Razcep Nanos

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Razcep Razdrto)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nanos
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2000

Het razcep Nanos is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij Razdrto in het westen van het land. Hier splitst de H4 van de A1 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de berg Nanos, een markant plateau direct bij het knooppunt. Voorheen werd het knooppunt ook wel het razcep Razdrto genoemd, naar het dorp Razdrto dat direct ten zuiden van het knooppunt is gelegen en onderdeel is van de gemeente Postojna. Razdrto heeft een aparte aansluiting nabij het knooppunt, om verwarring te voorkomen is het knooppunt hernoemd naar Nanos.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A1 de doorgaande verbinding is van Ljubljana naar Koper. De H4 begint hier en loopt noordwestwaarts naar Nova Gorica en Italië. Het is de primaire doorgaande route tussen Italië en Slovenië. Het knooppunt ligt op circa 590 meter boven zeeniveau, en is het hoogst gelegen knooppunt van het land. In de directe omgeving liggen steile bergen, met toppen tot circa 1200 meter.

Geschiedenis

De A1 is ter plekke al in de jaren '70 opengesteld, in 1972 werd de A1 tussen Vrhnika en Postojna als eerste snelweg van Slovenië opengesteld. In de periode 1998-2000 is het razcep Nanos aangelegd, toen als een afrit van de A1 naar de oude weg R444. Het duurde tot 2009 voordat de H4 doorgaand te berijden was. Direct na het razcep Nanos was een tolstation op de H4 dat in 2019 is gesloopt omdat het overbodig was geworden met de introductie van het vignet.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 35.000 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt en 29.900 voertuigen ten westen ervan. De H4 verwerkt 9.400 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga vasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceNanosPodtaborSlavčekSlivnicaSrminZadobrova