Knooppunt Raasdorp

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Raasdorp)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raasdorp
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 2003

Het knooppunt Raasdorp is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een klaverturbine. Het knooppunt ligt ten westen van Amsterdam in de provincie Noord-Holland. Hier kruist de A5 de A9.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het verdronken dorp Raasdorp, waarvan in de 17e eeuw nog maar een paar huizen stonden. Ten oosten van het knooppunt loopt ook de Raasdorperweg. Tegenwoordig is er geen kern meer die Raasdorp heet. Oorspronkelijk zou het knooppunt Lijnden genoemd worden, naar een nog wel bestaand buurtschap vlakbij het knooppunt. Vanwege de mogelijke verwarring met Leiden is hiervan afgezien.

Configuratie

Het knooppunt is gebouwd als klaverturbine, maar tot de voltooiing van de Westrandweg tot de Coentunnel is het knooppunt als trompet in gebruik geweest. De A5 gaat hier over de A9 heen. Het knooppunt ligt ten westen van het dorpje Lijnden. Door het zuidelijk deel van het knooppunt loopt de Schipholweg (N232). De A9 ten zuidoosten van het knooppunt telt 2x2 rijstroken, met in noordwestelijke richting een spitsstrook. Ten noordwesten van het knooppunt telt de A9 5 rijstroken per richting, waarvan er 2 weefstroken zijn. De A5 telt 2x2 rijstroken. Het knooppunt is met de verlenging van de A5 naar het Coenplein omgebouwd tot een klaverturbine met een turbineboog voor verkeer vanuit Hoofddorp richting Haarlem. Het knooppunt ligt circa 4 meter beneden zeeniveau.

Geschiedenis

De A9 opende reeds op 8 augustus 1967 voor het verkeer tussen het knooppunt Badhoevedorp en Haarlem-Zuid,[1] maar het zou nog decennia duren voordat er sprake was van een knooppunt. Verkeer vanuit Den Haag richting Haarlem en Alkmaar diende van het knooppunt Badhoevedorp gebruik te maken.

De plannen voor een Westrandweg van Amsterdam kregen vorm in de jaren '60 en '70 van de 20e eeuw, maar uitvoering liet lang op zich wachten. In deze plannen was een snelweg voorzien tussen een knooppunt bij de A9 richting het Westelijk Havengebied. In de jaren '80 liep de studie naar het Hoofdwegennet Regio Schiphol, waar uiteindelijk een besluit uitrolde dat ook voorzag in de aanleg van een Verlengde Westrandweg, tussen de A9 en de A4, parallel aan de Zwanenburgbaan. Het besluit over het Hoofdwegennet Regio Schiphol werd, in tegenstelling tot het besluit Westrandweg, losgekoppeld van de besluitvorming van de capaciteitsuitbreiding Coentunnel. Daardoor kon de Verlengde Westrandweg worden aangelegd; de Westrandweg echter nog niet.

Op 8 november 2003 opende het zuidelijke deel van de A5 tussen de knooppunten De Hoek en Raasdorp. Op dat moment werd ook het deel tussen het knooppunt Raasdorp en Haarlem-Zuid met 2x5 rijstroken opengesteld door weefvakken toe te passen.[2] Bij de aanleg van het knooppunt Raasdorp heeft men direct alle aarden banen aangebracht voor de doortrekking van de Westrandweg, het noordelijk deel van de A5.

Tussen 2009 en 2012 is de Westrandweg gebouwd, onderdeel van de A5 tussen het knooppunt Raasdorp en de Coentunnel. Het zuidelijke deel van deze doorgetrokken A5 is op 14 december 2012 geopend en het laatste deel op 13 mei 2013. Het doorgaande verkeer hoeft nu niet meer de A10-west te gebruiken. De bouw van de Westrandweg viel samen met de bouw van de Tweede Coentunnel. Op de A5 wordt een verkeersintensiteit van bijna 100.000 voertuigen per etmaal verwacht in 2020.[3]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
De Hoek - Raasdorp 37.500 42.900 83.200
Raasdorp - IJmuiden - - 68.800
Badhoevedorp - Raasdorp 93.000 100.100 128.700
Raasdorp - Haarlem-Zuid 110.400 135.800 172.200

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich