Radlická radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 5 km
Route

Řevnická

Jeremiášova

Bucharova

De Radlická radiála, beter bekend als de Rozvadovská spojka is een expressweg in Praag, Tsjechië. De weg is een voortzetting van de D5 in het westen van de stad, en is 5 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de westkant van Praag begint de D5 die naar Plzeň en Nürnberg loopt. Men kruist hier de D0, de buitenring van Praag. De Radlická radiála is de voortzetting stadinwaarts, en telt 2x2 rijstroken. De snelweg bedient grote winkelcentra en enkele planmatige flatwijken. De weg eindigt na 5 kilometer op de Bucharova.

Geschiedenis

De Radlická radiála ging in 1976 in aanleg, en werd op 20 oktober 1980 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

Het is gepland om de Radlická radiála nog eens 5 kilometer verder stadinwaarts te trekken tot aan de MO. De oorspronkelijke plannen uit de jaren 70 en 80 voorzagen een expressweg op maaiveld. Dit is echter niet mogelijk zonder grootschalige sloop van gebouwen langs de Radlická, de huidige enkelbaans hoofdweg. De verlenging van de Radlická radiála is nu gepland met een lange tunnel, die met een hellingsgraad van 5% afdaalt naar de rivier de Vltava, en aansluit op de MO. Er komen drie tunnels; een 2.200 meter lange boortunnel, en twee lange cut & covertunnels van 341 en 307 meter lengte.

Hoe de aansluiting met de MO eruit gaat zien is nog niet bekend, de huidige MO ligt al deels in tunnels en deels ingeklemd tussen de Vltava, spoorlijnen en gebouwen. De MO ligt bijna 150 meter lager dan het huidige einde van de Radlická radiála. De bouw was oorspronkelijk gepland voor 2012-2014 maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 55.000 voertuigen bij de ring en 34.000 voertuigen bij het einde in Praag.

Referenties


Autosnelwegen & Expresswegen in Praag (Praha)

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka