Riksväg 61 (Zweden)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RV 61 (Zweden))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riksväg 61
Begin Karlstad
Einde Eva Glasbruk (Noorse grens)
Lengte 109 km
Route

→ Oslo / Örebro

Trossnäs

Härtsöga


Einde autoweg

→ Hagfors

Karlstad Flygplats

Kil

Kil

Industrie west

Skårebol

→ Mora

Högboda

LV 238 → Sunne

Arvika

LV 175 → Säffle

LV 172 → Årjäng

Åmotfors

LV 177 → Årjäng

Charlottenberg

Eda Glasbruk

→ Oslo / Kongsvinger

De riksväg 61 is een riksväg en gedeeltelijke autoweg in Zweden. De weg vormt een oost-westverbinding, vanaf Karlstad tot aan de Noorse grens bij Eda Glasbruk. De eerste 10 km bij Karlstad is als autoweg uitgebouwd met 2+1 rijstroken, met een aantal ongelijkvloerse kruisingen. De rest van de weg is uitgebouwd als hoofdweg met een maximumsnelheid variërend van 70 km/h tot 100 km/h, met in het begin nog een aantal ongelijkvloerse kruisingen. De totale route is 109 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint aan de westkant van Karlstad, bij winkelcentrum Bergvik. De weg loopt het eerste stuk over hetzelfde autowegtracé als de RV 62, bij Skåre gaat deze door een ongelijkvloerse kruising meer noordelijk richting Hagfors. De weg loopt dan langs Kil en kruist bij Fagerås de E45, na deze afslag gaat de weg over op een tweestrooksweg met gelijkvloerse kruisingen. De weg komt dan door de dorpen Högboda, Arvika, Åmotfors, en Charlottenberg om vervolgens bij Eda Glasbruk over te gaan op de Noorse RV 2 richting Kongsvinger.

Verkeersintensiteit

Het drukste punt bevindt zich op het autowegstuk bij Karlstad[1], hier komen dagelijks ongeveer 16780 voertuigen langs, bij Kil ligt dit getal nog maar op 6190 voertuigen. Bij de grote plaats Arvika is even een opleving met ongeveer 10670 voertuigen per dag, het rustigste punt bevindt zich bij Åmotfors met 2710 voertuigen.

Referenties

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20