Razcep Malence

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Malence
Razcep Malence.png
Kruisende wegen A1 SLO.svgA2 SLO.svg
Type stack
Opengesteld 1993

Het razcep Malence is een knooppunt in Slovenië, gelegen in het oosten van de hoofdstad Ljubljana. Hier splitsen de A1 en A2.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar een van de beekjes rondom het knooppunt.

Configuratie

Het razcep Malence vanuit het westen.

Het knooppunt is vormgegeven als een stack, en heeft veel overeenkomsten met het nabijgelegen razcep Kozarje. De A1 en A2 zijn ten westen van het knooppunt dubbelgenummerd en splitsen hier, de A1 richting Maribor en de A2 richting Zagreb. Zowel de A1 als A2 verlopen direct na het knooppunt door tunnels. Het knooppunt ligt op circa 310 meter boven zeeniveau, en de omgeving van het knooppunt is zeer heuvelachtig en bebost. Het knooppunt ligt tevens net buiten het bebouwde gebied van Ljubljana.

Geschiedenis

Het knooppunt is in 1993 opengesteld voor het verkeer.[1] Met name de A2 naar het oosten is pas later gebouwd, de oude transitroute is nog aanwezig in de vorm van de G106, en verloopt iets zuidelijker door het dorp Škofljica.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 58.000 voertuigen over de A1/A2 ten westen van het knooppunt, met 61.000 voertuigen over de A1 ten noorden van het knooppunt en 47.900 voertuigen over de A2 ten oosten van het knooppunt.[2] Het knooppunt is hiermee wat minder belast dan de knooppunten aan de westkant van Ljubljana.

Referenties

  1. [Malence, južno od Ljubljane, kjer se od avtoceste A2 odcepi štajerski krak avtoceste A1 (zgrajen leta 1993) (Sloveense wikipedia)]
  2. verkeersintensiteiten Slovenië 2009
Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceNanosPodtaborSlavčekSlivnicaSrminZadobrova