een 11 kilometer lang nieuw tracé aangelegd, inclusief de 4,3 kilometer lange Bagnskleivtunnel. De oude E16 verliep hier door de 'Bagnskleiva', een smal en bochtig deel, dit werd beschouwd als één van de laatste 'West-Noorse wegen in Oost-Noorwegen' van het rijkswegennet. De aanleg kostte circa 1.320 miljoen NOK (€ 160 miljoen) en is deels met tolheffing gefinancierd.[8] Op 1 juli 2016 is het contract getekend voor de aanleg.[9] Het project werd op 29 oktober 2019 geopend.[10]

Op 6 juli 2016 begonnen werkzaamheden aan de verlegging van de E16 aan de oostkant van het Filefjell, inclusief de bouw van de 2,1 kilometer lange Rødølstunnel.[11] Op 10 november 2017 werd de tunneldoorslag gevestigd.[12] De nieuwe weg opende op 23 september 2020.[13][14][15][16][17] Oostelijk van Vang is een 5,4 kilometer lange tracéverlegging uitgevoerd met een 1,8 kilometer lange tunnel. Dit is vooral vanwege het gevaar op lawines en landverschuivingen.[18] De bouw van dit project startte op 9 november 2020[19] en op 23 juni 2021 werd hiervan de tunneldoorslag van de Hugaviktunnel gevestigd.[20] Het nieuwe tracé opende na slechts 2 jaar bouwtijd op 18 november 2022.[21]

In de periode 2020-2023 is de E16 tussen Øylo en Fagernes over een afstand van 42 kilometer puntsgewijs opgewaardeerd om hogere rijsnelheden en een betere verkeersveiligheid mogelijk te maken.[22] Op 21 oktober 2022 werd het laatste deel langs het meer Vangsmjøse opgeleverd.[23]

Oslo / Bærum

Op 26 mei 2009 opende een nieuw stuk snelweg in de westelijke voorsteden van Oslo, een stuk van 4 kilometer in Bærum. Dit loopt grotendeels ondergronds. Het deel tussen Hønefoss en Oslo maakt inmiddels geen deel meer van de E16 uit, maar was in 2014 nog wel als zodanig bewegwijzerd.

In januari 2015 is de bouw van 3,5 kilometer motorvei tussen de E18 in Sandvika en Wøyen begonnen, in de westelijke suburbs van Oslo. Dit project is deels vanuit Oslopakke 3 gefinancierd en kostte in totaal 3,8 miljard NOK.[24] Het project omvat de 2,3 kilometer lange Bjørnegårdtunnel.[25] Op 31 oktober 2016 werd de tunneldoorslag van de eerste buis van de Bjørnegårdtunnel gevestigd.[26] De eerste buis van de Bjørnegårdtunnel is op 5 oktober 2018 geopend.[27] De tweede buis en het complete project werd 8 oktober 2019 officieel opengesteld.[28][29] Hiermee was er 7,5 kilometer autosnelweg door Bærum.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Ringeriksveien (Sør) Ringeriksveien (Nord) 4,0 km 26-05-2009
Knooppuntsymbool.svg E18 NO.svg Bærumsveien (1e rb) 2,5 km 05-10-2018
Knooppuntsymbool.svg E18 NO.svg Wøyen (2e rb) 3,5 km 08-10-2019

Noordelijk van Oslo

Het traject van Hønefoss tot Gardermoen was oorspronkelijk geen onderdeel van de E16. Het westelijk deel van deze verbinding ten noorden van Oslo was daardoor tussen Hønefoss en Lunner minder goed uitgebouwd. Dit traject is opgewaardeerd met een 10,5 kilometer lang nieuw tracé met 2+1 rijstroken.[30] Met name het centrum van Jevnaker wordt ontlast van doorgaand verkeer.[31] De bouw van dit project begon officieel op 23 mei 2019,[32] en het oostelijke deel is op 20 december 2021 opengesteld voor het verkeer, een half jaar voor op schema.[33] Het westelijke deel, inclusief de grote Randselvabrug, is op 7 juli 2022 geopend voor het verkeer.[34][35][36]

Oslo - Zweden

In oktober 2007 werd een 12 kilometer lange 2x2-weg tussen de E6 bij Kløfta en Neskollen opengesteld. Dit was een tolweg, maar is sinds 27 maart 2017 tolvrij.[37] Sinds 2012 loopt de E16 over deze route. Op 27 november 2014 opende 17 kilometer 2x2 E16 tussen Slomarka en Kongsvinger.[38] Dit is een motortrafikkvei.[39]

Per 25 september 2012 is de E16 verlengd vanaf Oslo tot de grens met Zweden, en verder tot de E4 bij Gävle.[40][41] Hiermee werd de E16 zo'n 120 kilometer langer, waarvan 102 kilometer als individuele route tussen de E6 en de Zweedse grens. Het deel tussen Hønefoss en Bærum bij Oslo is komen te vervallen als E16, maar wordt nog wel als E16 bewegwijzerd en ook zo genoemd door de overheid en media.

De route oostelijk van Kongsvinger was oorspronkelijk smal en bochtig. Dit traject loopt door afgelegen bosgebied. Omstreeks 2010-2012 is twee derde van de route opgewaardeerd naar een bredere weg met twee gemarkeerde rijstroken; eerst tussen Kongsvinger en Masterud en later vanaf Øyermoen tot de Zweedse grens. In 2014 is het middelste deel tussen Masterud en Øyermoen verbreed naar 1x2 rijstroken.

Toekomst

De E16 is een belangrijke weg voor Noorwegen, daar deze twee van de grootste steden en economische centra van Noorwegen verbindt: de westelijke stad Bergen en de hoofdstad Oslo. Sinds de jaren 80 wordt de E16 gestaag verbeterd, met name door het bouwen van tunnels, zoals de 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen. Desondanks zijn veel trajecten nog erg smal, met name in het westen van Noorwegen langs de fjorden. De rijbaan is hier soms niet breed genoeg om te passeren.

Bergen

Er waren oorspronkelijk plannen om de 8 kilometer lange Arnatunnel aan te leggen tussen Bergen en Arna. Deze tunnel zou op de E39 bij het centrum uitkomen en de afstand naar de E16 verkorten met 15 kilometer. Het bleek echter dat dit niet goed in te passen was aan de kant van Bergen, daarom is afgezien van de bouw van deze tunnel.

Als compensatie wordt de E16 tussen Vågsbotn (aansluiting E39) en Arna verbreed naar 2x2 rijstroken. Verkeer van Bergen naar het binnenland gebruikt dan de huidige route via de E39 en E16. De kosten van dit project worden geschat op 4,5 miljard kronen (bijna € 500 miljoen).

Bergen - Voss

Tussen 2012 en 2014 is een verkenning uitgevoerd naar de upgrade van de E16 tussen Bergen en Voss. Het projectgebied loopt vanaf Arna tot Voss. Gekozen is voor een gecombineerde weg/spooraanpak die circa 33 miljard NOK kost.[42] Gepland is om 68 kilometer van de E16 op te waarderen. Een klein deel tussen Arna en Trengereid krijgt 2x2 rijstroken, de rest krijgt 2x1 rijstroken met rijbaanscheiding in éénbuizige tunnels. Van de 68 kilometer loopt circa 50 kilometer ondergronds in tunnels.[43] Het aanbevolen alternatief tussen Arna en Stanghelle omvat drie tunnels die tussen 9 en 10 kilometer lang zijn met korte stukken in de open lucht tussen de tunnels.[44] Het project omvat 36.300 meter wegtunnel en 26.100 meter spoortunnel, plus 6.000 meter tunnels van verbindingswegen, 3.100 meter tunnels van toegangswegen en 3.350 meter verbindingstunnels tussen de weg- en spoortunnels. Het totale project omvat 77.850 meter tunnel.[45]

Op 1 april 2022 werd het definitieve bestemmingsplan voor de E16 tussen Arna en Stanghelle goedgekeurd.[46] Het project omvat drie tunnels, de 8,8 kilometer lange, tweebuizige Tunesfjelltunnel, de 10,1 kilometer lange, enkelbuizige Raudnipatunnel en de 8,9 kilometer lange, enkelbuizige Berrfjelltunnel.[47]

Voss - Aurland

Het is gepland om de E16 in een circa 6,3 kilometer lange tunnel met 2+1 rijstroken aan te leggen op de grens van de provincies Hordaland en Sogn og Fjordane. Deze tunnel moet een lawinegevoelig deel bypassen, en zal ook de bestaande Stalheimtunnel (1188 m) en de Sivletunnel (1114 m) bypassen. De tunnel is gepland met het tunnelprofiel T 10,5 en T 14,0, met een inhaalstrook.[48][49]

Valdres

Er zijn diverse upgrades in de regio Valdres uitgevoerd, dit is de streek ten oosten van het Filefjell.[50] Er zijn plannen om de E16 aan de westkant van Fagernes compleet te verleggen via een langere tunnel.[51] Dit moet de route verkorten van 19,6 naar 17,1 kilometer. In de voorkeursvariant is een tunnel van 6,4 kilometer lengte opgenomen.

Oslo - Hønefoss

Alhoewel de E16 formeel niet meer door Oslo loopt met het openstellen van een nieuw tracé naar Gardermoen, wordt het oude deel van Hønefoss tot Oslo toch nog als E16 beschouwd op de bewegwijzering en door Statens Vegvesen.

Op termijn moet een 8,5 kilometer lang deel net buiten Oslo naar 2x2 rijstroken verbreed worden, tussen Bjørum en Skaret. Dit kost vermoedelijk 3,4 miljard NOK[52] en moet medio 2023 worden geopend.[53] Het tussenliggende deel van Wøyen tot Bjørum is in 2009 al verbreed naar een 2x2 autosnelweg.

Uiteindelijk moet de hele E16 tussen Hønefoss en Oslo een nieuw tracé krijgen, samen met Ringeriksbanen, onderdeel van de spoorlijn Oslo - Bergen. Op 2 februari 2015 werd hiervoor het aanbevolen tracé bekendgemaakt[54][55][56] waarna op 30 augustus 2015 het groene licht werd gegeven voor het grote project. Op 27 maart 2020 werd het definitieve plan goedgekeurd.[57] Het project omvat 16 - 24 kilometer nieuwe autosnelweg van de E16 tot aan Hønefoss. Op 30 november 2020 werd het contract voor het deel tussen Bjørum en Skaret gegund voor 3 miljard NOK, de grootste aanneemsom in de Noorse wegenbouw tot dan doe.[58] Op 7 september 2021 werden de eerste explosies uitgevoerd voor de 3,4 kilometer lange Sollihøgdatunnel.[59] De eerste fase van 8,4 kilometer tussen Bjørum en Skaret moet medio 2025 opengesteld worden. Het gecombineerde spoor/verkeersproject kost 26 miljard kronen (circa € 2,8 miljard).[60] Het project is op 1 juli 2021 overgenomen door Nye Veier.[61] Het gehele gecombineerde project moet medio 2029 gereed zijn.[62]

Kløfta (E6) - Kongsvinger

De E16 (voormalige RV2) wordt tussen de E6 en Kongsvinger opgewaardeerd naar een 2x2-weg met een maximumsnelheid van 90 km/h.[63]

 • De eerste fase, vanaf de E6 bij Kløfta tot Nybakk is reeds gerealiseerd over 10,5 kilometer. In oktober 2007 was dit project afgerond.
 • De tweede fase van Slomarka naar Kongsvinger is 15,2 kilometer lang en was sinds 2011 in aanleg. Dit deel is op 27 november 2014 opengesteld.
 • De derde fase is de aanleg van het deel tussen Nybakk en Herbergåsen.
 • De vierde fase is de aanleg van het deel tussen Herbergåsen en Slomarka.

Op 14 augustus 2012 zijn voor fases drie en vier de contracten getekend. De uitbouw van de E16 was toen gepland als 2x2 op smal profiel met een maximumsnelheid van 90 km/h. Deze route zou geheel ten noorden van de rivier de Glomma blijven. Echter de uitvoering is niet gestart vanwege geotechnische problemen rond de Glomma. In 2017 is de planvorming van het project onderbroken vanwege de sterk oplopende kosten.[64] Men heeft besloten een nieuwe studie te starten met een mogelijk hogere ontwerpstandaard (2x2, 110 km/h) in plaats van het tot dan toe geplande 2x2 op een smal profiel met 90 km/h. In een eerste studie is gekeken of de E16 grootschalig verlegd kan worden ten opzichte van de oorspronkelijke plannen, namelijk zuidelijk van de Glomma, ten zuiden van Skarnes langs.

