Razcep Dragučova

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Dragučova
Razcep Dragucova.png
Kruisende wegen A1 SLO.svgA5 SLO.svg
Type half-stack
Opengesteld 2009

Het Razcep Dragučova is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij de stad Maribor in het noordoosten van het land. Hier begint de A5 op de A1.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het gehucht Dragučova dat in de heuvels ten zuidoosten van het knooppunt is gelegen. Dragučova ligt ruim 1 kilometer van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt komende vanaf de A5.

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt, met directe verbindingswegen en fly-overs tussen alle afslaande relaties. De A1 vormt de doorgaande verbinding, en loopt vanaf Graz langs Maribor richting Ljubljana. De A5 begint hier, en loopt oostwaarts naar Murska Sobota en het zuiden van Hongarije. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 260 meter boven zeeniveau, ten noordoosten van Maribor, de tweede stad van Slovenië. De omgeving is heuvelachtig, maar niet dichtbebost.

Geschiedenis

Lange tijd was de A1 bij Maribor onderbroken, en was er alleen een stuk vanaf de grens met Oostenrijk tot aan Pesnica in gebruik, waarna het verkeer de oude transitroute door Maribor nam. In mei 2008 is de A1 een klein stukje verlengd tot aan het razcep Dragučova, in combinatie met de opening van de A5 tot aan Lenart. De verdere bypass van Maribor opende op 14 augustus 2009 voor het verkeer, waarmee het knooppunt voltooid was.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 20.000 voertuigen over de A1 ten noorden van het knooppunt en 25.000 voertuigen ten zuiden ervan. Van de A5 maken dagelijks 20.300 voertuigen gebruik.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalencePodtaborRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova