Raiffeisenbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raiffeisenbrücke
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 485 meter
Hoofdoverspanning 238 meter
Hoogte brugdek 17,7 meter
Openstelling 28-09-1978
Verkeersintensiteit 43.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Raiffeisenbrücke is een tuibrug in Duitsland, gelegen in de staat Rheinland-Pfalz. De brug overspant de Rhein (Rijn) bij Neuwied en is onderdeel van de B256.

Kenmerken

De Raiffeisenbrücke is een stalen tuibrug. De totale bruglengte bedraagt circa 1.000 meter, aan de westkant is sprake van een lange aanbrug. De hoofdbrug is 485 meter lang, met een hoofdoverspanning van 238 meter. De brug heeft één A-vormige pyloon, die in de lengterichting van de brug staat, met het brugdek aan weerszijden van de 91,8 meter hoge pyloon. De pyloon steekt 88 meter boven de rijbaan uit. Aan de oostkant is geen sprake van aanbruggen.

Het brugdek is 35 meter breed en ligt 17,7 meter boven de Rhein. Het dek is 2,4 tot 2,8 meter hoog en heeft daarmee een relatief uniforme hoogte. De brug heeft 6 rijstroken, waarvan de buitenste rijstroken feitelijk een weefstrook zijn. De B256 die over de brug loopt is een Autobahnähnliche Straße met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Aan de oostkant van de Rhein ligt de stad Neuwied, aan de westkant de kleinere plaats Weißenthurm. Nabij staat de buiten bedrijf gestelde kerncentrale van Mülheim-Kärlich. De brug heeft een regionaal belang en is de enige tussen Bonn en Koblenz.

Geschiedenis

Bij Neuwied is één van de oudste bruggen over de Rhein gebouwd, al in 55 voor Christus werd door Julius Ceasar een houten brug over de Rhein aangelegd op deze locatie. In de 17e en 18e eeuw zijn enkele kortdurende bruggen over de Rhein gebouwd voor militaire bewegingen.

Hermann-Göring-Brücke (1935)

Al in de jaren '80 van de 19e eeuw werden plannen gemaakt voor een vaste verkeersbrug over de Rhein bij Neuwied, in 1887 werd een eerste ontwerp voorgesteld. Om onbekende redenen duurde het nog decennia voordat de plannen concreet werden. Uiteindelijk is de eerste moderne brug op deze locatie tussen 1934 en 1935 aangelegd. Deze opende op 3 november 1935 voor het verkeer en werd de Hermann-Göring-Brücke genoemd. Dit was een 686 meter lange en 12,5 meter brede verkeersbrug met één rijstrook per richting, plus brede fiets- en voetpaden. De brug werd op 16 januari 1945 door de U.S. Air Force gebombardeerd en stortte toen in.[1]

De oorspronkelijke brug was een stalen vakwerkbrug met een hoofdbrug van 456,9 meter lengte met een hoofdoverspanning van 212,1 meter, destijds een behoorlijk forse overspanning voor dit type brug in Europa. De brug had vier brugpijlers.

In juni 1945 bouwden de Amerikanen een tijdelijke noodbrug, die door ijsgang in de Rhein in februari 1947 werd verwoest. Tussen 1949 en 1951 werd door de Franse bezetters een nieuwe brug gebouwd. Dit was ook een vakwerkbrug vergelijkbaar met de oorspronkelijke brug van 1935.

Raiffeisenbrücke (1978)

In de jaren '60 werd duidelijk dat de herstelde vakwerkbrug van 1951 niet afdoende was en werd opgenomen in een lijst van bruggen die aangelegd of vervangen moesten worden. Oorspronkelijk was gepland om een tweede brug bij Neuwied te bouwen, en de oude brug te behouden voor lokaal verkeer. Uiteindelijk is besloten de nieuwe brug eerst naast de bestaande brug te bouwen, en daarna de oude brug te slopen.

De nieuwe brug ging op 27 juni 1974 in aanleg. Deze werd op een tijdelijke locatie gebouwd, zodat deze op 18 februari 1978 verschoven kon worden op de plaats van de oude brug. In augustus 1977 is daarvoor de oude vakwerkbrug gedemonteerd. Dit proces van verschuiving was destijds nieuw, en de Raiffeisenbrücke wordt gezien als een pioneer in deze bouwwijze. De brug is uiteindelijk op 28 september 1978 na ruim 4 jaar bouwtijd opengesteld voor het verkeer.[2] De aanleg van de hoofdbrug kostte 60 miljoen mark, de aanbruggen aan de westzijde waren met 70 miljoen mark zelfs wat duurder.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888), de burgemeester van Heddesdorf, wat later een onderdeel van Neuwied zou worden. Hij was de naamgever van de bekende organisatie Raiffeisen, een serie coöperatieve banken voor het platteland. De Nederlandse Rabobank ontleent er ook zijn naam aan.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ruim 43.000 voertuigen over de brug. Met zes rijstroken kan deze brug dat verkeer goed verwerken, congestie is een uitzondering.

Zie ook

Referenties