Razcep Gabrk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gabrk
Razcep Gabrk.png
Kruisende wegen A1 (SLO).svgA3 (SLO).svg
Type trompet
Opengesteld 1997

Het razcep Gabrk is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij Divača in het westen van het land. Hier splitst de A3 van de A1 af.

Naamgeving

Het is onduidelijk waar het knooppunt naar vernoemd is. De dichtstbijzijnde plaats Gabrk ligt op 20 kilometer van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A1 van Ljubljana naar Koper de doorgaande richting is, en de A3 afslaat richting Trieste in Italië. De A3 is één van twee routes die men kan kiezen tussen Italië en Ljubljana, noordelijker loopt tevens de H4. Het knooppunt ligt op circa 450 meter boven zeeniveau. De omgeving is sterk bergachtig, met beboste berghellingen in de omgeving. Het knooppunt is deels uit de rotsen gehouwen.

Geschiedenis

De A1 is in de jaren 90 opengesteld voor het verkeer, en in 1997 is de A3 opengesteld, waarmee het knooppunt automatisch ook gevormd werd. De A3 was de eerste transitroute naar Italië, pas later is de H4 noordelijker gebouwd als alternatieve snelweg.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 29.000 voertuigen over de A1 ten oosten en 22.800 voertuigen over de A1 ten westen van het knooppunt. De A3 verwerkt hier 13.500 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova