Razcep Draženci

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Draženci
Razcep Drazenci.png
Kruisende wegen A4 SLO.svg
Type trompet
Opengesteld 2009

Het razcep Draženci is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij de stad Ptuj in het zuidoosten van het land. Hier kruist de A4 de G2 ongelijkvloers.

Naamgeving

Draženci is een dorpje ten zuidwesten van het knooppunt, dat onder de gemeente Hajdina valt. Het is onderdeel van de regio Ptuj, de tweede grootste stad in het oosten van Slovenië.

Configuratie

Het Razcep Draženci vanuit het zuiden.

Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de A4 de doorgaande richting vormt. Het knooppunt ligt circa 220 meter boven zeeniveau in een vlak gebied. Naar het zuiden liggen wel lage bergen.

Geschiedenis

Oorspronkelijk liep de G9 vanaf Tržec via een minder goed uitgebouwd tracé naar Ptuj, iets ten oosten van de G9. Op 16 juli 2009 opende de A4 tussen het razcep Slivnica bij Maribor het het razcep Draženci, waarbij de aansluiting met de hoofdweg 9 dus ongelijkvloers is gemaakt. In 2017 is de A4 ten zuiden van het knooppunt opengesteld, dit betrof een verbreding van de oorspronkelijke hoofdweg G9.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 14.400 voertuigen over de A4 ten noorden van het knooppunt, en 10.000 voertuigen over de hoofdweg 9 ten zuiden ervan. De aftakkende hoofdweg 9 naar Ptuj telt 12.200 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalencePodtaborRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova