Rama IX Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานพระราม 9
Overspant Chao Phraya
Rijstroken 2x3
Totale lengte 781 meter
Hoofdoverspanning 450 meter
Hoogte brugdek 41 meter
Openstelling 05-12-1987
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Rama IX Bridge (Thai: สะพานพระราม 9) is een tuibrug in Thailand, gelegen in Bangkok. De brug overspant de Chao Phraya in het zuiden van de stad.

Kenmerken

De Rama IX Bridge is een betonnen tuibrug, waarbij de hoofdbrug 781 meter lang is en een hoofdoverspanning van 450 meter heeft. De brug heeft twee I-vormige pylonen van 87 meter hoogte. De doorvaarthoogte bedraagt 41 meter. Het brugdek is 33 meter breed, met 2x3 rijstroken met vluchtstroken van de Nakhon Expressway. De Nakhon Expressway ligt op viaducten, die doorgaans niet meegerekend wordt in de totale lengte van de Rama IX Bridge.

Direct naast de brug ligt de Second Rama IX Bridge van de Rama Expressway. De brug overspant de rivier de Chao Phraya in het zuiden van Bangkok. De brug verbindt de Highway 35 met het centrale deel van Bangkok.

Geschiedenis

De brug is aangelegd als onderdeel van de Nakhon Expressway, die de eerste autosnelweg van Thailand was. De brug is tussen 1984 en 1987 aangelegd en op 5 december 1987 geopend voor het verkeer. De brug is aangelegd door het Japanse bouwbedrijf Hitachi Zone Corporation. Bij openstelling was de Rama IX Bridge de op één na grootste tuibrug ter wereld. De brug was bijna 20 jaar de meest zuidelijke brug over de Chao Phraya in Bangkok. Tussen 2020 en 2024 is de Second Rama IX Bridge naast de bestaande Rama IX Bridge gebouwd.

Referenties


Bruggen over de Chao Phraya in Bangkok

Kanchanaphisek Bridge (Motorway 9) • Bhumibol BridgeRama IX BridgeSecond Rama IX BridgeKrungthep BridgeRama III BridgeTaksin BridgePhra Pok Klao BridgeMemorial BridgePhra Pinklao BridgeRama VIII BridgeKrung Thon BridgePrachim Ratthaya Expressway BridgeRama VII BridgeRama V BridgeMaha Chesadabodindranusorn BridgePhra Nang Klao Bridge (Hwy 302) • Rama IV BridgeNonthaburi Bridge (Hwy 307) • Pathum Thani 2 Bridge (Hwy 345) • Pathum Thani Bridge (Hwy 346) • Chiang Rak Bridge (Motorway 9)