Talbrücke Rahmede

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rahmedetalbrücke)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Rahmede
BAB45.png
Talbrücke Rahmede.jpg
Overspant Rahmedetal
Rijstroken 2+3
Totale lengte 453 meter
Hoofdoverspanning 104 meter
Hoogte brugdek 70 meter
Openstelling 1968
Verkeersintensiteit 62.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Rahmede is een Talbrücke in Duitsland, gelegen bij Lüdenscheid in Nordrhein-Westfalen. De brug is onderdeel van de A45 van Dortmund naar Gießen.

Kenmerken

De Talbrücke is 453 meter lang en heeft vijf brugpijlers en zes velden, met een layout van 53 - 64 - 84 - 104 - 84 - 64 meter. De brugpijlers zijn van beton en de liggers zijn van staal. De brug bestaat uit één constructie, het brugdek heeft een totale breedte van 32 meter. Het brugdek ligt maximaal 70 meter boven het dal. Over de brug verloopt de A45 van Dortmund naar Gießen, met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Het aansluitende wegvak heeft 3 rijstroken richting zuiden.

Geschiedenis

De brug is in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd en opende in 1968 voor het verkeer, tegelijkertijd met de A45 van Hagen tot Lüdenscheid. Vermoedelijk in de jaren '90 is de rijbaan richting zuiden omgevormd van 2 naar 3 rijstroken, waarbij de vluchtstrook kwam te vervallen. In juli 2014 is de brug weer versmald naar 2x2 rijstroken vanwege de slechte conditie van de brug.

Toekomst

De brug verkeert in slechte staat en moet met spoed vervangen worden. In 2008 en 2011 zijn al reparaties aan de brug uitgevoerd. In 2014 zijn restricties op de brug ingevoerd, zoals het afzetten van de vluchtstrook richting noorden, en het afzetten van de rechterrijstrook richting zuiden, in combinatie met lagere snelheidslimieten.[1] In november 2019 werd gemeld dat werkzaamheden zouden zijn gestart om de brug te vervangen, met een geplande oplevering in 2023.[2] De vervanging is echter niet daadwerkelijk gestart, in 2017 werd na een inspectie geconstateerd dat de conditie nog voldoende was en andere bruggen prioriteit kregen boven de Talbrücke Rahmede.

Op 2 december 2021 werd de brug acuut afgesloten voor al het verkeer vanwege geconstateerde schade.[3] Bij een inspectie is een vervorming in de stalen liggers geconstateerd, waarbij ook scheurvorming werd vermoed. De afsluiting is langdurig en heeft zeer grote impact op de doorstroming van het verkeer in de wijde regio.[4][5] Na een uitgebreidere analyse werd vastgesteld dat de brug versterkt kan worden zodat in elk geval autoverkeer weer over de brug kan, met een geplande heropening circa maart 2022.[6] Er is een toegangssysteem met slagbomen gerealiseerd om te voorkomen dat vrachtauto's over de brug kunnen rijden. Dergelijke slagbomen bestaan in Nordrhein-Westfalen reeds op een aantal andere slechte bruggen. Voor vrachtverkeer blijft de brug waarschijnlijk tot aan de vervanging afgesloten, wat grote problemen veroorzaakt voor bedrijven in de regio.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 62.800 voertuigen over de brug.

Referenties