Riksväg 30 (Zweden)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RV30 (Zweden))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RV 30
Begin Jönköping
Einde Växjo
Lengte 100 km
Route

→ Helsingborg / Jönköping

Vrigstad

Växjo-Öjaby

Växjo-Norra

Växjo-Västra Mark

De riksväg 30 is een riksväg in Zweden. De weg vormt een noord-zuidroute vanuit Jönköping tot aan Växjö in het zuiden van het land. De totale route is 100 kilometer lang.

Routebeschrijving

De riksväg 30 splitst 15 kilometer ten zuiden van Jönköping af van de E4, de snelweg vanaf Helsingborg naar Jönköping en Stockholm. De weg is hierna een reguliere tweestrooks hoofdweg en verloopt door dunbevolkt en dicht bebost gebied met kleine meertjes in de regio. De hoogteverschillen zijn beperkt. Men komt slechts door een paar dorpjes, waarvan Vrigstad de grootste is. Ook kruist men maar een paar andere belangrijkere wegen. De weg loopt dan langs de luchthaven van Växjo, en gaat uiteindelijk over op de riksväg 25 richting het centrum van Växjö.

Geschiedenis

De riksväg 30 werd in 1962 geïntroduceerd en verliep destijds van Jönköping tot Ronneby. In 2005 is de route ingekort tot Växjö, het deel van Växjö tot Ronneby werd omgenummerd tot de riksväg 27.

Toekomst

Er bestaan plannen om delen van de Riksväg 30 tussen Jönköping en Växjo op te waarderen naar een 2+1 hoofdweg met een breedte van 13 meter.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks slaan zo'n 3.000 voertuigen van de E4 af, de riksväg 30 op. Dit aantal blijft tot aan Växjo stabiel.

Referenties


Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20