Rangeerbaan

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rangeerbanen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rangeerbaan.png

Een rangeerbaan is een aparte parallelbaan op een autosnelweg, vaak bij knooppunten, soms ook bij reguliere aansluitingen. Met een rangeerbaan kunnen bestuurders die van snelweg willen wisselen, of juist de snelweg op willen rijden, het weefvak gebruiken, zonder direct op de hoofdrijbaan uit te komen. Rangeerbanen voorkomen turbulentie op de hoofdrijbaan en hebben een hogere capaciteit. Op veel knooppunten worden in Nederland rangeerbanen toegepast, bijvoorbeeld op de meeste klaverbladen, behalve in het noorden van het land. Een rangeerbaan verhoogt tevens de verkeersveiligheid, doordat invoegend verkeer niet met een groot snelheidsverschil de hoofdrijbaan oprijdt.

Een rangeerbaan moet niet verward worden met een parallelbaan, die het verkeer over meerdere afritten en/of knooppunten apart van de hoofdrijbaan verwerkt.

Nederland

In Nederland worden rangeerbanen bij de meeste knooppunten toegepast. Ze hebben vooral meerwaarde bij klaverbladen, omdat bij klassieke klaverbladen direct vanaf de weefstrook de hoofdrijbaan met een groot snelheidsverschil opgereden wordt. Alleen in het noorden worden niet altijd rangeerbanen toegepast, bijvoorbeeld op knooppunt Heerenveen, knooppunt Drachten en knooppunt Holsloot.

Andere landen

In het Engels wordt een rangeerbaan omschreven als een "collector/distributor lane" (C/D lane), niet te verwarren met een "local-express setup", waarmee parallelbanen worden bedoeld.