De kosten van het oorspronkelijke plan waren geraamd op 7,1 miljard NOK, dit kon gereduceerd worden naar 5,6 miljard NOK op het oorspronkelijk geplande tracé. Een alternatief zuidelijk van Skarnes zou echter goedkoper uitvallen met 5,2 miljard NOK, dit traject is ook 2 kilometer korter. Een derde alternatief is ook onderzocht waarbij de E16 nog langer zuidelijk van de bestaande weg zou lopen en pas vlak voor Kongsvinger weer zou aansluiten. Dit zou het in 2014 opengestelde stuk snelweg echter overbodig maken.[65] In 2019 is het project opgenomen in het portfolio van Nye Veier.[66] In 2021 zijn twee corridors verder uitgewerkt, noordelijk en zuidelijk van de Glomma.[67] In januari 2022 werd gekozen voor een zuidelijk alternatief, daarmee de in 2014 opengestelde autoweg grotendeels bypassend.[68]

Tol

Zie tolwegen in Noorwegen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 21.000 voertuigen door de tunnel langs Bergen, wat stijgt naar 54.000 voertuigen ten noorden van de stad, het drukste punt van de E16. Na de afsplitsing met de E39 rijden er nog 15.000 voertuigen, wat landinwaarts snel daalt naar 4.000 voertuigen per etmaal. In Voss rijden dagelijks 10.000 voertuigen en 1.900 voertuigen door de Gudvangatunnelen. Door de nabijgelegen Lærdalstunnelen rijden dagelijks 1.800 voertuigen en slechts 800 voertuigen per etmaal over de Filefjell. Bij Fagernes stijgt dit langzaam naar 3.200 voertuigen en 8.700 voertuigen langs Ringerike. In 2011 reden er dagelijks 10.700 voertuigen ter hoogte van Borgen (ten oosten van de E6) en 8.800 voertuigen ten westen van Skarnes. Tussen Skarnes en Kongsvinger reden 9.300 voertuigen.[69]

Zie ook

Referenties

 1. Avsluttar planlegging av ny E16 Arna - Vågsbotn | vegvesen.no
 2. Dropper ny E16 i Bergen | nrk.no
 3. Opning av E16 Vangstunnelen | vegvesen.no
 4. "Kjør" nye E16 over Filefjell | nrk.no
 5. Åpning E16 Fønhus-Bagn | vegvesen.no
 6. www.e16oppland.no
 7. E16 Fønhus-Bagn | vegvesen.no
 8. Utbygging av E16 Bagn – Bjørgo: Lågare bompengesatsar og rask framdrift | regjeringen.no
 9. Skanska skal bygge ny E16 Bagn-Bjørgo | vegvesen.no
 10. Velkommen til vegåpning på E16 Bagn Bjørgo | vegvesen.no
 11. Markerte oppstart på E16 Øye-Eidsbru | vegvesen.no
 12. Gjennomslag i Rødølstunnelen på E16 Filefjell | vegvesen.no
 13. Ny E16 over Filefjell: Nå åpner den tryggeste vinterveien mellom øst- og vestlandet | veier24.no
 14. E16 Øye–Eidsbru | vegvesen.no
 15. Jobbar mot tunnelopning i haust | vegvesen.no
 16. Vegvesenet må utsette åpningen av Rødølstunnelen på E16 Filefjell | bygg.no
 17. Ny og meir vintersikker veg mellom Bergen og Oslo opna | regjeringen.no
 18. E16 Kvamskleiva | vegvesen.no
 19. Første spadestikk for E16 Kvamskleiva | vegvesen.no
 20. Gjennomslag i Hugaviktunnelen onsdag | bygg.no
 21. Ny E16 gjennom Kvamskleiva åpner 18. november | veier24.no
 22. E16 Fagernes–Øylo | vegvesen.no
 23. Feiret tryggere og bedre veg i Valdres | vegvesen.no
 24. Delstrekning E16 Sandvika–Wøyen (3,5 km) | vegvesen.no
 25. NCC signerte milliardkontrakt med Statens vegvesen | vegvesen.no
 26. Gjennomslag i Bjørnegårdtunnelen i Sandvika | bygg.no
 27. Bjørnegårdtunnelen og stenger Kjørbotunnelen | vegvesen.no
 28. Bjørnegårdtunnelen E16 | ncc.no
 29. Snorklipp i Bjørnegårdtunnelen | budstikka.no
 30. E16 Nymoen–Olum | vegvesen.no
 31. Ny E16 Eggemoen-Olum kan avlaste Oslo-trafikken | regjeringen.no
 32. Statssekretær satte spaden i jorda for ny E16 | vegvesen.no
 33. Åpner ny E16 i Jevnaker et halvt år før tiden | vegvesen.no
 34. I dag åpner brua som har vakt interesse i hele verden | veier24.no
 35. Randselva bru åpner uten budsjettsprekk | ringeriksavisa.no
 36. Nye E16 Eggemoen-Olum i Jevnaker åpnet | regjeringen.no
 37. Bompengeinnkrevingen på E16 Kløfta–Nybakk avsluttes 27. mars 2017 kl. 12.00 | autopass.no
 38. E16 Slomarka-Kongsvinger åpnes for trafikk | vegvesen.no
 39. Vi kjører E16 Slomarka - Kongsvinger | glomdalen.no
 40. Riksveier blir E16 | glomdalen.no
 41. E16 - en internasjonal veg | vegvesen.no
 42. Vil bruke 33 milliardar: – På høg tid E16 blir trygg | nrk.no
 43. Voss-Arna (KVU) | vegvesen.no
 44. Silingsrapporten er snart klar | vegvesen.no
 45. Vegvesenet og Bane NOR klare for fellesprosjekt med nesten åtte mil tunnel | bygg.no
 46. Reguleringsplanen for Arna-Stanghelle vedtas | regjeringen.no
 47. Statleg reguleringsplan for Fellesprosjektet Arna-Stanghelle | vegvesen.no
 48. E16 Nærøydalen | vegvesen.no
 49. reguleringsplan - planbeskrivelse (p39) | vegvesen.no
 50. E16 Valdres | vegvesen.no
 51. E16 Fagernes sør-Hande | vegvesen.no
 52. Delstrekning E16 Bjørum–Skaret (8,5 km) | vegvesen.no
 53. Startet byggeplanlegging på Bjørum- Skaret - åpner vegen i 2023 | vegvesen.no
 54. Anbefaler linje over Helgelandsmoen for E16 og Ringeriksbanen | jernbaneverket.no
 55. Jernbaneverket og Statens vegvesen tilrår trasé for Ringeriksbanen og ny E16 | regjeringen.no
 56. Vil ha Ringeriksbane over Helgelandsmoen | nrk.no
 57. Statlig plan for Ringeriksbanen og ny E16 er vedtatt | regjeringen.no
 58. Bærum: Signerer Vegvesenets største byggekontrakt | vegvesen.no
 59. Smellvakker første salve på Sollihøgdatunnelen | vegvesen.no
 60. 26 milliarder til ny Ringeriksbane | nrk.no
 61. Avtaler signert: Nye Veier AS overtar Ringeriksbanen og ny E16 | regjeringen.no
 62. Ringeriksbanen og E16 Skaret – Hønefoss: Mål om byggestart i 2019 | regjeringen.no
 63. E16 Kløfta–Kongsvinger | vegvesen.no
 64. Full stopp for ny E16 fra Nybakk til Slomarka | vegvesen.no
 65. E16 Nybakk - Slomarka – Mulighet for å øke nytten og samtidig redusere | regjeringen.no
 66. Nye strekninger til Nye Veier | nyeveier.no
 67. Nye Veier har presentert de faglige utredningene for ny E16 Kongsvinger-E6 | nyeveier.no
 68. Nye Veiers anbefaling kommunedelplan for ny E16 Kongsvinger-E6 | nyeveier.no
 69. Trafikkregistreringer | vegvesen.no
Flag of Norway.svg Motorveier & riksveier in Noorwegen Flag of Norway.svg

