Razcep Koseze

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koseze
Kruisende wegen
Type volledige splitsing
Opengesteld 2008

Het razcep Koseze is een knooppunt in Slovenië, gelegen aan de westkant van de hoofdstad Ljubljana. Hier kruist de A2 de H3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Koseze van Ljubljana, niet te verwarren met het dorp Koseze dat zo'n 12 kilometer ten noorden van Ljubljana ligt.

Configuratie

Het razcep Koseze vanuit het noorden.

Het knooppunt is een klassiek voorbeeld van een splitsing die wel volledig in alle richtingen te berijden is met behulp van een 180-gradenboog. De H3 eindigt onder een beperkte hoek op de A2, waardoor een trompetknooppunt niet mogelijk is. De H3 vormt de noordelijke rondweg van Ljubljana en telt 2x2 rijstroken. De A2 komt vanuit Jesenice en telt ook 2x2 rijstroken. De A2 vormt verder de ringweg Ljubljana. Het knooppunt ligt op circa 310 meter boven zeeniveau, in het westen van Ljubljana, omgeven door enkele woonwijken, alhoewel de directe omgeving uit bos bestaat. Naar het westen liggen beboste heuvels.

Geschiedenis

Alhoewel het knooppunt pas laat ontstond, waren de A2 en H3 al veel eerder voltooid. De A2 is reeds in de jaren 90 of eerder opengesteld, evenals de H3. De tak naar het noorden verloopt door de Šentvidtunnel, en was lange tijd een ontbrekende schakel, de in 1985 opengestelde A2 tussen Kranj en Šentvid had bijna 25 jaar lang een ontbrekende schakel, en het verkeer werd via de G8 gestuurd, een stadsweg door het noorden van Ljubljana. De 1033 meter lange tunnel Šentvid is op 1 juli 2008 opengesteld, waarmee de laatste ontbrekende schakel in de regio Ljubljana voltooid was.

Verkeersintensiteiten

De A2 is de drukste snelweg van Slovenië. Ten zuiden van het knooppunt reden in 2009 74.000 voertuigen per etmaal. De A2 ten noorden van het knooppunt verwerkt 37.400 voertuigen per etmaal, en 61.300 voertuigen rijden over de H3 ten oosten van het knooppunt.[1] De A2 ten zuiden van het razcep Koseze is één van de weinige echte knelpunten van het Sloveense snelwegennet.

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceNanosPodtaborSlavčekSlivnicaSrminZadobrova