Razcep Dolga vas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dolga vas

Hosszúfalu

Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2008

Het Razcep Dolga vas (Hongaars: Hosszúfalu) is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij Lendava in het uiterste oosten van het land. Hier kruist de A5 de H7.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Dolga vas, onderdeel van de gemeente Lendava. Het dorp ligt ongeveer 1 kilometer ten zuidoosten van het knooppunt. De Hongaarse naam Hosszúfalu wordt ook aangegeven als knooppuntnaam.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de A5 de doorgaande richting is met 2x2 rijstroken en de H7 afslaat met 2x2 rijstroken. Het knooppunt is feitelijk niet heel veel meer dan een veredelde afrit, daar de H7 geen belangrijke functie heeft, hij eindigt na 3 kilometer op de grens met Hongarije. Het knooppunt ligt circa 160 meter boven zeeniveau, in een glooiend gebied. Naar het westen liggen bossen, naar het oosten weilanden. Het grotere plaatsje Lendava ligt een paar kilometer naar het zuidoosten.

Geschiedenis

De A5 en H7 zijn tegelijkertijd aangelegd, en het knooppunt is in augustus 2008 voor het verkeer opengesteld. De A5 opende hierbij vanaf Beltinci tot aan de Hongaarse grens bij Pince. De H7 bestond al als enkelbaans weg, en is tot en met oktober 2008 ongelijkvloers gemaakt.

Toekomst

Het is gepland om uiteindelijk een expressweg aan te leggen vanaf de Sloveense grens tot aan Körmend, om als zodanig een noord-zuidsnelweg te creëren, waardoor de H7 van wat groter belang wordt.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 9.300 voertuigen over de A5 ten westen van het knooppunt en 7.900 voertuigen ten oosten ervan langs Lendava. Circa 2.500 voertuigen reden dagelijks over de H7.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceNanosPodtaborSlavčekSlivnicaSrminZadobrova