Motorvei: E6E16E18E39RV159RV190RV555Ring 3

Europavei: E6E8E10E12E14E16E18E39E45E69E75E105E134E136

Riksveier: 23457912131315171921222223242526272829303132333435363738404142434445464748495051525355555760616263646570727374767778798081828383848586879192939498110111150159162163190420509555706827893

Europese wegen

E01E03E04E05E06E07E08E09E10E11E12E13E14E15E16E17E18E19E20E21E22E23E24E25E26E27E28E29E30E31E32E33E34E35E36E37E38E39E40E41E42E43E44E45E46E47E48E49E50E51E52E53E54E55E56E57E58E59E60E61E62E63E64E65E66E67E68E69E70E71E72E73E74E75E76E77E78E79E80E81E82E83E84E85E86E87E88E89E90E91E92E94E95E96E97E98E99E101E105E115E117E119E121E123E125E127

E134E136E201E231E232E233E234E251E261E262E263E264E265E271E272E311E312E313E314E331E371E372E373E391E401E402E403E404E411E420E421E422E429E441E442E451E461E462E471E501E502E511E512E531E532E533E551E552E571E572E573E574E575E576E577E578E579E581E583E584E592E601E602E603E604E606E607E611E612E641E651E652E653E661E662E671E673E675E691E692E711E712E713E714E717E751E761E762E763E771E772E773E801E802E803E804E805E806E821E840E841E842E843E844E846E847E848E851E852E853E871E881E901E902E931E932E933E951E952E961E962E981E982E001E002E003E004E005E006E007E008E009E010E011E012E013E014E015E016E017E018E019