Raipur - Bilaspur Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Raipur
Einde Bilaspur
Lengte 127 km
Route

De Raipur - Bilaspur Expressway is een tolweg in India, gelegen in de staat Chhattisgarh. De weg is een upgrade van de National Highway 30 en National Highway 130 tussen Raipur en Bilaspur. De weg is 127 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Raipur - Bilaspur Expressway is een dubbelbaans uitgevoerd traject van de National Highway 30 tussen Raipur en Simga en de National Highway 130 tussen Simga en Bilaspur. Alhoewel het een expressway wordt genoemd is het geen volwaardige autosnelweg, de weg is dubbelbaans en heeft her en der ongelijkvloerse aansluitingen, maar de weg kent ook nog vrij veel gelijkvloerse kruispunten.

Geschiedenis

In 2000 werd Chhattisgarh een staat en Raipur werd de nieuwe hoofdstad. Chhattisgahr had indertijd geen hoogwaardige weginfrastructuur. Een expressway tussen Raipur en Bilaspur werd in 2012 uitgewerkt, en is uiteindelijk tussen 2016 en 2019 aangelegd en in mei 2019 in gebruik genomen. De weg was een verdubbeling van de NH 30 en NH 130, met diverse greenfield omleggingen bij plaatsen. Een volwaardige autosnelweg is het echter niet.

In 2021 werd aansluitend een noordwestelijke bypass van Raipur in gebruik genomen, die ook snelwegachtig is aangelegd en rechtstreeks op de dubbelbaans weg naar Bilaspur aansluit.

Referenties