Rangeerbaan

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rangeerbanen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijbaantypes (bron: ROA 2019)
Rangeerbaan.png

Definitie

Verkeersbaan ter plaatse van een knooppunt of aansluiting, evenwijdig lopend aan en beginnend en eindigend op een hoofdrijbaan, welke is ingericht op verkeersuitwisseling met andere wegen.


Toelichting

Toepassing van een rangeerbaan heeft tot gevolg dat een hoofdrijbaan wordt ontlast van turbulentie die het gevolg is van snelle opeenvolging van invoegstroken, uitvoegstroken, weefstroken, samenvoegingen en/of splitsingen. Rangeerbanen komen doorgaans alleen voor op een autosnelweg. Ook verbetert een rangeerbaan de verkeersveiligheid en de capaciteit van de weg als geheel (op voorwaarde dat de hoofdrijbaan qua capaciteit niet ondergedimensioneerd is). De verbetering van de verkeersveiligheid is vooral het gevolg van het feit dat invoegend verkeer niet met een groot snelheidsverschil de hoofdrijbaan oprijdt.

Een rangeerbaan moet niet verward worden met een parallelbaan, die het verkeer over meerdere afritten en/of knooppunten apart van de hoofdrijbaan verwerkt.

Nederland

In Nederland worden rangeerbanen bij de meeste knooppunten toegepast. Ze hebben vooral meerwaarde bij klaverbladen, omdat bij klassieke klaverbladen direct vanaf de weefstrook de hoofdrijbaan met een groot snelheidsverschil opgereden wordt. Alleen in het noorden worden niet altijd rangeerbanen toegepast, bijvoorbeeld op knooppunt Heerenveen, knooppunt Drachten en knooppunt Holsloot.

Andere landen

In het Engels wordt een rangeerbaan omschreven als een "collector/distributor lane" (C/D lane), niet te verwarren met een "local-express setup", waarmee parallelbanen worden bedoeld.