Ranta Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rantatunneli
Valtatie 12.svg
Rantatunnel.jpg
Kruist Tampere
Lengte 2.300 meter
Openstelling 15-11-2016
Intensiteit
Locatie kaart

De Ranta Tunnel of Rantaväylän Tunnel (waterfront tunnel) is een tunnel in Finland, gelegen in de stad Tampere. Met een lengte van 2,3 kilometer is het de langste tunnel van Finland.

Kenmerken

De Ranta Tunnel is een tweebuizige tunnel met 2x2 rijstroken. De tunnelbuizen hebben een breedte van 14 meter en een hoogte van 7,5 meter, waarvan 5 meter doorrijhoogte. De tunnel ligt maximaal 20 meter beneden maaiveld. De maximumsnelheid is 60 km/h. Het oostelijk portaal van de tunnel ligt ter hoogte van de weg Rauhaniementie, het westelijk portaal bij de weg Simppoonkatu.

Geschiedenis

Langs het centrum van Tampere loopt een stadsautoweg, die in het westen van de stad echter gelijkvloers is. Samen met een deels verhoogde spoorcorridor scheidt deze weg het centrum van het meer ten noorden daarvan. Voor doorgaand verkeer in de regio heeft Tampere een zuidelijke rondweg, maar stedelijk verkeer maakt voornamelijk gebruikt van de stadsautoweg door Tampere. De tunnel is iets ten zuiden van de stadsweg komen te liggen.

De tunnel werd al sinds 1995 gepland en in 2004 gaf de Finse wegbeheerder goedkeuring aan de tunneloptie. Op 16 september 2013 werd de aanleg van de tunnel goedgekeurd door de gemeenteraad van Tampere. De tunnel kostte € 185 miljoen.[1][2] De tunnel is op 15 november 2016 opengesteld, een half jaar eerder dan gepland.[3] Bij openstelling was het de langste verkeerstunnel van Finland.[4]

Referenties