Razcep Kozarje

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kozarje
Razcep Kozarje.png
Kruisende wegen A1 (SLO).svgA2 (SLO).svg
Type stack
Opengesteld 1979

Het razcep Kozarje is een knooppunt in Slovenië, gelegen in het westen van de stad Ljubljana. Hier komen de A1 en A2 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Kozarje die in het zuidwesten van Ljubljana is gelegen, bij het knooppunt.

Configuratie

Het razcep Kozarje vanuit het noorden.

Het knooppunt is vormgegeven als een symmetrisch stack, waarbij er niet één duidelijke hoofdrichting is, alle verbindingen hebben 2 rijstroken. De A1 en A2 zijn ten oosten van het knooppunt dubbelgenummerd, en splitsen zich in de A1 richting Koper en de A2 naar Jesenice. Het knooppunt is ruim opgezet, waarbij alle verbindingen vloeiend en op hoge snelheid zijn te maken. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 300 meter boven zeeniveau in het zuidwesten van Ljubljana. De omgeving bestaat voor de helft uit woonwijken en voor de rest uit bossen en weilanden. Naar het zuiden ligt een vlak veengebied, enigszins te vergelijken met de Nederlandse polders.

Geschiedenis

Het knooppunt is in 1979 opengesteld voor het verkeer.[1] Al 5 jaar eerder, in 1972 is de eerste snelweg van Slovenië opengesteld, iets zuidelijker op de A1 tussen Vrhnika en Postojna.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 61.500 voertuigen over de A1/A2 ten oosten van het knooppunt en 68.000 voertuigen over de A1 ten zuiden van het knooppunt. De A2 ten noorden van het knooppunt verwerkt 71.700 voertuigen per etmaal en is het op twee na drukste wegvak van Slovenië.[2]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova