Razcep Razdrto

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Razdrto
Razcep Razdrto.png
Kruisende wegen A1 (SLO).svgH4 SLO.svg
Type trompet
Opengesteld 2000

Het razcep Razdrto is een knooppunt in Slovenië, gelegen bij Razdrto in het westen van het land. Hier splitst de H4 van de A1 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Razdrto dat direct ten zuiden van het knooppunt is gelegen en onderdeel is van de gemeente Postojna.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A1 de doorgaande verbinding is van Ljubljana naar Koper. De H4 begint hier en loopt noordwestwaarts naar Nova Gorica en Italië. Het is de primaire doorgaande route tussen Italië en Slovenië. Het knooppunt ligt op circa 590 meter boven zeeniveau, en is het hoogst gelegen knooppunt van het land. In de directe omgeving liggen steile bergen, met toppen tot circa 1200 meter.

Geschiedenis

De A1 is ter plekke al in de jaren 70 opengesteld, in 1972 werd de A1 tussen Vrhnika en Postojna als eerste snelweg van Slovenië opengesteld. In 2000 volgde het eerste deel van de H4 tussen het razcep Razdrto en Vrotjba. Pas sinds 2009 is de H4 doorgaand te berijden.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 35.000 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt en 29.900 voertuigen ten westen ervan. De H4 verwerkt 9.400 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova